Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 7:57
Čas čítania 17:29
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Konflikt Rusko – Ukrajina: Toto sú prvé sankcie proti Rusom, na zozname sú poslanci, ktorí uznali nezávislosť separatistov

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sledujeme počas celého dňa naživo.

• Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku.

• Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby „udržiavali mier“ v separatistických oblastiach Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty.

• Rusko v utorok oznámilo, že pre opakované vyhrážky evakuuje personál zo svojich diplomatických misií na Ukrajine

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


22:00 – Sledovanie diania v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom sme pre dnešný deň ukončili. Pokračovať budeme zajtra, ďakujeme za pozornosť. 

21:55 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v rozhovore pre Refresher naznačuje, že dnes je prakticky nemožné odhadnúť, aký bude ďalší postup Kremľa, ak ide o inváziu na Ukrajine. Súhlasí však s tvrdými sankciami proti Rusku. 

Ivan Korčok tvrdí, že v tejto súvislosti musí Európska únia zareagovať tvrdo. V rozhovore pre Refresher hovoril aj o možnej utečeneckej vlne, ktorá na Slovensko s veľkou pravdepodobnosťou príde, ak bude ruská agresia pokračovať

Odporúčané
Ivan Korčok vo Face to Face: Odveta Putinovi musí prísť (Rozhovor) Ivan Korčok vo Face to Face: Odveta Putinovi musí prísť (Rozhovor) 22. februára 2022, 20:30

21:34 – Hnutie Femen v utorok vyzvalo obyvateľov Ukrajiny, aby sa nebáli a nepodliehali panike v dôsledku vyhrotenia situácie v krajine. Apel mal podobu predstavenia a jeho dejiskom bola hlavná železničná stanica v Kyjeve.


Ako informovala agentúra UNIAN, hlavnou aktérkou bola mladá žena nalíčená ako zombie, oblečená len v bielych čipkových nohavičkách a pančuchách. Na hlave mala svadobný závoj a v ruke kosu. Na chrbte mala nápisy „Never! Neboj sa! Neutekaj!“ v ruštine. Na odhalenej hrudi mala zasa napísané po anglicky „Don’t panic“.

rusko
Zdroj: TASR/AP

21:15 – Ruský portál Novaja gazeta, ktorý je jedným z mála lokálnych nezávislých médií, v komentári píše, že Vladimir Putin myslí svoje slová stopercentne vážne a jeho posledný prejav bol predzvesťou otvoreného vojnového konfliktu. 

21:12New York Times v texte píše, ako sa Ukrajina na aktuálnu situáciu pripravovala už niekoľko mesiacov. Z obchodov postupne zmizli všetky zbrane a krajina stihla vycvičiť množstvo civilistov, ktorí sú dnes pripravení brániť vlasť. Postupne sa pripájajú k jednotkám teritoriálnej obrany. 

20:53 – Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom avizoval tiež posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. Biden zároveň pohrozil, že ak bude Rusko stupňovať agresiu, Spojené štáty sú pripravené uvaliť ešte silnejšie sankcie. 

20:36 – Rusko počínajúc utorkom 22. februára nadviazalo diplomatické styky so samozvanými proruskými republikami na východe Ukrajiny – Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou.  

20:11 – Na sociálnej sieti Twitter sa objavili videá, ktoré zachytávajú, ako z ruskej ambasády v Kyjeve uniká dym. Nie je jasné, čo únik dymu spôsobilo, používatelia žartujú, že diplomati si spravili opekačku na rozlúčku.

20:00 – Ukrajina poďakovala Európe za aktivitu v oblasti sankcií, napriek tomu žiada Západ, aby aktivitu zvýšil, a to najmä v súvislosti s vyslaním ďalších vojenských jednotiek do oblasti Čierneho mora. (sky news)

19:51 – Ruská vláda ľutuje, že Nemecko sa rozhodlo pozastaviť proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2, povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

19:27 – Americký prezident Joe Biden by mal čoskoro vystúpiť s príhovorom. Minister zahraničných vecí Ukrajiny nedávno priletel do Pentagónu, kde bude rokovať s americkým šéfom rezortu diplomacie. (sky news)

19:26 Rezort slovenskej diplomacie v utorok odovzdal veľvyslanectvu Ruskej federácie v Bratislave protestnú nótu. Slovenská republika v nej odmieta rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny. 


„Slovenská republika považuje toto rozhodnutie Ruskej federácie, signatára Minských dohôd, za jasné porušenie medzinárodného práva a Minských dohôd, ktoré predpokladajú úplný návrat predmetných území pod kontrolu Ukrajiny. Ide taktiež o porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov č. 2202, ktorou bol schválený balík opatrení na implementáciu Minských dohôd,“ uvádza sa v protestnej nóte. 

19:00 Rusko v utorok oznámilo, že pre opakované vyhrážky evakuuje personál zo svojich diplomatických misií na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že evakuácia sa uskutoční v najbližšom čase.

18:45 – Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Borrell uviedol, že sankcie EÚ „budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi“.

Sankcie, na ktorých sa zhodli predstavitelia EÚ, podľa Sky News zahŕňajú:

  • viac než tri stovky poslancov Štátnej dumy, ktorí navrhli uznanie nezávislosti separatistických území,
  • viac než 20 ďalších činiteľov či subjektov, 
  • tresty pre ruské banky,
  • obmedzenie prístupu Ruska na trhy EÚ,
  • obmedzenie obchodu s regiónmi Donbasu. 

18:29 Rusko uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku v rámci hraníc stanovených v ich ústavách, povedal v utorok novinárom v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že ich ústavy definujú tieto hranice v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti v čase, keď obe entity boli súčasťou Ukrajiny.


Putin to podľa agentúry TASS uviedol na brífingu po rokovaní s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

18:19 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že všetko nasvedčuje tomu, že ruské vojská pokračujú v prípravách na útok na Ukrajinu.

„Sme svedkami toho, že z táborov prúdi čoraz viac (ruských) síl a sú v bojových formáciách a pripravené zaútočiť,“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii.

18:10 – Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že dohody z Minska, ktoré boli zamerané na urovnanie konfliktu v Donbase, „už neexistujú“. Vyslovil sa za demilitarizáciu súčasnej Ukrajiny a zdôraznil, že Ruská federácia je kategoricky proti prijatiu Ukrajiny do NATO. Najlepším riešením by podľa Putina bolo, keby sa samotný Kyjev vzdal vstupu do Aliancie. (tasr)

17:39 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že Slovenská republika dnes nie je bezprostredne vojensky ohrozená. V prípade eskalácie bojov by to malo minimálne tie konzekvencie, že by obyvatelia Ukrajiny utekali pred vojnou. Hlava štátu to povedala po rokovaní Bezpečnostnej rady SR v súvislosti so situáciou na Ukrajine. 

17:26 VIDEO: Námestník ministra obrany číta Putinovu žiadosť o nasadenie jednotiek v zahraničí vzhľadom na situáciu na Donbase.

17:17 – Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v utorok požiadal hornú komoru ruského parlamentu o súhlas s nasadením ozbrojených síl mimo územia Ruska. (tasr)

16:59 – Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v utorok kritizoval rozhodnutie Ruska uznať samozvané republiky v ukrajinskom Donbase za nezávislé a suverénne štáty. Navaľnyj ho prirovnal k vyslaniu Sovietskej armády do Afganistanu.

16:43 Rusko vyzýva ostatné štáty, aby nasledovali jeho príklad a uznali nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR), uviedlo v utorok vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Medzičasom nevylúčilo, že v blízkej budúcnosti bude vyriešená aj otázka vymenovania ruských veľvyslancov v DĽR a LĽR. 

16:23 – Európska únia v reakcii na žiadosť Ukrajiny aktivuje svoju kybernetickú jednotku rýchlej reakcie. Litva, ktorá tomuto tímu predsedá, a jeho ostatní členovia „aktivujú kybernetickú jednotku rýchlej reakcie, aby pomohli ukrajinským inštitúciám vyrovnať sa s rastúcou hrozbou kybernetických útokov“, napísal minister obrany Margiris Abukevicius.

16:01 S expertom na rusko-ukrajinský konflikt sme sa rozprávali o búrlivej noci na Donbase aj o dôsledkoch, aké bude mať na rusko-ukrajinský konflikt. Pýtali sme sa ho tiež, nakoľko je pravdepodobné, že na Ukrajine vypukne vojna. 

„Teraz bude kľúčové, ako zareaguje Západ. Ako dnes nastaví sankcie a ako ich nastaví v prípade, že bude Rusko konflikt ďalej rozvíjať a vpadne do ďalších častí Ukrajiny. Otvorená agresia a plnohodnotný vpád na ukrajinské územie by boli pre Rusko bolestivé. Muselo by za ne zaplatiť vysokú cenu,“ hovorí Pavel Havlíček, ktorý pôsobí ako analytik vo Výskumnom centre AMO.

Odporúčané
Pre Rusko by to bola krvavá vojna. Časť Ukrajincov sa chce pridať k vojakom so zbraňou v ruke, hovorí expert (Rozhovor) Pre Rusko by to bola krvavá vojna. Časť Ukrajincov sa chce pridať k vojakom so zbraňou v ruke, hovorí expert (Rozhovor) 22. februára 2022, 14:30

15:45 – Rada Ruskej federácie bude dnes popoludní pokračovať v rokovaní, ktoré sa bude konať za zatvorenými dverami. Viacerí novinári, ktorí mapujú situáciu, označujú pokračovanie v rokovaniach za divné. 

15:33 Ceny plynu sú „v Božích rukách“, varujú producenti v súvislosti so situáciou na Ukrajine. 
Veľkí exportéri zemného plynu v utorok na samite varovali, že nemôžu zaručiť ceny ani dodávky, keďže kríza na Ukrajine tlačí ceny tejto suroviny v Európe na rekordné maximá.


Katar, ktorý je hostiteľom rokovaní, uviedol, že producenti plynu pracujú na zabezpečení „dôveryhodných a spoľahlivých“ dodávok, keďže obavy Európskej únie o dodávky z Ruska zasiahlo aj rozhodnutie Nemecka zastaviť projekt plynovodu Nord Stream 2.

15:25 – Svojím stanoviskom k situácii na ukrajinskej hranici prekvapil aj predseda strany Smer-SD Robert Fico. Tvrdí, že Vladimir Putin porušil medzinárodné právo.

„Znovu hovoríme ako suverénna politická strana, že aj tu bolo porušené medzinárodné právo. Keby Smer-SD bol vo vláde, nemohol by uznať existenciu týchto dvoch republík na území Ukrajiny,“ povedal Fico. Verí, že obdobné stanovisko zaujme aj parlamentný zahraničný výbor na svojom zasadnutí. 

15:17 – Situácia je už natoľko vážna, že aj známy podporovateľ Vladimira Putina Viktor Orbán vyjadril obavy z aktuálneho vývoja situácie na Ukrajine. Maďarský premiér telefonoval s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským v utorok popoludní.

„Maďarsko ako susedná krajina s obavami sleduje vývoj na Ukrajine,“ zdôraznil Orbán. Ukrajinského prezidenta informoval, že Maďarsko v rámci koordinovanej európskej reakcie bude podporovať snahy o spoločné vyriešenie situácie.

15:01 – Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky vyhlásil, že Rusko uznalo jej nezávislosť v hraniciach celej Doneckej oblasti, teda vrátane území, ktoré sú pod ukrajinskou kontrolou. „Otázka hraníc nie je jednoduchá, rozhodne sa o nej neskôr,“ dodal Denis Pušilin.

14:45 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila pôsobenie ozbrojených síl Ruska na území Ukrajiny za akt vojenskej agresie a okupáciu.

Ide podľa nej o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska voči Ukrajine, ktoré Slovensko ostro odsudzuje. Deklarovala podporu všetkým krokom na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie vrátane potrebných sankcií. Uviedla to v utorkovom stanovisku. 

TASR
Zdroj: TASR/Martin Baumann

14:27 – Prvá britská sankcia je na svete. Británia zmrazí aktíva piatich ruských bánk a trom podnikateľom blízkym Kremľu zakáže vstup do krajiny. Podľa premiéra Borisa Johnsona je to len začiatok sankcií, ktoré proti Rusku podniknú. (čt24)

13:54 Ruský prezident Vladimir Putin poprel v utorok tvrdenia o tom, že sa Rusko snaží obnoviť svoje hranice z čias Ruskej ríše v súvislosti s uznaním separatistických ukrajinských regiónov. 

13:41 – Balík sankcií proti Rusku zo strany Európskej únie bude formálne predložený v utorok večer. V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. V texte sa spomínajú konkrétne navrhované opatrenia. EÚ sa chce zamerať na osoby, ktoré sa podieľali na „nezákonnom rozhodnutí“ uznať východoukrajinské separatistické regióny.

Európska únia zvažuje aj sankcie voči ruskému finančnému sektoru či postihy v podobe zákazu obchodu s ruskými dlhopismi. Rozhodnutie by malo padnúť v priebehu tohto dňa.

13:12 – Európska únia vysiela na Ukrajinu tím odborníkov, ktorí majú zabraňovať kybernetickým útokom z Ruska, informuje portál Politico. Ešte včera dostal Západ spravodajské informácie o plánoch Kremľa zhodiť na dlhé obdobie webové stránky štátnych úradov. 

12:58 – Aj šéfka európskeho výboru Národnej rady SR Vladimíra Marcinková tvrdí, že ruskej agresii treba odpovedať tvrdými sankciami.

„Som v aktívnom kontakte s mojou parlamentnou partnerkou, predsedníčkou Výboru pre európsku integráciu Ukrajiny Ivannou Klympush. Som presvedčená, že tak Ukrajina, ako aj EÚ musia naďalej vyvíjať maximálne úsilie, aby snahy o európsku integráciu v tieni ruskej agresie nebledli. Vyjadriť solidaritu a znepokojenie nad udalosťami na Ukrajine nestačí. Potrebujeme jasné kroky pre Ukrajinu na ceste do európskeho spoločenstva a Aliancie. Potrebujeme odpovedať ruskej agresii tvrdými sankciami, ktoré Rusko zabolia,“ skonštatovala šéfka výboru.

12:44 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tvrdí, že právo na suverenitu štátu by sa malo rešpektovať iba vo vzťahu ku krajinám, ktoré zastupujú všetkých ľudí žijúcich na ich území. Myslí si, že Ukrajina nezastupovala záujmy separatistov v Doneckej oblasti. Povedal to pre kanál Russia24. Lavrov by sa mal stretnúť so svojím americkým kolegom v najbližších dňoch. 

12:21  Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2. (tasr)

Scholz povedal, že požiadal o zastavenie procesu preskúmania projektu nemeckým regulačným úradom. „Znie to technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, takže nemôže dôjsť k certifikácii plynovodu a bez tejto certifikácie nemôže Nord Stream 2 začať prevádzku,“ vyhlásil.

12:15  Minister vnútra Roman Mikulec tvrdí, že situácia na slovensko-ukrajinskej hranici je pokojná. Slovensko podľa neho nezaznamenalo nárast cestujúcich ani migračné tlaky. „Ministerstvo vnútra situáciu na hranici monitoruje, Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru komunikuje s ukrajinskou stranou, s partnermi v EÚ, ako aj s ostatnými bezpečnostnými zložkami v SR,“ dodal šéf rezortu vnútra. 

Mikulec píše, že ministerstvo vnútra spolu s ďalšími rezortmi pravidelne aktualizuje pohotovostné plány pre viaceré možné scenáre vývoja situácie. Podobne ako všetci ďalší slovenskí ministri, aj on odsúdil agresívny postup Vladimira Putina. 
 

„Ak by si to situácia vyžadovala, vieme využiť aj voľné ubytovacie zariadenia ministerstva vnútra a ďalších rezortov,“ tvrdí.

12:03  V súvislosti so situáciou na hranici Ukrajiny a Ruska bude zrejme zasadať mimoriadny zahraničný parlamentný výbor SR.

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty je podľa Kéryho v rozpore s medzinárodným právom. Nemyslí si však, že treba zvolávať zahraničný výbor. Podstatné informácie sa podľa neho dozvedeli minulý týždeň, keď boli na výbore ukrajinský i ruský veľvyslanec.

11:57 – Ruskí zákonodarcovia v utorok odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré v pondelok večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. (tasr)

11:40 – Zelenskyj žiada okamžité zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2. 
Zatiaľ čo západní spojenci v utorok diskutujú o tom, aké sankcie by mali byť uvalené na Rusko, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ich vyzval, aby zaujali tvrdý postoj. Informuje o tom britská spravodajská televízia Sky News.

Podľa agentúry AFP Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie po boku estónskeho prezidenta vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2.

11:30 Ukrajinský prezident Zelenskyj zváži prerušenie diplomatických stykov s Ruskom.

11:04 Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Andrew Wood v utorok pre televíziu BBC uviedol, že diplomatické riešenie ukrajinskej krízy nebude možné, pokiaľ bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin„Nedokáže rozpoznať, aké by bolo diplomatické riešenie,“ uviedol Wood, ktorý bol v rokoch 1995 až 2000 veľvyslancom v Moskve a neskôr poradcom vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira v otázke ruských investícií.

Podľa Wooda si Putin pod diplomatickým riešením predstavuje akceptovanie jeho úplnej kontroly nad Ukrajinou. Putin je nespoľahlivý partner, pretože jeho slovo zjavne nestojí za nič.


Andrew Wood vyjadril aj svoj názor na uvalenie sankcií voči Moskve. Podľa neho by mali byť ekonomické opatrenia prijaté okamžite.

10:55 – Ukrajina v utorok žiadala prísne sankcie voči Rusku. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Washingtonu povedal, že „spolupracuje so západnými priateľmi Kyjeva“ za účelom zaviesť voči Rusku prísne sankcie.

10:49 – Minister Korčok potvrdil, že dnes o 16.00 h sa bude konať mimoriadne zasadnutie v Paríži. Na tomto stretnutí by mali prijať rozhodnutie, že príde odpoveď v podobe sankcií. Tie by mohli byť podľa šéfa rezortu schválené v horizonte hodín. Mieru sankcií ohlásia ešte dnes.

Momentálne prebieha mimoriadne rokovanie Severoatlantickej rady. Malo by z neho vyplynúť aj to, či je stále v hre stretnutie Vladimira Putina a Joea Bidena. 


10:41 – Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na tlačovej besede upozorňuje, že Ruská federácia porušila medzinárodné právo a jej kroky sú v rozpore s chartou OSN. Vladimir Putin a jeho najbližší ľudia sa dlhodobo na tento dokument odvolávajú. Kremeľ porušuje aj Budapeštianske memorandum, v ktorom sa USA, Rusko a Británia dohodli, že budú rešpektovať nezávislosť, suverenitu a hranice Ukrajiny. Podľa slovenského šéfa rezortu zahraničných vecí si včera Vladimir Putin privlastnil suverénnu časť Ukrajiny. Kremeľ porušil aj minské dohody.

Ivan Korčok považuje za neakceptovateľné vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že Ukrajina nemá nárok na vlastnú existenciu. 

„Ak ktokoľvek bagatelizuje ruskú agresiu, podkopáva aj slovenskú štátnosť,“ dodal Korčok. 

10:21 – Špeciálne lietadlo WC-135 Constant Phoenix používané vzdušnými silami Spojených štátov je momentálne nad Poľskom. Jeho úlohou je zhromažďovať vzorky z atmosféry na účely detekcie a identifikácie jadrových výbuchov.

10:12 – Český premiér Petr Fiala tvrdí, že Európa je momentálne len jeden krok od vojny a Putinove obsadenie Donbasu je jednoznačným porušením medzinárodného práva. Myslí si, že pred aktuálnou situáciou nemôžeme zatvárať oči. Putinove konanie označil za agresívne. 

Aj prezident Českej republiky Miloš Zeman považuje aktuálne kroky Kremľa za zvyšovanie napätia a pravdepodobnosti vojenského konfliktu. Hlava štátu je za diplomatické vyriešenie konfliktu. (čt24)

9:55 – Prezident Spojených štátov amerických podpísal avizovaný príkaz, ktorým obmedzil aktivity Američanov na územiach separatistov na východe Ukrajiny, ktoré včera Vladimir Putin uznal ako samostatné. Po novom tak podnikatelia USA nemôžu investovať ani obchodovať na týchto územiach. (bbc)

9:46 – Minister obrany Jaroslav Naď považuje uznanie separatistických území na Ukrajine za ďalší dôkaz, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nejde o nájdenie riešenia a zníženie napätia. 


„Toto rozhodnutie, ktoré ospravedlňuje klamstvami o skutočnej situácii na Ukrajine, je hrubým porušením medzinárodného práva, zásahom do suverenity Ukrajiny a jej teritoriálnej integrity. Takýto krok nemožno vnímať inak ako prípravu na vstup ruských vojakov na ukrajinské územie a znefunkčnenie akýchkoľvek diplomatických rokovaní o riešení situácie,“ komentoval Naď.

9:38 – Video zachytáva dodávku ukrajinskej armády, ktorú zasiahli jednotky separatistov z DNR vybavené protitankovými riadenými strelami. Ukrajina tvrdí, že pri tomto zásahu stratila dvoch vojakov.

9:25 – Kurz ruského rubľa klesol v utorok na najnižšiu úroveň za viac než 15 mesiacov. Mena tak zareagovala na prudké zhoršenie situácie na východe Ukrajiny, keď ruský prezident Vladimir Putin uznal separatistické regióny za samostatné štáty a nariadil vyslanie vojakov na tieto územia.


Kurz rubľa oproti doláru dosiahol v utorok nakrátko 80,5825 RUB/USD, čo bola najnižšia hodnota ruskej meny od 2. novembra 2020. Neskôr sa kurz stabilizoval a posilnil na 79,64 RUB/USD, informovala agentúra Reuters. (tasr)

9:08 – Ukrajinský Interfax informuje o tom, že USA nebude poskytovať Ukrajine jadrové zbrane. Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová dodala, že Kyjev si atómové zbrane ani neželá.

9:02 – Turecko v utorok kritizovalo pondelňajšie rozhodnutie Ruska uznať samozvanú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty. (tasr)

9:01 – Kyjev informuje, že za posledných 24 hodín zomreli pri ostreľovaní zo strany ruskom podporovaných separatistov dvaja vojaci, dvanásť ďalších ľudí bolo zranených. (bbc)

8:50 Japonský premiér Fumio Kišida v utorok kritizoval Rusko za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Tento krok je „neprijateľný a porušením medzinárodného práva“, povedal Kišida. Japonsko je podľa neho pripravené na ráznu odpoveď, ktorá by mohla zahŕňať sankcie, píše agentúra Reuters. Nové sankcie zo strany Japonska by zahŕňali zákaz vývozu polovodičových čipov a iných kľúčových technológií či prísnejšie obmedzenia pre ruské banky, informovali už predtým noviny Jomiuri.


Putinovo rozhodnutie kritizoval aj austrálsky premiér Scott Morrison. Rusko by sa podľa neho malo bezpodmienečne stiahnuť z ukrajinského územia a prestať ohrozovať svojich susedov. Morrison na utorkovej tlačovej konferencii v austrálskom štáte Tasmánia povedal, že kroky Ruska sú „neprijateľné, nevyprovokované a neopodstatnené“.

8:35 – Ukrajinský minister obrany tvrdí, že krajina je pripravená a schopná brániť svoju suverenitu. Svet podľa neho nemôže mlčať. 

8:23 – Český reportér v Bruseli pre ČT24 povedal, že balík európskych sankcií proti Rusku už je pripravený a v utorok sa kvôli tejto téme stretnú veľvyslanci členských krajín EÚ. Schválenie saknkcií by následne mala byť otázka maximálne niekoľkých hodín. Európska únia možno bude chcieť počkať, ako sa zachovajú ruské vojenské jednotky, sankcie prípadne bude možné stupňovať. USA aj Británia už naznačili, že by chceli Kremeľ obmedznovať najmä po ekonomickej stránke. (čt24

8:12 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je stále pripravený na rokovania so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Kremeľ však tvrdí, že najprv je treba uznať povstalecké územia ako samostatné štáty, až potom môžu pokračovať rokovania. Na stole je podľa rezortu aj téma „presných hraníc“ a rozdeľovania územia. 


„Aj v tých najťažších chvíľach... hovoríme, že sme pripravení na rokovania... Vždy budeme vystupovať za požívanie diplomacie,“ uviedla hovorkyňa ministra zahraničných vecí, ktorá reagovala na otázku o možnom stretnutí Lavrova s Blinkenom.

8:06 – Sýria podporila Putinovo rozhodnutie uznať nezávislosť dvoch oblastí v ukrajinskom Donbase. V prípade záujmu je pripravená s Ruskom spolupracovať. (čt24)

8:00 – Predseda vlády Eduard Heger zvolal zasdanutie bezpečnostnej rady na Slovensku dnes na 15.00 h. Dnes o 10.30 h. sa bude konať tlačová konferencia ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. 

7:45 – V noci z pondelka na utorok sa konalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine. Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia nadránom vyhlásil, že Moskva je stále „otvorená diplomacii“, ale zdôraznil nutnosť brániť separatistické oblasti na východe Ukrajiny pred „ukrajinskou agresiou“. Čína na zasadnutí rady vyzvala „všetky strany“ na zdržanlivosť.

 

„Sme stále otvorení diplomacii, diplomatickému riešeniu. Nedovolíme však nové krviprelievanie v Donbase,“ povedal ruský veľvyslanec a pohrozil Kyjevu, že ak tam podnikne vojenské akcie, bude znášať ďalšie následky. Kyjev však už predtým vyhlásil, že sa nenechá k žiadnym vojenským zásahom vyprovokovať.

Odporúčané
V noci zasadala Bezpečnostná rada OSN. Rusko obvinilo Ukrajinu z agresie, svetoví lídri dnes ohlásia nové sankcie voči Putinovi V noci zasadala Bezpečnostná rada OSN. Rusko obvinilo Ukrajinu z agresie, svetoví lídri dnes ohlásia nové sankcie voči Putinovi 22. februára 2022, 7:40

7:30 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval na urýchlené zavedenie sakncií proti Rusku. Tie by mali byť hlavne ekonomického charakteru. Podľa Kulebu od toho závisí ďalší postup Kremľa.

6:35 Bezpečná rada OSN začala v utorok nadránom mimoriadne zasadnutie o prehlbujúcej sa ukrajinskej kríze.

„Máme do činenia s veľmi, veľmi dramatickou situáciou,“ povedal novinárom pred vstupom do rokovacej sály francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas de Riviere. Francúzsko patrilo k malému počtu štátov, ktoré na žiadosť Ukrajiny zvolali toto mimoriadne zasadnutie rady. 

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v prejave na zasadnutí rady skritizovala ruského prezidenta Putina za tvrdenie, že vojaci, ktorých vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, budú fungovať ako mierové sily. „On ich nazýva mierové sily. To je nezmysel. Vieme, aké sú to v skutočnosti sily,“ uviedla Thomasová Greenfieldová.

6:00 – Príhovor ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyjho: Hlavna štátu požiadala v prejave v noci na utorok Západ o „jasnú podporu“.

Ukrajinský prezident v prejave obyvateľom povedal, že Ukrajina sa „nebojí ničoho a nikoho“. Krok Kremľa označil za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" bývalej sovietskej republiky. „Od našich partnerov očakávame jasné a účinné kroky podpory,“ vyhlásil Zelenskyj v prejave, vysielanom v televízii.

„Teraz je veľmi dôležité vidieť, kto je naším skutočným priateľom a partnerom a kto bude ďalej zastrašovať Ruskú federáciu slovami,“ povedal.

5:30 – Spojené kráľovstvo oznámi v utorok „značné“ nové sankcie proti Rusku za to, že uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Sankcie budú oznámené na krízovom zasadnutí, ktorému bude predsedať premiér Boris Johnson. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na sídlo premiéra Downing Street v Londýne.

0:35 – Americký prezident Joe Biden podpísal príkaz, ktorý obyvateľom Spojených štátov zakazuje obchodovať alebo robiť iné ekonomické aktivity v regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré dnes prezident Putin uznal ako samostatné štáty. (čt24)

0:15 – Britský premiér Boris Johnson zvolal na 6.30 h ráno mimoriadne zasadnutoe bezpečnostnej rady, predmetom strenutia bude balík sankcií proti Rusku. Tie sa budú pravdepodobne týkať najmä podnikateľských a iných ekonomických aktivít ruských občanov. (čt24)

23:40 – Novinári zdieľajú na sociálnej sieti Twitter aktuálne videá z rusko-ukrajinského pohraničia, ktoré zachytávajú presuny veľkého počtu vojenských áut, ktoré prevážajú ruských vojakov na územie Ukrajiny. 

Ruské vojská podľa svedkov vstúpili do povstaleckých republík ešte pred polnocou a mieria k „línii dotyku“. Tá dnes oddeľuje ilegálne zabraté oblasti od územia Ukrajiny pod kontrolou vlády v Kyjeve. Podľa Rádia Slobodná Európa videli obyvatelia mesta Doneck na vlastné oči, ako cez mesto prechádzajú obrnené vozidlá a tanky. 

23:30 – Minister zahraničných vecí Dmytro Duleba požiadal o urýchlené zasadnutie bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v súvislosti s agresívnym postupom Ruska.

23:15 – Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby udržiavali mier v separatistických oblastiach, Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty. Informovali o tom v pondelok neskoro večer tlačové agentúry DPA a AP.

Späť
Zdieľať
Diskusia