Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 7:40
Čas čítania 1:47
Ema Stanovská

V noci zasadala Bezpečnostná rada OSN. Rusko obvinilo Ukrajinu z agresie, svetoví lídri dnes ohlásia nové sankcie voči Putinovi

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyhlásil, že Moskva je stále „otvorená diplomacii“, ale zdôraznil nutnosť brániť separatistické oblasti na východe Ukrajiny pred „ukrajinskou agresiou“.

V noci z pondelka na utorok sa konalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine. Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia nadránom vyhlásil, že Moskva je stále „otvorená diplomacii“, ale zdôraznil nutnosť brániť separatistické oblasti na východe Ukrajiny pred „ukrajinskou agresiou“. Čína na zasadnutí rady vyzvala „všetky strany“ na zdržanlivosť.

„Sme stále otvorení diplomacii, diplomatickému riešeniu. Nedovolíme však nové krviprelievanie v Donbase,“ povedal ruský veľvyslanec a pohrozil Kyjevu, že ak tam podnikne vojenské akcie, bude znášať ďalšie následky. Kyjev však už predtým vyhlásil, že sa nenechá vyprovokovať k žiadnym vojenským zásahom.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku v pondelok 21. februára 2022. Rokuje sa na ňom o sankciách.
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku v pondelok 21. februára 2022. Rokuje sa na ňom o sankciách. Zdroj: TASR/UNTV via AP

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergij Kyslycja na zasadnutí povedal, že hranice Ukrajiny zostávajú „nezmenené“ aj napriek najnovším krokom Ruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil konanie Ruska za „narušenie suverenity a integrity krajiny“. 

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergij Kyslycja počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.
Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergij Kyslycja počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Zdroj: TASR/UNTV via AP

Čína na zasadnutí rady vyzvala „všetky strany“ na zdržanlivosť a žiadala, aby nevyostrovali ukrajinskú krízu, ale vyriešili ju diplomaticky. „Vítame a povzbudzujeme každú snahu o diplomatické riešenie,“ vyhlásil veľvyslanec Číny pri OSN Čang Ťün.

Opatrenia budú mať „vážne“ následky

Nemecká veľvyslankyňa pri OSN Antje Leendertseová vo vystúpení povedala, že Rusko dnes „zložilo masku“. „Rusko opakovane tvrdilo, že sa nepodieľa na ukrajinskom konflikte. Dnes sa ukázalo, že vždy sa podieľalo. Porušuje medzinárodné právo a my s našimi spojencami a partnermi podnikneme rázne a primerané opatrenia, ktoré budú mať vážne ekonomické, politické a geostrategické následky.“

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová označila zdôvodnenie Putina vyslať vojakov do Donbasu, aby „udržiavali mier“, za nezmysel. „Vieme, akí v skutočnosti sú.“ Ruský krok je „jednoznačne základom snahy vytvoriť zámienku na ďalšiu inváziu na Ukrajinu“. 

Spojené štáty dnes ohlásia nové sankcie voči Rusku, píšu Sky News. Rovnako tak urobí aj Spojené kráľovstvo, ktoré oznámilo, že sankcie budú „značné“. Premiér Boris Johnson bude dnes ráno viesť zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra. Ráznu reakciu v podobe nových sankcií potvrdila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

TASR informovala, že nové zmluvy Moskvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou a Luhanskou ľudovou republikou na východe Ukrajiny umožňujú Rusku zriadiť a prevádzkovať tam vlastné vojenské základne. Obe samozvané republiky uznal v pondelok ruský prezident Vladimir Putin za samostatné, nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby tam „udržiavali mier“.

Ako sme ťa informovali v noci, ruské vojská podľa svedkov vstúpili do povstaleckých republík ešte pred polnocou a mieria k „línii dotyku“. Tá dnes oddeľuje ilegálne zabraté oblasti od územia Ukrajiny pod kontrolou vlády v Kyjeve.

Dianie sledujeme aj online.

Domov
Zdieľať
Diskusia