Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2022, 20:21
Čas čítania 1:46
Kamila Šebestová TASR

Počet ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou stúpol o desaťtisíce, na východe počuť streľbu. Sú dnes Rusi bližšie k vojne?

NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOJNY
Uložiť Uložené

Celý svet napäto pozoruje situáciu. Moskva vysiela zmiešané signály. Raz sa zdá, že sa vojská sťahujú, inokedy, že ich pribúda.

Šestnásteho februára si všetci vydýchli úľavou. Rusko-ukrajinský konflikt nakoniec nevypukol tak, ako to predpokladala americká vláda. Eskalácia na hraniciach sa však nekončí. Jej dôkazom sú správy z dneška, ktoré hovoria o navýšení počtu ruských vojakov.

Údajne ich už nie je okolo 100 000, ako sa odhadovalo koncom januára, no takmer 200 000. Verejnosť dnes o tom informoval americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter.

Podľa neho momentálne Ukrajinu ohrozuje 169 000 až 190 000 ruských vojakov. „Toto je najväčšia vojenská mobilizácia v Európe od druhej svetovej vojny,“ povedal dnes Michael Carpenter na zasadnutí OBSE vo Viedni. Do odhadu sú započítané aj ďalšie ruské bezpečnostné sily v týchto oblastiach, ako aj proruskí separatisti na východe Ukrajiny.

Na východe počuť paľbu, separatisti evakuujú ľudí 

Práve na východe Ukrajiny napätie medzi Rusmi a Ukrajincami stále eskaluje. Z mesta Stanycia Luhanska, kde včera zasiahli materskú škôlku, dnes opäť hlásili ostreľovanie. Dnes náboje zasiahli približne 20 rodinných domov. Časť 13-tisícového mesta sa preto ocitla bez elektriny. Z útoku sa navzájom obviňujú proruskí separatisti a vládne sily. 

Zranenia pri včerajšom ostreľovaní utrpeli dve učiteľky. Deti, ktoré sa v budove nachádzali tiež, vyviazli bez zranení.
Zranenia pri včerajšom ostreľovaní utrpeli dve učiteľky. Deti, ktoré sa v budove nachádzali tiež, vyviazli bez zranení. Zdroj: TASR/AP/Joint Forces Operation

Vodca separatistov v tejto oblasti dnes vyzval obyvateľov, aby odišli do Ruska. 

Aby sme zabránili civilným obetiam, vyzývam obyvateľov republiky..., aby čo najskôr odišli do Ruskej federácie,“ uviedol vo vyhlásení líder neuznanej LĽR Pasečnik.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Predtým vydal podobné vyhlásenie aj vodca separatistov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny Denis Pušilin. Dnes oznámil, že povstalecké úrady začnú v tento deň evakuovať civilistov do Ruska.

„Ženy, deti a seniori sú určení na evakuáciu ako prví,“ uviedol Pušilin vo videoodkaze na sociálnej sieti Telegram.

„Nezaútočíme“

Všetky dnešné udalosti znepokojujú západných lídrov, ktorí neveria Putinovmu popieraniu útoku. Šéf Kremľa dnes opakoval, že ruské vojenské cvičenia neďaleko ukrajinských hraníc nie sú hrozbou. 

„Tieto cvičenia sú výlučne obranného charakteru a neohrozujú nikoho,“ povedal ruský prezident, ktorý podľa svojho hovorcu bude v sobotu osobne dohliadať na manévre ruských síl strategického určenia, zahŕňajúce odpálenie balistických a riadených striel.

Podľa amerického denníka Washington Post si však Rusko sťahovanie svojich vojsk z ukrajinských hraníc iba vymyslelo, pretože chce zmiasť Západ na čele s USA. Washington Post údajne získal vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov americkej vlády.

Spravodajské informácie podľa denníka ukazujú, že Rusko plánuje na civilistov zaútočiť chemickou látkou, ktorá ľudí znehybní. Z tohto útoku vraj potom ruská vláda obviní Ukrajincov, ba čo viac, podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej vlády by Rusi mohli z útoku obviniť dokonca aj Američanov.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Všetko závisí od politického rozhodnutia, či zaútočiť alebo nie. Rusi aktívne vymýšľajú casus belli,“ uviedol nemenovaný zdroj pre známy denník. Termínom casus belli sa označuje dôvod či zámienka na začatie vojny, ktorú sa Rusi podľa Američanov snažia vykonštruovať už dlhší čas. Viac informácií o stratégii Ruska sa dozvieš v tomto článku.

Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Tá sa udiala 18. februára.
Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Tá sa udiala 18. februára. Zdroj: TASR/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Domov
Zdieľať
Diskusia