Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. februára 2022, 17:30
Čas čítania 5:30
Daniel Mikolášik

Je Kanye West génius? Dokument odhaľuje jeho prehnanú samoľúbosť, boj so psychickou poruchou a neustálu snahu zažiariť

Je Kanye West génius? Dokument odhaľuje jeho prehnanú samoľúbosť, boj so psychickou poruchou a neustálu snahu zažiariť
Zdroj: Netflix
HUDBA DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY KANYE WEST
Uložiť Uložené

Vytiahol si strojček z úst a začal rapovať. Novinku na Netflixe natáčali viac ako 20 rokov.

Začínal ako ctižiadostivý producent z Chicaga koncom deväťdesiatych rokov. Bol plný nekonečnej kreativity a mal veľký potenciál, no nie každý ho v ňom videl. Aby sa dokázal vymaniť zo škatuľky producenta a zažiariť ako plnohodnotný raper, potreboval viac než len talent. Čo všetko ho to stálo?

Nový dokument Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy na Netflixe je hlbokou kronikou Yeho života, rapových začiatkov a prvých úspechov, ale aj pádov. Odštartoval 16. februára pilotnou epizódou s názvom Act I: VISION, ktorá má hodinu a pol. Postupne bude každý týždeň vychádzať zvyšok. Trilógia sa natáčala približne 21 rokov, pričom úplne prvý záber pochádza už z roku 1998.

Režisérmi celého projektu, ktorý stál Netflix vyše 30 miliónov dolárov, sú Clarence „Coodie“ Simmons a Chike Ozah. Tí v Kanyem videli hviezdu už po prvom stretnutí. Coodie v neho veril dokonca tak silno, že sa rozhodol zanechať svoju dobre rozbehnutú moderátorskú a komediálnu kariéru a zasvätiť dve dekády svojho života niekomu, kto mohol hocikedy zaniknúť. To sa však nikdy nestalo.

Odporúčané
RECENZIA: Karlos je surovým aj vtipným portrétom českej MMA legendy. Divákov však rozdelí na dva tábory RECENZIA: Karlos je surovým aj vtipným portrétom českej MMA legendy. Divákov však rozdelí na dva tábory 25. januára 2024, 13:00

Raper bol pri výrobnom procese dokumentu, a hoci vyhlásil, že si vyžaduje mať právo finálneho strihu, filmári mu ho napokon neudelili. O to väčší dôvod, prečo sa sériu oplatí pozrieť.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

Sebavedomý génius

Ak sa pozastavuješ nad čudesným názvom dokumentu, skús si ho párkrát prečítať nahlas. Áno, jeen-yuhs je v podstate doslova prepísaná výslovnosť anglického slova génius. Termín, ktorým sa Kanye počas svojho života rád označuje. Dokument s obrazom domácej kamery prináša divákovi pohľad do Kanyeho hudobnej virtuozity, prehnanej samoľúbosti, neustálej potreby dosiahnuť viac, ale aj boja so psychickou poruchou.

Všetko odštartoval svojrázny rozhovor moderátora Coodieho z kanálu nula na narodeninovej oslave Jermaina Dupriho s rapovou skupinou Harlem World a jej hlavným predstaviteľom Masom. Niekde v úzadí stál aj v tom čase iba 21-ročný šikovný hudobný producent z Chicaga v okuliaroch a so strojčekom na zuboch. 

Nikto z nich v tom čase nemohol ani tušiť, že ten na prvý pohľad tichý, no zato veľmi sebavedomý mladý muž je budúci 22-násobný držiteľ prestížnej ceny Grammy, najbohatší Afroameričan v histórii USA, kandidát na amerického prezidenta a v neposlednom rade jeden z najvýznamnejších raperov histórie.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V roku 2000 bol už platinovým producentom, ktorý sa postaral o beaty pre raperov ako Mase, Raekwon či Eminem. Už v tom čase začínal seba samého vidieť nielen ako producenta, ale aj ako rapera. Nedalo sa mu odoprieť lyrické nadanie a unikátny flow, ktoré rád prezentoval aj na kameru či pri púšťaní svojich beatov.

Odporúčané
Film o Vémolovi tvorcovia začali natáčať ešte pred 15 rokmi, keď robil vyhadzovača v Londýne. Premiéru má už tento mesiac Film o Vémolovi tvorcovia začali natáčať ešte pred 15 rokmi, keď robil vyhadzovača v Londýne. Premiéru má už tento mesiac 15. januára 2024, 13:00

Prvá epizóda ukazuje predovšetkým Kanyeho snahu zažiariť ako MC po tom, ako sa presťahoval do New Yorku. Jeho cieľ bol jasný. Zbaviť sa nálepky producenta a podpísať zmluvu s Jay-Z-ho vydavateľstvom Roc-A-Fella Records. 

Vo vydavateľstve si vytiahol strojček z úst a rapoval v kanceláriách

Dokumentom nás po celý čas sprevádzajú archívne zábery uberajúce sa chronologicky v začiatkoch Kanyeho prvých úspechov. Môžeme si tak vychutnať autentické snímky z prostredia raperovho bytu v Newarku, tvorenia hudby v štúdiu, zo stretnutí s predstaviteľmi scény, z blízkeho vzťahu s matkou či prvých rozhovorov v rádiu a televízii.

V rámci prvej epizódy sa na časovej línii veľmi ďaleko neposúvame. Ide najmä o obdobie Kanyeho začiatkov New Yorku, kde sa snaží získať uznanie, čo sa však spočiatku nedarí. Rapoví kolegovia ako Common, Rhymefest, Jermaine Dupri, Talib Kweli, Mos Def, Damon Dash, Memphis Bleek či Jay-Z ho vnímajú predovšetkým ako producenta.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V scénach nechýbajú dobové „kulisy“ ako vyklápacie telefóny, magnetofóny, prvé CD disky či Kanyeho odnímateľný zubný strojček, cez ktorý šušle ako malé dieťa. Vždy keď sa snaží urobiť dojem, vytiahne si strojček z úst a zrazu má jeho prednes omnoho väčšiu váhu a intenzitu.

Odporúčané
„Ego, ne**rvi to!“ Hádky aj pokazený notebook, takto sa pripravoval koncert Kontrafaktu za milión eur „Ego, ne**rvi to!“ Hádky aj pokazený notebook, takto sa pripravoval koncert Kontrafaktu za milión eur 22. decembra 2023, 10:00

Podobne sa tak snažil urobiť dojem aj na ľudí z vydavateľstva Roc-A-Fella Records, kam nabehol spoločne so svojím tímom. Chodil z kancelárie do kancelárie a hľadal v nich prehrávače, kde by mohol pustiť svoj prvý hit, ktorý sa neskôr objavil aj na jeho debutovom albume The College Dropout – skladbu All Falls Down.

Postavil sa napríklad pred marketingovú pracovníčku či asistentku riaditeľa vydavateľstva, pustil svoje skladby, vytiahol si strojček z úst a začal rapovať. Veľký dojem však neurobil, obe ho po chvíli odignorovali, pretože boli pracovne zaneprázdnené. Nakoniec jeho tímu kázali vypnúť kameru a vyhodili ich z kancelárie kvôli dôležitým rokovaniam. Vo vydavateľstve ho skrátka nebrali vážne.

„Amerika, zvykaj si na túto tvár!“

V dokumente má divák unikátny pohľad aj na tvorbu jedného z prvých Kanyeho veľkých hitov – Jesus Walks. Zo svojho provizórneho štúdia v newarskom byte ho prvýkrát púšťa svojim priateľom ešte s pôvodným lyricsom a nedokončenými veršami. Kanye chcel na refrén získať legendárneho rapera Scarfacea, čím si plánoval zaistiť zmluvu s vydavateľstvom.

Po vypočutí skladby Scarface nie veľmi presvedčivo odpovie, že mu môže pomôcť s refrénom, ale že to bude ťažké. V štúdiu ho napokon ešte viac zaujme ďalšia Kanyeho skladba – Family Business, do ktorej v tom čase síce ešte nemá nahraté verše, no text  už vie naspamäť, a tak ho „Faceovi“ zarapuje. „Táto sa mi páči,“ odpovie.

Hoci k nahrávaniu so Scarfaceom napokon nedošlo, požehnanie jedného z vtedajších najlepších raperov motivovalo Kanyeho vytrvať v tom, čo robí. Onedlho nato máme možnosť vidieť vôbec prvý Yeho rozhovor v televízii, konkrétne pre stanicu MTV v rámci programu You Hear It First. Tým chcel dostať väčšiu pozornosť verejnosti a publicitu.

Odporúčané
Príbeh rodiča, ktorý podstúpil tranzíciu, je v kinách. Jeho premiéru prišla podporiť aj prezidentka Zuzana Čaputová Príbeh rodiča, ktorý podstúpil tranzíciu, je v kinách. Jeho premiéru prišla podporiť aj prezidentka Zuzana Čaputová 26. septembra 2023, 16:00

„Mám pocit, že všetko, čo malo byť mojou nevýhodou, sa stalo mojou výhodou. Hovorili mi, že som malý na basketbal. Tak som vypichoval lopty zdola. Hovorili mi, že nemôžem rapovať, keď som producent. Dobre. ,Už som tent beat počul. Jasné, keďže som ho vytvoril. Rapoval som naň skôr, ako si ho mohol počuť,‘“ povedal pre MTV.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

Matka mu pomáhala stáť nohami na zemi

Ústredným bodom celej prvej epizódy je aj zobrazenie Kanyeho silného vzťahu so svojou matkou Dondou, ktorá zomrela v roku 2007 a po ktorej pomenoval svoj posledný album z roku 2021. Ak si Kanyeho fanúšik, dobre vieš, čo preňho matka znamenala a aký zlom nastal v jeho živote po jej smrti.

O to viac si práve skalní fanúšikovia užijú archívne zábery, na ktorých je vidieť silné puto medzi Dondou a jej synom. Často sa ukazuje po jeho boku, dvíha mu náladu a zároveň sa ho snaží držať pri zemi, aby si „neuletel“. Na záberoch vidieť, že Kanye má pred ňou a jej slovami rešpekt. Mala zvláštny spôsob, ako mu pozdvihnúť ducha a prejaviť lásku.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V jednej chvíli sa divák presunie do Dondinho bytu v Chicagu, kde jej Kanye ukazuje svoje nové šperky, chváli sa rozhovorom pre MTV a rozpráva príbeh o tom, ako Jay-Z reagoval v štúdiu na to, keď mu pustil beat k skladbe Izzo. Tú Jay spoločne s členmi Roc-A-Fella neskôr odpremiéroval naživo počas odovzdávania cien BET Awards.

Odporúčané
Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja 21. septembra 2023, 9:30

„Máš v sebe veľké sebavedomie a občas to môže pôsobiť trochu arogantne, aj keď si skromný. Ale pamätaj, keď sa obor pozerá do zrkadla, nič nevidí. Ale všetci naokolo vidia obra. Musíš stáť na zemi a nemôžeš súčasne lietať,“ dohovára mu matka. Bolo vidieť, že Kanye si verí, pretože v neho verila aj matka.

V závere prvej epizódy sa Donda opäť objavuje po boku Kanyeho, tentoraz pri dome, v ktorom raper vyrastal na juhu Chicaga na 79. ulici. Rozprávajú sa o jeho detstve, ale aj pripravovanom prvom albume. Ide o pomerne emotívne scény, v ktorých Kanye ďakuje za to, čo preňho urobila, koľko kvôli nemu obetovala a že mu dala pevné základy.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V prvej epizóde dokumentu vidíme už aj prvé väčšie mená v Kanyeho okolí. Po podpísaní vytúženej zmluvy s Roc-A-Fella sa čoraz viac stretáva predovšetkým s Jay-Z-m. Ku koncu vidíme v backstagei ich spoločného koncertu v Chicagu už aj Beyoncé či Pharrella Williamsa, ktorý Kanyeho vychvaľuje. Nebol už viac len producent, od ktorého si raperi za malé peniaze kupujú kvalitné beaty. Prišiel čas ukázať svoju rapovú genialitu masám.

Ťažko povedať, či tento dokument divákov chytí za srdce. Ja ako dlhoročný fanúšik som si prvý diel užil a každú scénu som sledoval so zatajeným dychom a takmer bez žmurknutia. Avšak laikovi, ktorý sa o Kanyeho Westa nijak zvlášť nezaujíma, môže prvá epizóda pripadať pomerne nezaujímavá a zdĺhavá.

Odporúčané
Marvin prešiel tranzíciou po boku manžela a dvoch detí: Žiadna LGBT ideológia neexistuje, ja som sa takýto narodil (Rozhovor) Marvin prešiel tranzíciou po boku manžela a dvoch detí: Žiadna LGBT ideológia neexistuje, ja som sa takýto narodil (Rozhovor) 16. septembra 2023, 14:30

Viem si predstaviť, že mnohým súvislostiam nebude úplne rozumieť a pri niektorých dialógoch sa môže aj nudiť. Súhlasím však, že takmer 90 minút je na zobrazenie toho, ako sa Kanye neúprosne snaží získať zmluvu s vydavateľstvom, príliš veľa. Ďalšie dve pokračovania by však mali priniesť aj sľubovanú drámu a prvé Kanyeho mediálne prešľapy, čo môže rozhodne zaujať už aj širšiu skupinu divákov. Necháme sa teda prekvapiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia