Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 14:59
Čas čítania 0:43
Eduard Starkbauer TASR

Vakcína Novavax: Štát spúšťa registráciu v utorok 15. 2.

NEWS VAKCÍNA NOVAVAX
Uložiť Uložené

Slovensko garantuje zásobu 600 000 dávok novej dvojdávkovej vakcíny.

Už od utorka 15. februára sa budú môcť záujemcovia na Slovensku zaregistrovať na očkovanie proti covidu-19 novou vakcínou od spoločnosti Novavax. Tak ako pri ostatných vakcínach im postačí navštíviť stránku štátneho portálu korona.gov.sk. Dlhoočakávanú správu dnes oznámila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že Slovensko si zmluvne zaviazalo 600 000 dávok dvojdávkovej vakcíny. Minister deklaruje, že od Novavaxu si sľubuje zvýšenie záujmu o očkovanie. Záujemcom sa podajú dve dávky v rozmedzí troch týždňov. 

Novavax
Zdroj: Flickr/Jernej Furman/na voľné použitie

Novavax môže presvedčiť aj ľudí, ktorí doteraz s očkovaním proti covidu váhali. Od mRNA vakcín od Pfizeru a Moderny a vektorových vakcín ako Johnson & Johnson, Astrazeneca či Sputnik sa Novavax líši technológiou výroby. Vakcína Novavax obsahuje očkovaciu látku nuvaxovid a vyrába sa spôsobom overeným desaťročiami praxe, založeným na báze proteínu. Viac detailov o tom, ako funguje Novavax, si môžeš prečítať v tomto článku.

Odporúčané
Ako funguje nová vakcína Novavax, ktorá práve prichádza na Slovensko? Môže presvedčiť aj antivaxerov odmietajúcich očkovanie Ako funguje nová vakcína Novavax, ktorá práve prichádza na Slovensko? Môže presvedčiť aj antivaxerov odmietajúcich očkovanie 6. februára 2022, 17:30

Vakcínou sa priamo do organizmu dostáva v laboratóriu vyrobený spike proteín, takže telo si proteín nepotrebuje vytvárať samo na základe návodu v genetickej informácii. Novavax funguje na rovnakom proteínovom princípe ako napríklad očkovacia látka proti žltačke typu B či dokonca pásový opar.

Domov
Zdieľať
Diskusia