Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2022, 8:47
Čas čítania 0:52
Daniel Mikolášik TASR

Cez Slovensko prejde viacero vojenských konvojov, smerom od Česka prejdú aj Američania

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Súčasťou cvičenia bude celkovo 3 000 vojakov s približne 1 000 kusmi techniky.

Počas najbližších týždňov budú cez Slovensko prechádzať zahraničné spojenecké vojská na plánované cvičenia. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

České ministerstvo obrany spresnilo, že od 15. do 26. februára sa na Slovensko presunie 1 500 amerických vojakov a 700 kusov techniky na cvičenie z Nemecka cez územie Českej republiky. Presun je súčasťou cvičenia Saber Strike 2022.


Plánované cvičenia sa podľa Kovaľ Kakaščíkovej uskutočnia okrem Slovenska aj v ďalších krajinách. „Jednou z týchto výcvikových aktivít je aj cvičenie Saber Strike, ktoré bude o niekoľko týždňov prebiehať vo viacerých krajinách Pobaltia a strednej Európy,“ poznamenala.

Presun vojenskej techniky cez Slovensko.
Presun vojenskej techniky cez Slovensko. Zdroj: Ilustračné foto: TASR/MO SR

Hovorkyňa tvrdí, že o plánovaných presunoch na nadchádzajúci týždeň pravidelne informujú. České ministerstvo uviedlo, že vojaci so 700 kusmi kolesovej techniky budú cestovať v siedmich konvojoch.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

„Americké jednotky pôjdu v nočných až skorých ranných hodinách tak, aby minimálne zasahovali do cestnej premávky.“ Na Slovensko vstúpia cez hraničný priechod Brodské – Břeclav.


Cvičenie Saber Strike sa na Slovensku uskutoční v marci. Jeho súčasťou bude celkovo 3 000 vojakov s približne 1 000 kusmi techniky. Slovenskí vojaci si s americkými kolegami precvičia obranné spôsobilosti a spoluprácu v medzinárodnom zoskupení.


Konať sa bude v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a letiska Sliač. Zahraniční vojaci i technika po ukončení cvičenia opustia územie Slovenska. Výcviková aktivita je dlhodobo plánovaná a koncom minulého roka ju schválila vláda.

Domov
Zdieľať
Diskusia