Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2013 o 19:42
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako sa darí Saganovi na Tour de France?

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Náš najlepší cyklista je po piatej etape na jubilejnom 100. ročníku Tour de France. Ako sa mu zatiaľ darí?

Ako sa darí Saganovi na Tour de France?

Na jubilejnej 100. Tour de France máme za sebou 5 etáp z 21 a teda je vhodný čas zosumarizovať dianie okolo Petra Sagana. Nesmieme zabúdať ani na Petra Velitsa, ktorý tiež úspešne háji farby Slovenska, ale sústredíme sa na nášho najlepšieho jazdca. Párkrát vám ešte úspechy oboch Petrov priblížime, keďže cieľ v Paríži je naplánovaný na 21. júla večer.

Čo sa týka prvej etapy, kedy mal Peťo relatívne vysokú šancu na výhru, sme sa bohužiaľ stali svedkami nepekného pádu. Ten zachytil pár km pred koncom aj Peťa a nádeje na víťazstvo tým boli zmarené. Nasledovala ale druhá etapa a Sagan sa držal vcelku pekne. Nie som žiaden cyklo-odborník, ale jeho tím Liquigas-Cannondale by mu mohol v záverečných kilometroch v pelotóne pomáhať viac. Až v dnešnej etape ho skutočne ťahali aj v posledných kilometroch, kedy ale tím Omega Pharma-Quick Step vytlačil každého a Cavendish mal skvelú šancu na triumf. Peťo nakoniec v etape číslo 2 skončil druhý za Belgičanom Bakelantsom len o sekundu.


Tretia etapa opäť priniesla drámu, kedy pre Peťa (zatiaľ) najvhodnejšia etapa priniesla ďalšie skvelé druhé miesto za Gerrantsom len o pár milimetrov. Extrémnu podporu tímu sme opäť nejako neregistrovali. Potešil aj Velits a jeho úžasné 20. miesto.

Ako sa darí Saganovi na Tour de France?

4. etapa bola prvou časovkou z troch. Bola tímová, pričom budú nasledovať ešte dve individuálne. Vyhral ju tím Orica GreenEdge so sekundovým náskokom pred Omegou s našim Velitsom.

Dnešná 5. etapa priniesla ďalšie nepekné pády. Tento rok je to čoraz horšie a už na začiatku Tour tu máme kopec nepríjemností (nehovoriac o zaseknutom autobuse v cieli prvej etapy). Čo nás ale potešilo je už 3. umiestnenie lídra zeleného dresu, nášho Peťa Sagana, na pódiových priečkach. Dnes to bolo miesto tretie, kedy ho v šprintérskom súboji porazil Hagen Cavendish, výherca už 24. etapy Tour de France v kariére. Musím ale poznamenať, že Peťo bol bohužiaľ „zaseknutý“ v strede skupinky mieriacej do cieľa a len zásluhou jeho schopností dokázal skvele uniknúť a zašpurtovať na 3. miesto.  Peťo má bohužiaľ v doterajšom priebehu Tour veľkú smolu, keď raz spadol a trikrát mu 1. priečka unikla len o pár centimetrov, resp. meter.


Je len otázkou času, kedy sa dočkáme aj víťazstva v etape. Dôležitejšie ale je dôjsť do cieľa, pretože v tomto ročníku s tým malo veľa súťažiacich veľké problémy. Zatiaľ sa ale chalanom darí výborne, hlavne minuloročnému víťazovi zeleného dresu, ktorý dúfam 21. júla v Paríži obháji. Budeme mu aj naďalej držať palce, aby sa mu to podarilo a nejakú tú etapu vyhral. Kladieme na neho ale privysoké nároky, veľakrát sa stretávam až so sklamanými reakciami fanúšikov. Neviem si ale predstaviť, či by neboli spokojní, keby im pred pár rokmi niekto povedal, že Slovensko bude mať takéhoto skvelého jazdca. Podľa agentúry UCL dokonca druhého najlepšieho na svete. Aké šance dávate Peťovi na zisk zeleného dresu? 

Ako sa darí Saganovi na Tour de France?

          Bodové poradie v súboji o zelený dres

1

PETER SAGAN

SVK

Cannondale Pro Cycling

111

2

Mark Cavendish

GBR

Omega Pharma-Quick Step

76

3

Alexander Kristoff

NOR

Katusha Team

76

4

Andre Greipel

GER

Lotto-Belisol

65

5

Edvald Boasson Hagen

NOR

Sky Procycling

58

6

Marcel Kittel

GER

Team Argos-Shimano

57

Čo ale našich pretekajúcich chalanov môže potešiť, sú fanúšikovia. Tých je enormné množstvo. Nečakal som malú podporu, ale keď vidíte, že najväčie vlajky sú tie slovenské, musí vás to dostatočne povzbudiť. Hlavne vďaka Peťovi sa cyklistika na Slovensku rapídne zviditeľnila. Nie je preto až takým prekvapením, že Francúzsko je v týchto dňoch plné Slovákov.

Ako sa darí Saganovi na Tour de France?
Domov
Zdieľať
Diskusia