Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 21:31
Čas čítania 1:18
Eduard Starkbauer TASR

V hre Minecraft chcel zničiť virtuálnu budovu FSB. 16-ročného chlapca za to poslal ruský súd na 5 rokov za mreže

V hre Minecraft chcel zničiť virtuálnu budovu FSB. 16-ročného chlapca za to poslal ruský súd na 5 rokov za mreže
Zdroj: Unsplash/Marco Chilese, Mojang/Xbox Game Studios/volně k užití
NEWS MINECRAFT RUSKO
Uložiť Uložené

Ruský súd vyhodnotil plán 16- ročného chlapca vyhodiť do vzduchu virtuálnu budovu štátnej bezpečnosti ako prípravu teroristického činu.

Mimoriadne prísny rozsudok – 5 rokov odňatia slobody a pokuta 30 000 rubľov (350 eur) – si dnes vypočul 16-ročný Rus Nikita Uvarov. Súd ho exemplárne odsúdil za to, že údajne plánoval nechať vybuchnúť virtuálnu bombu vo virtuálnej budove Federálnej bezpečnostnej služby vo virtuálnom svete počítačovej hry Minecraft. 

Vojenský súd v sibírskom meste Kansk stredoškoláka odsúdil za zločin „nácviku teroristických aktivít“. Trest si Nikita Uvarov odpyká v trestaneckej kolónii ako jediný z troch obvinených, ktorým súd udelili podmienečné tresty na základe oľutovania viny a spolupráce s vyšetrovateľmi. Všetci chlapci mali v čase zadržania 14 rokov.

FSB
Zdroj: Wiki Commons/A. Savin

Verejnosť sa o tomto zvláštnom incidente prvýkrát dozvedela v lete 2020 po tom, ako chlapcov zadržala polícia, keď po Moskve vylepovali letáky na podporu absolventa Moskovskej štátnej univerzity a odsúdeného anarchistu Azata Miftachova, pričom jeden z nich nechali aj na budove FSB.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Polícia v zhabaných telefónoch údajne natrafila na komunikáciu, z ktorej vyplývalo, že vo videohre chlapci plánovali „pre zábavu vyhodiť do vzduchu“ svojpomocne vytvorenú digitálnu kópiu budovy Federálnej štátnej bezpečnosti.

Vyšetrovatelia zámer vyhodnotili ako skutočnú hrozbu útoku na kamennú budovu v centre Moskvy, keďže chlapci vraj zvykli experimentovať s výbušninami a Molotovovými kokteilmi v opustených budovách. 

Tínedžeri najskôr čelili obvineniu zo závažnejšieho zločinu „členstva v teroristickej organizácii“, ktoré však nakoniec pre nedostatok dôkazov stiahli. Nikita Uvarov pred súdom tvrdil, že je fanúšikom vedeckých a vzdelávacích programov a experimentovaním s výbušninami sa chcel naučiť niečo nové o „fyzike, chémii a biológii“.

Minecraft
Zdroj: Unsplash/Mika Baumeister

Tínedžer vo svojej záverečnej reči na súde zdôraznil, že nie je terorista, obvinenie odmietol a vyhlásil, že ak ho odsúdia, trest si odpyká „s čistým svedomím a dôstojne“. Pred súdom poprel, že by bol niekedy do konverzácie napísal, že plánuje „niekoho či niečo vyhodiť do vzduchu, nič také ani neplánoval a nikoho na to ani nepripravoval“. Počas svojej obhajoby povedal, že túži len po jednom: chcel by „dokončiť školu, získať diplom a odísť niekam ďaleko, kde nebude iritovať nikoho zo špeciálnych zložiek“.


Vedel si o tom, že Minecraft je údajne najúspešnejšia hra v histórii?

Domov
Zdieľať
Diskusia