Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022, 12:45
Čas čítania 0:28
Tímea Krauszová

V 59 % otestovaných vzorkách potvrdili variant omikron. Stáva sa dominantnou formou koronavírusu na Slovensku

NEWS OMIKRON
Uložiť Uložené

Omikron sa stáva dominantným variantom na Slovensku.

Hlavný hygienik Ján Mikas informoval o výskyte omikronu na Slovensku. V tlačovej správe uvádza, že počet sekvenovaním potvrdených prípadov priebežne stúpol na 282. Vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v dňoch 17. a 18. januára mal variant omikron zastúpenie 59 % spomedzi úspešne sekvenovaných vzoriek.

Omikron teda tvorí viac ako polovicu zo všetkých variantov koronavírusu na Slovensku. V decembri 2021 pritom tvoril necelých 0,6 % zo všetkých úspešne osekvenovaných vzoriek. V januári to priebežne stúpalo, v prvom týždni šlo o 13 %, neskôr 30 % a aktuálne spomínaných 59 %. Hygienik očakáva, že ešte výraznejšie zastúpenie variantu omikron potvrdia budúce priebežné výsledky sekvenácie.

Na sekvenovaní vzoriek sa podieľajú Úrad verejného zdravotníctva SR, Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínske centrum SAV v Bratislave.

Domov
Zdieľať
Diskusia