Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2022, 12:33
Čas čítania 1:27
Viktor Kniš

Na vysokých školách sa možno bude v letnom semestri prezenčne učiť len v režime OP. Rozhodnú čoskoro

NEWS VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Vysoké školy budú o niekoľko dní rozhodovať o tom, komu umožnia vstup na prezenčné vyučovanie.

Univerzity budú v najbližších dňoch rozhodovať o režime výučby v letnom semestri. Ich zástupcovia sa zhodujú na tom, že budú postupovať podľa nariadení a odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR a ministerstva školstva za dodržania protiepidemických opatrení platných v čase začiatku semestra.

Počkajú na odborníkov

V rámci prezenčnej výučby by Prešovská univerzita v Prešove uprednostnila OTP režim. „Na tento režim máme nastavené aj kontrolné mechanizmy,“ povedala pre TASR hovorkyňa univerzity Anna Polačková. Riadiť sa však budú rozhodnutím vlády a platnými vyhláškami hlavného hygienika.


„Letný semester sa začne v polovici februára a vzhľadom na dynamiku epidemickej situácie, s ktorou sme konfrontovaní, je teraz predčasné určovať alebo len odhadovať režim, v ktorom budeme vyučovať,“ povedal rektor Trnavskej univerzity v Trnave René Bílik. Na takúto otázku bude vedenie univerzity podľa jeho slov pripravené odpovedať na začiatku februára.


Aj najväčšia slovenská univerzita – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave – pozorne sleduje epidemickú situáciu. „K režimu v letnom semestri sa konkrétnejšie vyjadríme po rokovaní permanentného krízového štábu UK a krízového štábu UK koncom januára,“ spresnila hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

komenského
Zdroj: TASR

Vláda chce na vysokých školách len očkovaných a tých, ktorí koronavírus prekonali

Z návrhu opatrení proti šíreniu variantu omikron, ktoré schválila vláda uplynulý týždeň, vyplýva, že na vysokých školách by sa prezenčne malo vyučovať v OP režime. Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave uviedla, že aktuálne nastavenie režimu OP by sa v podmienkach univerzity uplatňovalo veľmi komplikovane.

Odporúčané
Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy 27. februára 2024, 14:30

„Ako technická univerzita máme v rámci študijných programov množstvo praktických cvičení v laboratóriách, preto je žiaduca minimálne hybridná výučba s aspoň čiastočnou prítomnosťou študentov. Univerzita však nedisponuje kapacitami na oddelenú prezenčnú výučbu študentov, ktorí spĺňajú kritériá OP, a dištančnú pre nezaočkovaných,“ povedal hovorca STU Juraj Rybanský. STU bude preto navrhovať úpravu nastavenia režimu pandemických opatrení, optimálne návrat k semaforu uplatňovanému v prvej časti zimného semestra.


Výučbu v letnom semestri akademického roka 2021/2022 plánuje vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach začať prezenčnou formou v režime podľa nariadení a odporúčaní ÚVZ SR a rezortu školstva za dodržania protiepidemických opatrení platných v čase začiatku semestra.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling uplynulý týždeň uviedol, že nevidí žiaden dôvod na to, aby boli vysoké školy na online vzdelávaní. „Moje odporúčanie je, aby boli študenti prezenčne v školách,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia