Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2022, 8:33
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš

Platia nové opatrenia, pribudol režim OP+, respirátory sú vonku povinné

ZDRAVIE OPATRENIA
Uložiť Uložené

Povinnosť nosiť respirátor platí už nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, a to v prípade, že nie je možné dodržať dvojmetrový odstup.

Na Slovensku platia od dnešného dňa nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Všetky dôležité otázky a odpovede k pravidlám, ktoré budú platiť počas najbližších minimálne štyroch týždňov, sme zhrnuli v tomto článku

Odporúčané
Večeru a pivo si dajú v reštaurácii len zaočkovaní a vyliečení z covidu, na párty treba tri dávky (Otázky a odpovede k opatreniam) Večeru a pivo si dajú v reštaurácii len zaočkovaní a vyliečení z covidu, na párty treba tri dávky (Otázky a odpovede k opatreniam) 18. januára 2022, 18:30

Zavádzajú režim OP+

Podmienkou vstupu do vybraných prevádzok je nový režim OP+ (ľudia s tromi dávkami vakcíny, po prekonaní ochorenia covid-19 s dvomi dávkami vakcíny alebo dvakrát zaočkovaní s testom). Platí aj pre vysokorizikové podujatia.


Režim OP+ platí napríklad pre fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie, ako aj pre krátkodobé ubytovacie služby – hotelové, turistické. Taktiež pre vysokorizikové podujatia, ako sú oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí.

V rámci nových pravidiel sa od stredy môžu otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP. Takisto sa rozšíril zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ – po novom môžu byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice.

V tomto článku odpovedáme na praktické otázky. Ak nestíhaš sledovať neustále sa meniace pravidlá, sleduj vlákno, v ktorom tieto informácie pravidelne aktualizujeme.  

Novinkou sú respirátory v exteriéri

Povinnosť nosiť respirátor platí už nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, a to v prípade, že nie je možné dodržať dvojmetrový odstup. Rovnako je respirátor prekrývajúci ústa a nos povinný aj na hromadnom podujatí bez ohľadu na možnosť dodržať odstup dva metre od iných osôb. Z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest platia aj výnimky, ich zoznam sa oproti predchádzajúcej vyhláške nezmenil.


V galériách a múzeách možno organizovať aj skupinové, nielen individuálne prehliadky. Knižnice sa zasa zaraďujú medzi prevádzky, ktoré sú prístupné v režime základ, teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status.


Autoškoly sa zaradili k prevádzkam fungujúcim v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia covid-19). Podľa doteraz platnej vyhlášky fungovali autoškoly v režime OP.

Domov
Zdieľať
Diskusia