Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2022, 18:13
Čas čítania 0:51
Kamila Šebestová

Za éry Roberta Kaliňáka zničili na jeho ministerstve spisy vyše 800 eštebákov. Ústav pamäti národa podáva trestné oznámenie

NEWS KOMUNIZMUS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra tvrdí, že spisy zničili „nedopatrením“.

Ústav pamäti národa (ÚPN) podáva trestné oznámenie pre skartáciu spisov príslušníkov ŠtB zo 60. a 70. rokov. Počas úradovania Roberta Kaliňáka (Smer-SD) na ministerstve vnútra zničili spisy stoviek eštebákov. Išlo o najväčšie hromadné skartácie od decembra 1989, keď ich nariadil posledný šéf ŠtB Alojz Lorenc, informuje Denník N

Otázkou je, či boli v spisoch informácie, ktoré sa nemala dozvedieť verejnosť. Ministerstvo vnútra tvrdí, že spisy zničilo „nedopatrením“. Takéto vysvetlenie však ÚPN nestačí a skartáciu dokumentov považujú za protizákonnú.

Historici zdôrazňujú, že ministerstvo vnútra takto nenávratne zničilo spisy s informáciami o približne 800 príslušníkoch komunistickej ŠtB. Obsahovali aj ich fotografie a motiváciu, prečo do ŠtB vstúpili. 

„Určitú časť údajov sme schopní získať z osobnej evidenčnej karty, kádrových rozkazov, prípadne agentúrnych a operatívnych spisov, respektíve materiálov pomocnej evidencie. Tieto údaje však treba verifikovať a podrobiť kritike, čo práve z dôvodu skartácie dokumentov nie je možné,“ vysvetlil historik Ľubomír Morbacher z ÚPN pre Denník N. 

Odporúčané
VIDEO: Brčko, kobliha či plnovous. Na výročie rozdelenia Československa sme si ťa testovali z čestiny (Anketa) VIDEO: Brčko, kobliha či plnovous. Na výročie rozdelenia Československa sme si ťa testovali z čestiny (Anketa) 31. decembra 2022, 13:30

Exminister vnútra Robert Kaliňák skartáciu spisov obhajoval so slovami, že na nej nevidel nič zvláštne. Podľa jeho slov išlo o spisy, ktoré boli 30 rokov k dispozícii. Tvrdí, že o skartácii nevedel. 

„Nevedel som o tom a nevidím dôvod, prečo by som mal o tom vedieť. Skartácie prebiehajú podľa jasných plánov a podľa toho, aký na to majú program,“ povedal pre Denník N.

Domov
Zdieľať
Diskusia