Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 10:53
Čas čítania 1:01
Kamila Šebestová TASR

Extrémne výkyvy počasia: tento týždeň nás čakajú snehové jazyky aj silné vetrisko

NEWS POČASIE SNEH
Uložiť Uložené

Snežiť bude na západnom aj východnom Slovensku. Teplota môže klesnúť aj na –10 °C.

V ďalších dňoch nás čaká poriadne mrazivé počasie. Juhovýchodnú a východnú časť Slovenska dnes zasiahne silný vietor. Na východe sa môžu vyskytnúť aj snehové jazyky či záveje. Vietor môže podľa meteorológov dosiahnuť až 85 kilometrov za hodinu. 

Silný vietor a snehové jazyky však potrápia aj západné Slovensko. Výstrahu prvého stupňa meteorológovia vydali pre okresy Bratislava, Senec, Pezinok, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poprad, Prešov, Vranov nad Topľou, Brezno, Rožňava, ako aj pre väčšinu okresov Košického kraja. Zatiaľ platí do dnešného večera (22.00 h). Vo veterných lokalitách bude teplota dnes a v stredu najmä na severe a východe okolo –10 °C.

Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytnúť v okresoch Snina, Humenné, Sobrance, Michalovce a Trebišov. Výstraha prvého stupňa tu trvá až do stredy. V Michalovciach hrozí aj povodeň. 

„V dôsledku spadnutých zrážok, topenia sa snehovej pokrývky na území západnej Ukrajiny na toku Latorica budú pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity,“ píšu meteorológovia.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Vďaka mrazivému počasiu si však môžeš užiť dobrú lyžovačku. Ak si to cez Vianoce nestihol, stále máš príležitosť zalyžovať si v 60 lyžiarskych strediskách, kde sú dobré až veľmi dobré podmienky. Meteorológovia hovoria najmä o Orave a Tatrách, kde je teraz podľa nich výborná lyžovačka. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TATRY | #tatry_official 🏔 (@tatry_official)

Hrúbka snehovej vrstvy sa pohybuje zväčša od 20 do 50 cm, miestami viac. V Telgárte, Selciach-Čachove, Čičmanoch, vo Vitanovej alebo v Nižnej Polianke je 30 až 50 cm snehu, do 30 cm je na Donovaloch, v stredisku Strachan v Ždiari, v Kokave-Línii, Drienici alebo v Levočskej doline. Skalka je v prevádzke len s malým vlekom.

Domov
Zdieľať
Diskusia