Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 18:14
Čas čítania 1:41
Viktor Kniš

Lipšic schladil Kažimíra. Špeciálny prokurátor zamietol snahu bývalého ministra za Smer spochybňovať kajúcnikov

NEWS PETER KAŽIMÍR
Uložiť Uložené

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v odôvodnení rozhodnutia odmietol snahu spochybňovať inštitút spolupracujúcej osoby.

Úrad špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosť obvineného guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra voči obvineniu z trestného činu podplácania. Vyplýva to zo stanoviska ÚŠP na sociálnej sieti.


„Špeciálny prokurátor dňa 20. decembra 2021 zamietol sťažnosť obvineného Ing. Petra Kažimíra proti uzneseniu o vznesení obvinenia za trestný čin podplácania, ktoré vydal prokurátor ÚŠP,“ konštatuje prokuratúra.


Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v odôvodnení rozhodnutia odmietol snahu spochybňovať inštitút spolupracujúcej osoby.

„Téza, že ani výpoveď priameho svedka, ktorý nemá žiadnu malígnu motiváciu krivo vypovedať a jeho výpoveď je potvrdzovaná ďalšími (nepriamymi) dôkazmi, nepostačuje na vznesenie obvinenia, je neudržateľná,“ tvrdí. Okrem toho je podľa neho v rozpore s judikatúrou Najvyššieho súdu SR, ale aj s nedávnymi rozhodnutiami generálneho prokurátora Maroša Žilinku, pri ktorých využil paragraf 363 Trestného poriadku.

Kažimír
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Obvinený pre úplatok, svedčí Imrecze

Prokurátor ÚŠP obvinil Kažimíra 8. októbra z prečinu podplácania, ten následne podal voči obvineniu sťažnosť.

Podľa informácií TV Markíza a Aktualít bol údajne prostredníkom medzi súkromným sektorom a rezortom financií, za nešpecifikované služby mal sprostredkovať úplatok pre bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho vo výške 50-tisíc eur.

Kažimírov advokát tvrdí, že jeho klient je obvinený z prečinu, a teda nejde o nič závažné. Hrozí mu 5 rokov vo väzení.

Kažimír podľa svojich októbrových vyjadrení neplánuje odstúpiť z funkcie a obvinenie považuje za nespravodlivé. 

Na NAKA už vypovedal

Na Prezídiu Policajného zboru súčasný guvernér Národnej banky Slovenska a bývalý minister financií z vlád Smeru vypovedal ešte v auguste. Vyšetrovatelia ho predvolali v rámci kauzy Mýtnik.

Odporúčané
Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? 29. januára 2021, 14:20

„Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom pri príchode na NAKA. Uviedol, že ho predvolali ako svedka.

Ako prvý spomenul policajtom meno Petra Kažimíra pravdepodobne až obvinený Michal Suchoba, ktorý v tom čase vypovedal cez telemost zo Spojených arabských emirátov. Podnikateľ z IT sektora sa priznal a v plnom rozsahu spolupracuje s políciou výmenou za nižší trest. 

„V roku 2015 alebo 2016, nepamätám si presne, sa Brhel preriekol a povedal, že minister (Peter Kažimír – pozn. red.) dostáva od neho pol milióna eur. Keď som na neho vypleštil oči, tak mi s úsmevom povedal, že Fero dostáva určite menej,“ citovali Topky.sk zo Suchobovej výpovede.

Brhel je oligarcha Jozef Brhel a Fero je František Imrecze, bývalý šéf finančnej správy patriacej pod ministerstvo financií, ktoré Kažimír viedol takmer celé dve volebné obdobia. Jozef Brhel aj František Imrecze sú obvinení v rámci kauzy Mýtnik, ktorá sa týka utajených zákaziek za viac ako 42 miliónov eur, za ktoré dodala firma Allexis podnikateľa Michala Suchobu štátu IT systémy.

Domov
Zdieľať
Diskusia