Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021 o 17:28
Čas čítania 1:34
Tímea Krauszová

Milan Mazurek musí zaplatiť infektológovi Petrovi Sabakovi 20-tisíc eur ako odškodné za ohováranie. Má na to tri dni

NEWS MILAN MAZUREK PETER SABAKA
Uložiť Uložené

Lekárovi sa musí aj verejne ospravedlniť.

Aktualizované 29. 12. 2021 o 18.04 h

Milan Mazurek musí zaplatiť 20-tisíc eur infektológovi Petrovi Sabakovi ako odškodné za ohováranie. Rozhodol o tom kežmarský súd, informuje o tom sám Mazurek na Facebooku. Odškodné musí zaplatiť do troch dní a lekárovi sa musí aj verejne ospravedlniť a vymazať video na Facebooku spolu so všetkými komentármi k príspevku.

20-tisícové odškodné

Peter Sabaka poslanca žaloval za to, že ho nepriamo spojil so smrťou chlapca v rómskej osade v Jarovniciach. Chlapca vtedy lekárka neošetrila, lebo jeho mama nebola zaočkovaná a ani nemala čerstvý test. „Dnes zabili dieťa v osade v Jarovniciach. Čo im zabráni zajtra zabiť aj to vaše?“ napísal začiatkom októbra na Facebooku Milan Mazurek. Sabaka na to reagoval, že toto spojenie je cez čiaru.

„Považujem totiž za neprípustné, ak sa zdravotník a učiteľ stanú terčom nepravdivého ohovárania v záujme politického boja. Obzvlášť ak nepravdy takto šírené môžu podkopávať naše snahy v boji s pandémiou,“ reagoval vtedy Sabaka na Facebooku.

Žalobu podal aj na Mazurekovho kolegu Milana Uhríka. Ten Sabaku spájal s odmenou, ktorú podľa neho dostal za to, že schválil pandemické opatrenia. Sabaka pritom dostal peniaze v rámci štátnych ocenení, ktoré sa však, podobne ako ostatní laureáti, rozhodol darovať na dobročinné účely.

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Mazurekovi plynie lehota na podanie opravného prostriedku. Ako vyplýva zo stanoviska súdu, Mazurek môže teraz podať proti Sabakovi žalobu o určenie, že zverejnením videa nedošlo k neoprávnenému zásahu do jeho práva na ochranu osobnosti. Pokiaľ by jej súd vyhovel, uznesenie o neodkladnom opatrení, podľa ktorého má lekárovi zaplatiť 20-tisíc eur, by súd zrušil.

Odporúčané
Infektológ Sabaka sa púšťa do boja s Uhríkom a Mazurekom. V predžalobnej výzve od nich pýta desaťtisíce eur Infektológ Sabaka sa púšťa do boja s Uhríkom a Mazurekom. V predžalobnej výzve od nich pýta desaťtisíce eur 18. októbra 2021 o 14:37

Uhrík aj Mazurek dlhodobo konšpirujú o pandémii koronavírusu a očierňujú prácu vedcov a lekárov. Podobne k téme pristupuje aj Marian Kotleba, šéf strany ĽSNS, z ktorej Milan Uhrík a Milan Mazurek vystúpili.

Na rozhodnutie súdu už reagovali obaja spomínaní poslanci na sociálnej sieti. Mazurek tvrdí, že sudca sa mu týmto spôsobom rozhodol „ničiť život len preto, že môže“. Chce na neho preto podať trestné oznámenie. Kritizuje, že sa nemohol ani brániť na súde, a podľa vlastných slov je pripravený nevzdať sa. „Súdy už vydávajú rozhodnutia bez pojednávania, bez možnosti vyjadriť sa, bez možnosti obhájiť svoj názor. A odvolanie nemá odkladný účinok...“ pridal sa ku kritike aj Uhrík. 

Prípadné vysúdené peniaze chcel Sabaka podľa vlastných slov venovať v prospech pacientov s covidom, „ktorí trpia aj v dôsledku neprávd a dezinformácií“. Chce ich darovať na dobročinné účely.

Domov
Zdieľať
Diskusia