Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2021, 10:30
Čas čítania 0:25
Viktor Kniš

KVÍZ: O kokaíne, držkovej a hlupákoch. Uhádneš, ktorý slovenský politik je autorom tohto výroku?

POLITIKA MARIAN KOTLEBA RICHARD SULÍK ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Rok 2021 bol v politickom prostredí turbulentný a dočkali sme sa aj mnohých bizarných výrokov politikov, vďaka ktorým si pripomenieme aj niekoľko kľúčových momentov.

Aj v roku 2021 vládli okrem politikov medzi najvyššími predstaviteľmi štátu emócie, ktoré v konečnom dôsledku definujú množstvo dôležitých udalostí. Či už je to hladný predseda extrémistickej strany ĽSNS na protivládnom proteste, alebo ustarostený Peter Pellegrini na tlačovke, všetky tieto momenty determinujú posledných 12 mesiacov v slovenskej politike. 

Pripravili sme preto kvíz, v ktorom si môžeš vyskúšať, ako dobre si tieto (väčšinou neslávne) chvíle pamätáš. Tvojou úlohou je priradiť meno politika k výroku, ktorý je buď presným citátom, alebo jemnou parafrázou.

Pridávame k nim aj podrobné vysvetlenie, ktoré ťa vtiahne do deja a pripomenie ti, čím všetkým sme si vinou opozičných aj koaličných politikov museli prejsť. 

Kvíz
Uhádneš, ktorý slovenský politik je autorom tohto výroku?
110
Poď mi ho napraviť, fešáčik...
Marian Kotleba
Igor Matovič
Robert Fico
Peter Pellegrini
Vysvetlenie
Šéf extrémistickej strany ĽSNS Marian Kotleba si v marci 2021 opäť nasadil ochranu tváre pod nos. Keď ho novinár na nesprávne nasadený respirátor upozornil, odpovedal mu slovami: „Poď mi ho napraviť, fešáčik.“ Stalo sa tak na zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť, kam si poslanci predvolali aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý má vysvetliť, prečo už nechce vyšetrovať to, či Robert Kaliňák vedel, na čo má byť použitý vládny špeciál.
210
Potím sa, lebo je tu teplo, nie z vašej otázky...
Richard Sulík
Marek Krajčí
Peter Pellegrini
Roman Mikulec
Vysvetlenie
Peter Pellegrini po niekoľkých týždňoch od kauzy Miroslava Výboha zareagoval na podozrenia v súvislosti s kauzou Mýtnik, kde spolupracujúci obvinení spomínajú aj jeho meno. Počas odmietania všetkých podozrení si s novinármi zažartoval, aby časť neverbálnej komunikácie nepochopili nesprávne. „Pre všetkých, aby ste si nemysleli, že som sa spotil z tejto otázky, je tu naozaj extrémne teplo, potím sa od začiatku tlačovej konferencie, preto si utieram čelo,“ povedal s úsmevom na tvári predseda strany Hlas-SD. 
310
Ježiš, vy ste krava...
Igor Matovič
Robert Fico
Ľuboš Blaha
Richard Sulík
Vysvetlenie
Minister hospodárstva Richard Sulík údajne v reakcii na e-mail od vedeckej pracovníčky Sone Dubnej reagoval urážkami. Podľa všetkého ministrovi písala potom, ako Sulík oznámil príchod nového investora na spracovanie a vývoz dreva do Nemecka, proti čomu ostro vystúpil Zväz spracovateľov dreva SR, ktorý vyjadril svoje znepokojenie a nesúhlas s investíciou. „Ježiš, vy ste krava. Vy nechápete, že fa Ziegler je tá, ktorá drevo spracuje na Slovensku až do finálnej podoby a až potom vyvezie? Že práve jej pôsobenie zníži vývoz guľatiny?“ odpísal Dubnej minister hospodárstva zo svojej e-mailovej adresy.
410
Ja si myslím, že pán Blaha je postihnutý a mal by byť postihnutý...
Branislav Gröhling
Igor Matovič
Romana Tabák
Erik Kaliňák
Vysvetlenie
Minister školstva Branislav Gröhling v reakcii na statusy podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu v diskusnej relácii Na Telo TV Markíza.
510
Ja nemám čas, potrebujem ísť na držkovú…
Juraj Krúpa
Miroslav Suja
Milan Mazurek
Marian Kotleba
Vysvetlenie
Marian Kotleba pri zadržaní členov jeho strany na policajnej stanici počas jednej z protivládnych demonštrácií, ktorú extrémistická ĽSNS organizovala.
610
Toto je dobrá liesková palica, pekne ťažká. Je to darček od ľudí z Revúcej… Ľudia povstanú a týmto nás vyženú...
Boris Kollár
Marian Kotleba
Jaroslav Naď
Milan Krajniak
Vysvetlenie
Boris Kollár natočil video, v ktorom sa vlastnej vláde vyhráža s lieskovou palicou v ruke. Tvrdí, že bol v okresoch, aby sa rozprával s ľuďmi o reformách. Kým ministri Mária Kolíková a Vladimír Lengvarský bojujú za reformy, predseda strany Sme rodina a šéf parlamentu ľuďom v regiónoch sľubuje, že žiadne reformy nebudú. Hnutie neplánuje zahlasovať za reformu nemocníc, ktorá by mohla do slovenského zdravotníctva priniesť viac odbornosti. 
710
Čo vás je do toho, ako jem slaninu...
Igor Matovič
Robert Kaliňák
Andrej Danko
Robert Fico
Vysvetlenie
Robert Fico sedí za stolom a syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara mu rozpráva o tom, ako sa korunný svedok mnohých káuz a zároveň spolupracujúci obvinený Ľudovít Makó správal na výsluchu. Šéf Smeru sa pýta na detaily a popritom si pochutnáva na občerstvení zo stola, na ktorého kraji sú položené pollitrovky kokakoly. Portál Aktuality.sk má k dispozícii kamerový záznam zachytávajúci rozhovory Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, advokáta Mareka Paru, syna Tibora Gašpara a Miroslava Bödöra. Stretávali sa na chate počas niekoľkých dní.
810
Už nech skončia s týmito kokaínovými večierkami. Myslím to smrteľne vážne...
Robert Kaliňák
Richard Sulík
Robert Fico
Ľuboš Blaha
Vysvetlenie
Robert Fico zorganizoval tlačovú konferenciu s názvom Komu z vlády dodávala Plačková kokaín, keď si vyjednala slobodu? Vyhlásil na nej, že podľa jeho úvah stiahol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, pretože Zuzana Plačková a jej manžel mali prepojenie na niektorých vládnych politikov alebo podnikateľov, ktorí údajne za týmito stranami stoja. Fico tvrdí, že „niektorí predstavitelia z vlády chodia do parlamentu bez zreničiek“. Hovoril aj o údajných „snehových večierkoch“ jednej vládnej strany. Po výzve novinára, aby špecifikoval, o ktorú stranu ide, spojil údajné „kokaínové večierky“ so stranou Sloboda a solidarita. 
910
Marihuanu som mal, no nevdychoval som ju do pľúc...
Andrej Stančík
Erik Kaliňák
Kristián Čekovský
Erik Tomáš
Vysvetlenie
Strana Smer si myslí, že tresty za držanie malého množstva marihuany sú privysoké, tému však berie z globálneho hľadiska a navrhuje skôr prehodnotenie všetkých trestov, pretože momentálne sú vyššie sankcie za korupciu ako za vraždy. Erika Kaliňáka sme sa v našom rozhovore pýtali, či marihuanu vyskúšal. Potvrdil, že áno, ale nešlukoval ju.
1010
Keď chceme urobiť dobrý zemiakový šalát, potrebujeme zemiaky...
Romana Tabák
Erik Tomáš
Branislav Gröhling
Richard Sulík
Vysvetlenie
Richard Sulík je vášnivý kuchár. V rámci svojho facebookového profilu robí streamy, kde odpovedá ľuďom na otázky pri tom, ako varí. Vianočný diel priniesol aj jednu veľmi logickú myšlienku.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia