Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 6:58
Čas čítania 1:02
Adam Novosad

Rusko predstavilo najmodernejší bojový dron S-70 Ochotnik, ktorý mu vraj zabezpečí vojenskú prevahu nad USA

Rusko predstavilo najmodernejší bojový dron S-70 Ochotnik, ktorý mu vraj zabezpečí vojenskú prevahu nad USA
Zdroj: Russia Today
NEWS HYBRIDNÁ VOJNA RUSKO
Uložiť Uložené

Ruská federácia má vraj podľa prezidenta Putina vďaka pokročilým vojenským technológiám oproti USA navrch už teraz.

Ruská armáda sa na pravidelnej báze chváli novými modelmi svojej vojenskej techniky, ktorými sa snaží ohúriť svet. Najnovšie do jej arzenálu bezpilotných lietadiel pribudol bojový dron S-70 Ochotnik, ktorý podľa ruských úradov obsahuje tie najpokročilejšie technológie, aké dnes vedci a inžinieri dokázali vyvinúť, informuje The Drive.

Námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexej Krivoručko povedal, že krajina môže byť na svoj dron hrdá, pretože ide o to najlepšie, čo kedy v Rusku zbrojársky priemysel vyvinul a vyprodukoval. Krivoručko pri predstavení dronu prízvukoval, že drony so stealth technológiou, vďaka ktorej stroje nemajú šancu zachytiť ani radary, dokáže v súčasnosti vyvíjať len hŕstka krajín na celom svete.

Nový dron S-70 Ochotnik by mal v akcii operovať bok po boku so stíhačkami Su-57, od čoho si Rusko sľubuje zvýšenie svojej reakčnosti aj kapacity vojensky udrieť, ak bude zákrok potrebný. Dron je dlhý 19 metrov, rozpätie krídel dosahuje 14 metrov.

Údajne by mal byť schopný doletieť až 6-tisíc kilometrov s najvyššou rýchlosťou až tisíc kilometrov za hodinu. Ovládať ho budú môcť piloti na diaľku a v budúcnosti by mal byť schopný lietať aj v plne autonómnom režime.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Prezident Vladimir Putin sa síce na predstavení dronu osobne nezúčastnil, ale vo svojom rozhovore pri príležitosti 30. výročia pádu Sovietskeho zväzu porozprával aj o tom, že vďaka iniciatíve zbrojárskeho priemyslu z posledných rokov má podľa neho Ruská federácia väčšiu palebnú silu ako Spojené štáty americké.

Zatiaľ čo Rusko a USA majú podobný počet jadrových hlavíc, vojenskými technológiami podľa Putina je už Rusko pred svojím najväčším konkurentom.

Domov
Zdieľať
Diskusia