V uliciach si aj napriek lockdownu môžeš dať punč, lokše, trhanec, cigánsku aj domácu štrúdľu.
Minulý rok zaparkovalo na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste dvadsať food truckov, ktoré suplovali zrušené vianočné trhy. Na námestí sa tlačili davy ľudí, hoci v tom čase denne pribúdali tisícky nových prípadov covidu-19.
Tento „food truck fest“ sa stretol s vlnou kritiky a mesto ho napokon zrušilo. Riadilo sa odporúčaniami hlavného epidemiológa a hygienika, ktorí takéto spoločné stravovanie považovali za vysokorizikové. Tento rok sa podobná situácia nezopakovala.
Namiesto toho prevzali úlohu vianočných trhov viaceré (a to nielen bratislavské) prevádzky, ktoré sa rozhodli využiť predvianočné obdobie. Od piatka (10. 12.) sú síce otvorené všetky obchody a služby, reštaurácie však naďalej ostávajú zatvorené.
Mnohé si teda zriadili výdajné okienko, ktoré si vyzdobili vianočnými dekoráciami, a namiesto bežného sortimentu ponúkajú punč, lokše, cigánsku či iné vianočné špeciality. Pre zákazníkov, ktorí by chceli takéto prevádzky ľahko nájsť a podporiť, vznikol dokonca instagramový účet a mapa s ich prehľadným zoznamom.
Prevádzka, ktorá má v tomto smere jednu z najdlhších tradícií, je fusion reštaurácia Le Papillon Restaurant, ktorá vianočný sortiment ponúka už štyri roky. Do karát jej hrá predovšetkým veľmi výhodná poloha. V adventnom čase sídli na dvoch kľúčových námestiach, ktoré sú domovom tradičných staromestských vianočných trhov, teda na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí.
Okrem vlastných priestorov si prevádzka prepožičala priestory zmrzlinární, ktoré sú v zime zatvorené. Už na prvý pohľad láka krikľavočervenými nápismi a mimoriadne širokou ponukou. Tá pozostáva najmä z rôznych druhov punčov, varených vín, horúcej medoviny či domáceho vaječného likéru. Miesto tu má aj tvrdý alkohol vo forme punču „Rocky balboa“ doplneného o slivovicu.
Okrem nápojov podnik ponúka aj domáce bryndzové halušky, ktoré pripravujú priamo vo výdajnom okienku. Podľa Mariána Dugoviča z Le Papillonu sa nimi viaceré prevádzky inšpirovali a okrem vianočných nápojov začali tiež podávať halušky. „Ale pokiaľ niekoho inšpirujeme, je to len dobre,“ povedal pre Refresher.
Vo výdajnom okienku zmrzlinárne Andersen na Hviezdoslavovom námestí zas nájdeš napríklad curry bowl, pečenú klobásu, kuracie tacos či štrúdľu. „Máme záujem ísť vlastnou cestou a prinášať kreatívne a moderné nápady,“ vraví Dugovič.
Keďže najmä Hlavné námestie je veľmi vyhľadávaný ústredný bod bratislavského centra, cez víkendy sa tu niekedy zvyknú tvoriť aj menšie rady. Niet sa čomu čudovať, vianočný stromček, pouličná hudba a vôňa vareného vína sem lákajú miestnych, ktorí aspoň takýmto spôsobom sčasti zažijú vianočnú atmosféru. Majiteľ podniku to za rizikové nepovažuje: „Opatrenia rešpektujeme a dodržiavame a naši hostia sa pri výdaji nápojov a jedál zdržiavajú vonku.“
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či sa podľa majiteľov prevádzok tvoria na Hlavnom námestí davy alebo nie.
- Ako dopadla známa vináreň Wine Not!?, ktorá má v lete preplnené terasy.
- Prečo sa na „vianočné trhy“ premenila aj obľúbená talianska reštaurácia Gatto Matto a aké originálne pokrmy podáva.
- Prečo sa majiteľ podniku Gatto Matto obáva závisti.
- Kde zažiješ vianočnú atmosféru bez ľudí s výhľadom na vysvietený hrad.
- Prečo si majiteľ Dunajského pivovaru myslí, že prevádzky ostali na okraji spoločnosti.