Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
11. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:38
Ema Stanovská

Varené víno a lokše si dáš aj napriek lockdownu. Prevádzky sa menia na vianočné trhy

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V uliciach si aj napriek lockdownu môžeš dať punč, lokše, trhanec, cigánsku aj domácu štrúdľu.

Minulý rok zaparkovalo na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste dvadsať food truckov, ktoré suplovali zrušené vianočné trhy. Na námestí sa tlačili davy ľudí, hoci v tom čase denne pribúdali tisícky nových prípadov covidu-19.

Tento „food truck fest“ sa stretol s vlnou kritiky a mesto ho napokon zrušilo. Riadilo sa odporúčaniami hlavného epidemiológa a hygienika, ktorí takéto spoločné stravovanie považovali za vysokorizikové. Tento rok sa podobná situácia nezopakovala.

Namiesto toho prevzali úlohu vianočných trhov viaceré (a to nielen bratislavské) prevádzky, ktoré sa rozhodli využiť predvianočné obdobie. Od piatka (10. 12.) sú síce otvorené všetky obchody a služby, reštaurácie však naďalej ostávajú zatvorené.

Mnohé si teda zriadili výdajné okienko, ktoré si vyzdobili vianočnými dekoráciami, a namiesto bežného sortimentu ponúkajú punč, lokše, cigánsku či iné vianočné špeciality. Pre zákazníkov, ktorí by chceli takéto prevádzky ľahko nájsť a podporiť, vznikol dokonca instagramový účet a mapa s ich prehľadným zoznamom.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Prevádzka, ktorá má v tomto smere jednu z najdlhších tradícií, je fusion reštaurácia Le Papillon Restaurant, ktorá vianočný sortiment ponúka už štyri roky. Do karát jej hrá predovšetkým veľmi výhodná poloha. V adventnom čase sídli na dvoch kľúčových námestiach, ktoré sú domovom tradičných staromestských vianočných trhov, teda na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí.

Le Papillon
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Okrem vlastných priestorov si prevádzka prepožičala priestory zmrzlinární, ktoré sú v zime zatvorené. Už na prvý pohľad láka krikľavočervenými nápismi a mimoriadne širokou ponukou. Tá pozostáva najmä z rôznych druhov punčov, varených vín, horúcej medoviny či domáceho vaječného likéru. Miesto tu má aj tvrdý alkohol vo forme punču „Rocky balboa“ doplneného o slivovicu. 

le papillon
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Okrem nápojov podnik ponúka aj domáce bryndzové halušky, ktoré pripravujú priamo vo výdajnom okienku. Podľa Mariána Dugoviča z Le Papillonu sa nimi viaceré prevádzky inšpirovali a okrem vianočných nápojov začali tiež podávať halušky. „Ale pokiaľ niekoho inšpirujeme, je to len dobre,“ povedal pre Refresher.

le papillon
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Vo výdajnom okienku zmrzlinárne Andersen na Hviezdoslavovom námestí zas nájdeš napríklad curry bowl, pečenú klobásu, kuracie tacos či štrúdľu. „Máme záujem ísť vlastnou cestou a prinášať kreatívne a moderné nápady,“ vraví Dugovič.

le papillon
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada
le papillon
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Keďže najmä Hlavné námestie je veľmi vyhľadávaný ústredný bod bratislavského centra, cez víkendy sa tu niekedy zvyknú tvoriť aj menšie rady. Niet sa čomu čudovať, vianočný stromček, pouličná hudba a vôňa vareného vína sem lákajú miestnych, ktorí aspoň takýmto spôsobom sčasti zažijú vianočnú atmosféru. Majiteľ podniku to za rizikové nepovažuje: „Opatrenia rešpektujeme a dodržiavame a naši hostia sa pri výdaji nápojov a jedál zdržiavajú vonku.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107410 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa podľa majiteľov prevádzok tvoria na Hlavnom námestí davy alebo nie. 
  • Ako dopadla známa vináreň Wine Not!?, ktorá má v lete preplnené terasy. 
  • Prečo sa na „vianočné trhy“ premenila aj obľúbená talianska reštaurácia Gatto Matto a aké originálne pokrmy podáva. 
  • Prečo sa majiteľ podniku Gatto Matto obáva závisti. 
  • Kde zažiješ vianočnú atmosféru bez ľudí s výhľadom na vysvietený hrad. 
  • Prečo si majiteľ Dunajského pivovaru myslí, že prevádzky ostali na okraji spoločnosti. 
Domov
Zdieľať
Diskusia