Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2021, 9:08
Čas čítania 1:04
Daniel Mikolášik

Grape reaguje na tvrdé slová Pohody: Kultúra by mala spájať, nie rozdeľovať

KULTÚRA FESTIVAL GRAPE FESTIVAL POHODA
Uložiť Uložené

Odkazy cez sociálne siete podľa organizátorov Grapu problém nevyriešia. Tvrdia v odkaze cez sociálnu sieť.

Organizátori festivalu Pohoda tvrdia, že zástupcovia Grapu ich podviedli. Ak by sa totiž budúci rok mohli konať, oba festivaly by sa delili o rovnaké miesto na letisku pri Trenčíne s približne mesačným odstupom. Pre Pohodu je trenčianske letisko pôsobiskom od roku 2004 a podľa jej ogranizátorov im Grape sľúbil, že sa na toto miesto nenasťahuje. 

„Vo festivalovej Európe neexistuje podobná situácia, keď by dve najväčšie podujatia krajiny s podobným žánrovým nastavením boli na jednom mieste. Nenastala by ani na Slovensku, ak by všetko šlo podľa elementárnej logiky a štandardnými postupmi,“ kritizoval rozhodnutie Grapu zakladateľ festivalu Pohoda Michal Kaščák v statuse na Facebooku.

Kultúra by mala spájať, nie rozdeľovať

Na tvrdé slová Pohody reagovali cez status na sociálnej sieti aj organizátori Grapu. Vyjadrenie Kaščáka ich vraj prekvapilo a rozosmutnilo, ale viac z ľudského hľadiska než z pohľadu organizátorov festivalu. Vraj preverili množstvo alternatív, no nepodarilo sa im nájsť iné riešenie, ktoré by im umožňovalo dočasne zorganizovať festival za ekonomicky a logisticky zmysluplných podmienok.

Odporúčané
Olia Zhurba: Je veľa druhov boršču, na juhozápade Ukrajiny sa varí vo vode z Dunaja Olia Zhurba: Je veľa druhov boršču, na juhozápade Ukrajiny sa varí vo vode z Dunaja 17. augusta 2023, 9:00

Potrebovali vraj pomôcť na dva roky a dočasne preto zvolili letisko v Trenčíne. Podľa Trstenského, Podmanického a Slameňa, organizátorov Grapu, vyhlásenie Pohody v tejto ťažkej pandemickej situácii zbytočne ešte viac polarizuje spoločnosť. „Veď čo iné by ju malo spájať, ak nie kultúra,“ dodávajú.

„Ak je problém, tak by si ho mali festivaly vyriešiť medzi sebou a neriešiť to odkazmi cez sociálne siete, tvrdí Grape. Organizátori dodávajú, že Pohodu majú radi, je to podľa nich skvelý festival a prajú mu veľa ďalších krásnych ročníkov. „A nielen Pohode, ale všetkým slovenským festivalom, ktoré prežívajú najťažšiu dobu vo svojej histórii. Mali by sme si všetci vzájomne pomáhať a nie naopak,“ uzatvorili.

Domov
Zdieľať
Diskusia