Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2021, 22:34
Čas čítania 1:28
Martin Adam Pavlík

Strelcovi z Michiganu kúpili zbraň rodičia ako vianočný darček. Teraz sú obvinení z neúmyselného zabitia

Strelcovi z Michiganu kúpili zbraň rodičia ako vianočný darček. Teraz sú obvinení z neúmyselného zabitia
Zdroj: TASR/AP
ZAUJÍMAVOSTI SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ USA
Uložiť Uložené

V deň, keď 15-ročný previnilec strieľal, jeho rodičov zavolali do školy, aby prediskutovali jeho správanie.

Len pred pár dňami sme informovali o tragickej udalosti, keď na michiganskej škole v mestskej časti Oxford zavraždil len 15-ročný žiak menom Ethan Crumbley štyroch ľudí a zranil ďalších sedem. Ako píše Vice, okrem mladíka sú už po novom obvinení aj jeho rodičia. Údajne totiž dali svojmu synovi pištoľ ako vianočný darček.

Strelba škola
Zdroj: TASR/AP

Crumbley bol obvinený ako dospelý z vraždy, pokusu o vraždu a napriek tomu, že streľba zdanlivo nemala politický motív, aj z terorizmu. Oznámila to okresná prokurátorka Karen McDonaldová na piatkovej popoludňajšej tlačovej konferencii, pričom jeho rodičia James a Jennifer Crumbleyovci čelia štyrom obvineniam z neúmyselného zabitia.

„Zatiaľ čo strelec bol jednotlivec, ktorý nastúpil na strednú školu a stlačil spúšť, boli aj iní jednotlivci, ktorí prispeli k udalostiam z 30. novembra a mojím zámerom je brať ich na zodpovednosť,“ povedala rázne McDonaldová. „Tieto obvinenia sú určené na to, aby sa tí, ktorí prispeli k tejto tragédii, zodpovedali a aby sme vyslali správu, že majitelia zbraní nesú zodpovednosť. A keď túto zodpovednosť neprevezmú, bude to mať vážne a trestnoprávne následky,“ doplnila. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití (ilustrační foto)



„Zatiaľ čo fyzické rany obetí sa začínajú hojiť, emocionálne rany obete, študenti a celá komunita budú mať roky,“ dodala okresná prokurátorka. Okresný šerif povedal, že menej ako týždeň pred streľbou kúpil Crumbleyho otec 9 mm pištoľ Sig Sauer. McDonaldová ďalej povedala, že zamestnanec obchodu so zbraňami, kde bola zbraň zakúpená, povedal, že Ethan tam bol so svojím otcom. Povedala, že príspevky na sociálnych sieťach naznačujú, že Crumbley dostal zbraň od svojich rodičov ako vianočný darček. 

Kuriózne je aj to, že podľa McDonaldovej po tom, čo chlapec získal zbraň, jeden z učiteľov ho videl ako na telefóne hľadá muníciu, čo nahlásil vedeniu a škola kontaktovala jeho rodičov. Len deň pred streľbou však matka synovi napísala: „LOL, nehnevám sa na teba. Len sa musíš naučiť nenechať sa chytiť.“ 

Úrady uviedli, že majú značné množstvo dôkazov, že neskoršia streľba bola premyslená, vrátane spisov a videí, ktoré podozrivý vytvoril a v ktorých hovoril o zabíjaní študentov. V deň, keď sa Crumbley údajne vydal na streľbu, spolu s rodičmi ho zavolali do školy, aby prediskutovali jeho správanie. Ako ďalej uvádza Vice, paradoxom je, že v Michigane neexistuje žiadny zákon, ktorý by od majiteľov zbraní vyžadoval, aby svoje strelné zbrane uchovávali mimo dosahu detí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia