Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 8:03
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš TASR

Skutočná sila omikronu: za deň sa v Juhoafrickej republike takmer zdvojnásobil počet nových prípadov koronavírusu

Skutočná sila omikronu: za deň sa v Juhoafrickej republike takmer zdvojnásobil počet nových prípadov koronavírusu
Zdroj: TASR/AP
ZDRAVIE OMIKRON
Uložiť Uložené

Jasný dôkaz, že vírus sa šíri s príchodom nového variantu oveľa rýchlejšie.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Juhoafrickej republike, kde vedci minulý týždeň odhalili nový variant vírusu omikron, za jeden deň takmer zdvojnásobil.

Ako v stredu informoval tamojší Národný inštitút pre infekčné choroby, pozitívne testovaných bolo za uplynulých 24 hodín 8 561 osôb, pričom v utorok hlásili v krajine 4 373 infikovaných.


Juhoafrickí vedci očakávajú, že i v dôsledku nového variantu môže začať počet prípadov prudko stúpať. „Je tu možnosť, že budeme evidovať nesmierny nárast počtu prípadov identifikovaných v Juhoafrickej republike,“ povedala pre agentúru AP regionálna virologička Svetovej zdravotníckej organizácie Nicksy Gumedeová-Moeletsiová.


Variant omikron B.1.1.529, ktorý v Juhoafrickej republike po prvý raz hlásili 24. novembra, už zistili v piatich z deviatich provincií krajiny a tvorí 74 percent z vírusových genómov sekvenovaných v novembri.


Vedec Richard Lessells, ktorý sa podieľal na odhalení tohto variantu, uviedol, že sa stane „rýchlo dominantným variantom“.

V stredu večer v parlamente v Juhoafrickej republike informoval, že počet hospitalizovaných s covidom sa zvyšuje a nasledujúce týždne ukážu, ako sa bude tento nový variant prejavovať. „Očkovanie slúži na to, aby sa človek nedostal do nemocnice, aby nezomrel. A vzhľadom na tento nový variant to robí dobre,“ povedal.

JAR
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia