Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021 o 17:30
Čas čítania 2:44
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Bruised

RECENZIA: Bruised
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY BRUISED HALLE BERRY
Uložiť Uložené

Ako sa podaril režijný debut svetoznámej oscarovej herečky Halle Berry, ktorý nájdeš na Netflixe?

Už od deväťdesiatych rokov si získava srdcia divákov svojím šarmom, no najmä hereckým talentom. Vďaka úlohám vo filmoch Preteky so slnkom či Boeing 747 v ohrození sa dostala do širšieho povedomia a vďaka drsnej, no geniálnej dráme Ples príšer (2001) si získala aj uznanie akademikov, ktorí ju ocenili Oscarom. 

O dvadsať rokov neskôr sa Halle Berry rozhodla sadnúť si aj na režisérsku stoličku ako mnoho jej hereckých kolegov v minulosti (Mel Gibson, Bradley Cooper, Steve Buscemi, Jonah Hill alebo Angelina Jolie). V režijnom debute s názvom Bruised však rovno stvárnila aj hlavnú postavu.

Život v troskách a druhá šanca

Tou je bývalá MMA zápasníčka Jackie Justice. Kedysi bojovala v najprestížnejšej lige sveta UFC. Tam však zahanbujúco prehrala a virálne video z nepodareného zápasu pochovalo jej kariéru. 

Bruised Hally Berry
Zdroj: Netflix

Jej život je teraz v troskách. Žije v toxickom vzťahu so svojím neschopným manažérom, bojuje so závislosťou od alkoholu a nevie si udržať stabilnú prácu. Ostali jej len spomienky na pekné časy a démoni v hlave.


Všetko zmení jej malý syn, ktorého kedysi opustila. Ten sa k nej vráti po smrti otca a Jackie tak dostane šancu na to, aby sa stala dobrou matkou. Chce sa stať znova MMA šampiónkou a víťaziť nad tými najlepšími súperkami.

Jeden malý háčik

Americkú herečku Halle Berry sme už videli vo všelijakých úlohách od Catwoman až po nebezpečnú Storm zo série X-Men so superschopnosťami. Roly drsniačok, čo sa neboja strieľať z pištole a protivníkov vedia zneškodniť smrteľnými chvatmi, jej vlastne nikdy neboli cudzie.

Stačí sa pozrieť na bondovku Dnes neumieraj (2002) či akčný triler John Wick 3 (2019), kde stála po boku Keanu Reevesa. No biť sa v klietke podľa pravidiel MMA sme ju ešte rozhodne nevideli. Aby život zápasníčky stvárnila vierohodne, tvrdo trénovala.  

Hally Berry Bruised
Zdroj: Netflix


To, že 55-ročná Barry je skvelá herečka, už dnes všetci vieme, nemusí to nikomu dokazovať. Problémom je však všetko ostatné. Šancu ukázať, že to zvláda aj ako režisérka, totiž premárnila.

Plytká, komická, trápna báchorka

Najviac zlyháva deravý scenár, ktorý sa snaží hrať na emócie a silný príbeh, no v konečnom dôsledku vyznieva naivne a smiešne. Postarala sa oň ďalšia debutantka Michelle Rosenfarb. Už od prvých minút cítiť, že niečo nie je v poriadku. Časom sa ukáže, že snímke Bruised chýba ako soľ práve autentickosť.

Nech sa divák akokoľvek snaží, nedokáže uveriť všetkým „náhodám“, ktoré sa vo filme dejú. Cítiť z nich obrovský kalkul na diváka a zároveň úplnú absenciu hlbšieho zobrazenia ústredného problému. Chcelo by to priblížiť kontext, vysvetliť viac. Halle Berry spolu s Rosenfarb len kĺžu po povrchu a vyzerá to tak, akoby im to vlastne vyhovovalo.   

Hally Berry Bruised
Zdroj: Netflix

Podobne plytké báchorky s bojovou tematikou o neoblomnosti a ceste z nuly na vrchol, keď sa hlavná postava musí dať dokopy, prejsť peklom na tréningu aj v osobnom živote, aby znova mohla všetkým ukázať, že na to má, fungovali skvele v osemdesiatych či deväťdesiatych rokoch. Vtedy boli zábavné, mali svoje čaro a fungovali. Dnes sú pomerne komické či až trápne.

Umelé a amatérske

Preto Bruised nefunguje ani ako sociálna dráma, ani ako kvázi motivačný film v štýle Rockyho (1976) či iných, poväčšine boxerských filmov. Dojem okrem toho najviac kazia aj samotné bitky v klietke. Sú maximálne umelé a amatérske, miestami dokonca vidno, že herečky sa vôbec neudierajú a je to len naoko, čo je pri produkcii takéhoto rozsahu absolútne neprípustné. Pripomínajú skôr videohry než skutočné zápasy v oktagóne.  


Dokonca aj tínedžerská dráma Nikdy to nevzdávaj (2008) pôsobí uveriteľnejšie a prepracovanejšie. A na piedestál sa v tomto tematickom a žánrovom okruhu môže postaviť strhujúca snímka Warrior (2011) v réžii Gavina O'Connora, kde absolútne bezkonkurenčný výkon predviedol Brit Tom Hardy.

Hally Berry Bruised
Zdroj: Netflix

Ak šlo o snahu Halle Berry spropagovať pomocou Bruised ženské MMA (jednou z herečiek je, mimochodom, skutočná MMA bojovníčka a šampiónka UFC Valentina Ševčenková), prichádza tento film neskoro, keďže tento fenomén už nikoho neprekvapuje ani nepoburuje. Chýba mu potrebný cit a sila na to, aby dostatočne oslovil bežného diváka a širšie publikum.
 

Film má aj niekoľko dobrých momentov, no na konci vyfučia z hlavy rýchlosťou blesku. Halle Berry predvádza klasicky skvelý herecký výkon, no slabú réžiu. Aj preto dávame dráme Bruised len štyri body z desiatich.    

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia