Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 10:30
Čas čítania 6:50
Viktor Kniš

Kedy musím zostať zatvorený doma, do akých obchodov môžem ísť a aké výnimky zo zákazu vychádzania platia? (Otázky a odpovede)

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vláda schválila prísny lockdown podobný tomu, aký sme zažili vlani. Platiť má minimálne dva týždne. Schválili aj zavedenie núdzového stavu na 90 dní.

Minimálne dva týždne bude na Slovensku platiť prísna forma lockdownu s núdzovým stavom. Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera sme „prerazili strop“ z hľadiska počtu infikovaných v nemocniciach. Nie je vylúčené, že prísne opatrenia budú platiť až do Vianoc, hlavný hygienik Ján Mikas pripustil, že 14 dní je príliš krátky čas na to, aby sa opatrenia prejavili. Vláda sa zaviazala, že situáciu prehodnotí o desať dní.

Uvoľňovať budeme postupne a iba pre zaočkovaných, tvrdí premiér Heger. Podľa odborníkov Slovensko smeruje do humanitárnej krízy, ministerstvo zdravotníctva žiada o pomoc už aj zahraničie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko môžeš a nemôžeš robiť na území Slovenska od 20.00 h.
  • Pre koho platia výnimky zo zákazu vychádzania.
  • Či si môžeš ísť zabehať alebo ísť von so psom mimo svojho okresu.
  • Či môžeme cestovať do zahraničia na účely rekreácie.
  • Ako sa sprísnia kontroly dodržiavania opatrení.
  • Či sa naďalej budeme musieť dávať pravidelne testovať.
Celé uznesenie, ktoré prijala vláda v nedeľu večer s platnosťou od 25. novembra, je k dispozícii na stránke vlády. Opatrenia z aktuálnej vyhlášky sú nadradené novej verzii covid automatu.
heger
Zdroj: TASR

COVID AUTOMAT, OČKOVANIE A CESTOVANIE


Platí naďalej covid automat alebo sa ruší? Ako sa vlastne zmení?

Regionálne rozdelenie Slovenska v tejto fáze tretej vlny koronavírusu neplatí. Núdzový stav platí pre celú krajinu, aj keď vláda ešte skôr avizovala, že chce zaviesť prísny režim len pre niektoré regióny. Momentálne neplatí ani covid automat, ktorý vláda schválila minulý týždeň. Zaočkovaní strácajú všetky výhody z automatu.

Prečo stratili zaočkovaní výhody?

Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že jeho úlohou je chrániť zdravie a životy zaočkovaných a nezaočkovaných bez výnimky a vláda musela pristúpiť k radikálnemu kroku na zníženie mobility, lebo situácia v nemocniciach nie je pod kontrolou. Premiér sľúbil, že pri uvoľňovaní opatrení budú zvýhodňovať iba zaočkovaných. 

Podľa covid automatu žijem v bordovom okrese. Platí pre mňa sprísnenie všetkých opatrení od 25. novembra? 

Áno, nové opatrenia, ktoré vláda vypracovala v spolupráci s epidemiológmi, platia plošne. Covid automat v tomto prípade nehrá žiadnu rolu. 

Mám rodinu alebo priateľku v inom okrese, môžem za nimi cestovať?

Áno, ale vláda dôrazne odporúča „vyhýbať sa blízkemu kontaktu osôb z jednej domácnosti s inými osobami aj v exteriéri“.

V posledných týždňoch som si zvykol chodiť do prírody v inom okrese, môžem v tom pokračovať?

Áno, pobyt v prírode patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania, ale len v okrese, v ktorom žijeme. Obyvatelia Bratislavy sa môžu v rámci pobytu v prírode (turistika, individuálny šport, beh, bicyklovanie) pohybovať v celom kraji, Košičania v okresoch Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice-okolie. 

Čo znamená zavedenie núdzového stavu?

Na Slovensku bude od štvrtka (25. 11.) platiť 90 dní núdzový stav. Len vďaka núdzovému stavu môže vláda nariadiť zákaz vychádzania, ktorý je esenciálnym opatrením v rámci aktuálneho sprísňovania. Zároveň bude zakázané organizovanie protestov; na udalosti sa môže stretnúť najviac šesť ľudí.

Zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h ráno. Najprísnejší režim platí na Slovensku od 20.00 do 1.00 h ráno, keď zostáva zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Môžem cestovať do zahraničia?

Slováci môžu bez problémov cestovať do zahraničia, táto cesta platí medzi výnimky. V druhej vlne vláda zakázala cestu za hranice za rekreáciou, tentoraz podobné obmedzenie neplatí a každý môže ísť, kam chce, ak dodrží opatrenia a pravidlá týkajúce sa očkovania.

Na archívnej snímke z 15. decembra 2020 lekárnik drží respirátor FFP2 v nemeckom Bielefelde.
Na archívnej snímke z 15. decembra 2020 lekárnik drží respirátor FFP2 v nemeckom Bielefelde. Zdroj: TASR/DPA

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA PO 20.00 H


Čo sa na Slovensku bude diať po 20.00 h? Môžem ísť len tak za kamošmi do ich bytu? 

Nie. Po 20.00 h smú vychádzať z miesta bydliska ľudia, ak na to majú pádny dôvod. Napríklad do zamestnania (ale potrebujú potvrdenie), za zdravotnou starostlivosťou, na prechádzku so psom, na cestu do/zo zahraničia, na cestu v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne.

Celý deň pracujem na home officee. Môžem si ísť večer zabehať alebo zahrať s kamošmi futbal do haly?

Zabehať áno, pretože je povolený pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, ale skupinové športy sú zakázané. 

Čo ak mi po 20.00 h zavolá stará mama z iného okresu, že potrebuje moju pomoc? 

V takom prípade jej môžeš ísť pomôcť. Výnimka platí v prípade cesty na účely starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a na cestu späť.

Môžem ísť von so psom aj po 20.00 h? Ako ďaleko od domu?

Áno. Povolená je cesta osoby so psom alebo s mačkou do vzdialenosti 500 metrov od bydliska, cesta na účely starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cesta na účely poskytnutia veterinárnej starostlivosti a cesta späť.

Domov
Zdieľať
Diskusia