Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2021, 17:30
Čas čítania 3:07
Dominik Vetrák

RECENZIA: Foundation od Apple TV+

RECENZIA: Foundation od Apple TV+
Zdroj: Apple
FILMY A SERIÁLY FOUNDATION
Uložiť Uložené

Nadácia od Apple TV+ dostane aj 2. sériu, len ťažko však budeš hľadať ľudí, ktorých to ešte zaujíma.

Nadácia je jedným z najslávnejších knižných sci-fi. Apple TV+ sa ju pokúsilo zadaptovať, vôbec sa im to však nepodarilo. Dá sa povedať, že na to asi ani vôbec necielili. Seriál sa totiž výrazne odkláňa od kníh a nielenže dopĺňa ich príbeh a vymýšľa si vlastné udalosti a postavy, ale aj zásadne mení knižné súvislosti. 

Dej zachytáva ľudskú civilizáciu veľmi ďalekej budúcnosti. Ovládajú vesmír, tvoria Galaktické impérium, osídľujú planéty ako na bežiacom páse... a spejú k svojmu koncu. Nadaný psychohistorik Hari Seldon totiž na základe výpočtov a odhadov správania veľkých más ľudí predpovedal, že Galaktické impérium ako ríša do 300 rokov zanikne.

Nasledovať má 30-tisíc rokov dlhé obdobie barbarstva. Seldon vie, že zánik impéria sa nedá zastaviť. Vie však vďaka Nadácii skrátiť obdobie barbarstva na tisíc rokov.

Odporúčané
Arcane drví sledovanosť na Netflixe. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžase Arcane drví sledovanosť na Netflixe. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžase 17. novembra 2021, 19:04

Vytvorí obrovský plán na osídlenie planéty Terminus, ktorá je na okraji galaxie. Kniha sa nesústreďuje na rovnaké postavy. Často skáče medzi rôznymi obdobiami o desiatky až stovky rokov. Aj preto sa táto séria považuje za takmer nesfilmovateľnú. Seriál je úplne iný, pričom kombinuje prvky viacerých kníh Isaaca Asimova. Do deja zakomponovali robotov, udalosti budúcich aj predošlých kníh a venujú sa samotnému impériu, čo Asimov vynechal. 

Ak knižní fanúšikovia čakali vierohodnú adaptáciu, ostali veľmi sklamaní, keďže tvorcovia zmenili podstatnú časť z kníh a dokonca aj vyznenie niektorých postáv a udalostí. Nie je to samo osebe zlé, keďže zadaptovať to identicky by bolo nemožné a zrejme aj nezaujímavé. Avšak spôsob, ktorý zvolili seriáloví tvorcovia, takmer vôbec nefunguje. Naraz totiž sledujeme viaceré časové obdobia, postavy a planéty, čo postupne vytvára chaotickú časovú os. 

To by sa dalo zvládnuť, keby boli všetky dejové línie zaujímavé. Lenže tá hlavná, ktorá sa odohráva na Terminuse (rovnako ako v knihách), je s každou ďalšou epizódou nudnejšia a nezmyselnejšia. Na jednej strane sa dej neskutočne naťahuje a nepotrebne rozširuje tak, aby pokryl celú sériu (schválne, či si spomenieš, čo sa na Terminuse udialo medzi 4. a 7. epizódou), na druhej strane ani veľmi nedáva zmysel.

Foundation
Zdroj: Apple TV+

Správanie postáv v tebe vyvolá pocit zúfalstva a opovrhovania, pretože sa ti bude zdať, že títo geniálni vedci a hrdinskí vojaci vôbec nerozmýšľajú racionálne. Veľa vecí sa v seriáli udeje len preto, lebo si to vyžaduje scenár, aj keď riešenie daných situácií sa javí ako úplne jednoduché. Už ani nespočítame, koľkokrát sme si plieskali rukou o čelo alebo prevracali oči nad tým, čo (ne)urobili Salvor či Hugo a ostatné postavy na Terminuse.

Odporúčané
Veľkolepá Nadácia má vonku prvé 2 epizódy. Skutočne pôjde o seriál, ktorý svojou epickosťou prekoná aj Game of Thrones? Veľkolepá Nadácia má vonku prvé 2 epizódy. Skutočne pôjde o seriál, ktorý svojou epickosťou prekoná aj Game of Thrones? 28. septembra 2021, 13:00

Obzvlášť posledné 2-3 epizódy sú preplnené absurdnými scénami s množstvom nelogických rozhodnutí, ktoré majú za úlohu len zdramatizovať dej. Takéto veci sme vyčítali The Walking Dead, ak to máme robiť aj pri takom sofistikovanom sci-fi, akým je Nadácia, tak to rovno môžeme zabaliť.

Prakticky všetko spojené s Terminusom je nudné, nezmyselné alebo slabo zahrané. Po hereckej stránke ide o mierne sklamanie, z ktorého pozitívne vybočujú iba Jarred Harris ako Hari Seldon, Lee Pace ako cisár Brother Day či Llou Lobell ako Gaal Dornick. Obzvlášť Lee Pace je absolútne famózny a dalo by sa povedať, že herecky drží celý seriál na svojich pleciach. 

Foundation
Zdroj: Apple TV+

Dianie na planéte Trantor v srdci Galaktického impéria nás baví oveľa viac. Jednak vzhľadom na originálny príbeh geneticky vytvorených verzií cisára Kleona I., jednak vďaka oveľa lepším hereckým výkonom. Táto dejová línia poskytuje oveľa živšie zvraty a sem-tam sa na rozdiel od zvyšku seriálu zaoberá aj filozofickými otázkami. 

Veľkým sklamaním je potom úloha Gaal v seriáli. Dve tretiny prvej série v podstate strávi uspaná v komore. Tvorcovia s ňou očividne majú plány v ďalších sériách, a tak si ju v prvej jednoducho „odložili“ nabok tým najprostejším a najneatraktívnejším spôsobom (no proste ju na pár desiatok rokov uspime a hotovo...). 

Seriál má problém aj s tempom, keď nedokáže vyrozprávať zaujímavý príbeh bez toho, aby sa pri tom tvorcovia niekoľkokrát pozastavili pri každej drobnosti, čím umelo naťahujú dĺžku epizód. My si už v podstate ani dobre nepamätáme, čo sa v nich dialo.

Foundation
Zdroj: Apple TV+

Vzhľadom na ambicióznosť seriálu a geniálnosť originálnej látky sa nám nepozdávali ani scény, ktoré divákovi opakovane vysvetľujú jednotlivé body. Napríklad scéna s cisárom a jeho „vidinou“ nemusela byť vôbec doslovná. Tvorcovia mohli divákovi povedať všetko potrebné už hereckým prejavom Leeho Pacea.

Foundation nemá pevnú oporu v kvalitnom a súdržnom seriáli. Je plný dejových nezmyslov, nelogického správania postáv, slabých akčných scén (aj tých pár málo je slabo natočených a nešikovne zostrihaných tak, že v nich občas nerozoznáš postavy) a miestami priemerných hereckých výkonov.

Zachraňujú to až Lee Pace a Jared Harris a blockbusterový, špičkový sci-fi audiovizuál. Úprimne, Apple mal dať radšej tie peniaze talentovanejším tvorcom, pretože z hľadiska trikov a vizuálnej stránky planét či kostýmov ide o prvotriednu prácu. Prvá séria si od nás odnáša šesť bodov z desiatich, no nie sme si istí, či tej druhej vôbec dáme šancu. Škoda, rozbehlo sa to totiž dobre.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia