Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2021, 19:04
Čas čítania 1:42
Dominik Vetrák

Arcane drví sledovanosť na Netflixe. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžase

Arcane drví sledovanosť na Netflixe. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžase
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ARCANE: LEAGUE OF LEGENDS
Uložiť Uložené

Arcane zo sveta League of Legends zaujal kritikov aj divákov po celom svete.

Už od prvého traileru na Arcane bolo jasné, že môže ísť o špeciálny projekt. Trailery však často klamú, a tak sme si nerobili zbytočne veľké nádeje. Avšak po premiére na Netflixe bolo každému jasné, že tentoraz sme sa klamlivých trailerov obávali zbytočne.

Arcane je spoločne s Castlevaniou (tiež od Netflixu) najlepším spracovaním videohernej adaptácie. Vychádza totiž zo sveta a z príbehu LoL (League of Legends). Absolútne vôbec však nemusíš poznať príbeh hier. Arcane rozpráva ucelený a samostatný príbeh s množstvom postáv a dejových línií, pri ktorých ti nič neujde. Pokojne teda zabudni na hry a uži si animovaný seriál, ktorý ťa nadchne už od prvej epizódy. 

Odporúčané
Harry Potter oslavuje 20 rokov. Týchto 10 zaujímavostí o ňom (možno) nevieš Harry Potter oslavuje 20 rokov. Týchto 10 zaujímavostí o ňom (možno) nevieš 16. novembra 2021, 12:30

Celkovo ich je deväť, pričom každý týždeň dostávame tri nové. Seriál je teda rozdelený na tri príbehové akty, na ktorých konci nás čaká výrazný dejový posun. A ver nám, že na finále prvého aktu nie si vôbec pripravený. Tvorcovia rozprávajú uveriteľný príbeh so skutočným nebezpečenstvom pre postavy. Napätie nie je umelé, riziko je reálne a prežitie kohokoľvek z hlavných postáv nie je samozrejmosťou.

A to ťa zamrzí, pretože si obľúbiš úplne všetky postavy. Tie sa v prvom rade odlišujú tým, či žijú v Zaune alebo Piltoveri. Zaun je „podzemie“ so špinavými uličkami, s chudobnými ľuďmi a vlastnými zákonmi. Nad tým je Piltover, moderné, vedecky vyspelé mesto, ktoré nad Zaunom drží tesne zovretú ruku. Napätie medzi ich občanmi neustále narastá, čo vyústi do zhmotnenia problémov, ktoré visia vo vzduchu od samého začiatku seriálu. 

Arcane drví sledovanosť Netflixu. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžasne
Zdroj: Netflix

Každá postava je niečím špecifická a jedinečná. Postupne sa o nich dozvedáme viac a prenikáme hlbšie do ich osobností. Príbeh a postavy Arcane sú oveľa komplexnejšie než vo väčšine iných seriálov, takže postavy majú viac tvárí a dimenzií, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dej sa zvrtne nečakaným smerom a úspešne sa vyhýba viacerým klišéovitým nápadom. 

Pochváliť musíme aj nádherne vyzerajúcu animáciu, ktorá dokázala vložiť do animovaných postáv množstvo života a emócií. Animácia vyniká ako v pohybe a akčných scénach, tak v obyčajných dialógoch. Každá epizóda má vyše 40 minút a ich tempo je veľmi rýchle. Občas by sme si želali, aby mali postavy a svet okolo nich viac priestoru, keďže všetko sa deje podstatne rýchlo.

Avšak je to len známka kvalitne vybudovaného sveta a postáv, po ktorých túžiš viac a viac s každou ďalšou epizódou. Seriálu by to nutne nemuselo pomôcť, práve naopak. Takto má aspoň úžasné tempo a dokáže s postavami urobiť dostatočný charakterový posun aj v kratšom čase. Do konca nám ostáva posledný akt, teda tri záverečné diely, no a my sa ich už nevieme dočkať. Zatiaľ seriálu nemáme čo vyčítať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia