Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2021, 18:02
Čas čítania 6:44
Viktor Kniš

Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky

ZDRAVIE COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Nový materiál vlády má mať za následok regionálny lockdown pre nezaočkovaných.

Vláda rozhodla o zmene covid automatu od pondelka 22. novembra 2021. Pravidlá budú prísnejšie najmä pre tých, ktorí sa odmietli dať zaočkovať proti ochoreniu covid-19. Naopak, zaočkovaní budú mať niekoľko výhod, a to najmä v okresoch s horšou farbou – červenou, bordovou a čiernou. 

Nové pravidlá navrhlo konzílium odborníkov. Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že ich vláda schválila tak, ako odborníci navrhli. Zároveň je vláda pripravená kedykoľvek opatrenia ešte sprísniť, ak sa pandemická situácia zhorší. Malo by ísť o dočasné sprísnenie v dôsledku preplnených nemocníc, pretože hrozí úplné obmedzenie plánovaných zákrokov – lekári si už teraz musia vyberať, koho napoja na pľúcnu ventiláciu a koho nechajú zomrieť, lebo lôžok je málo.

Covid automat má aj naďalej päť farieb a rozdeľuje krajinu podľa okresov. Pribudol doň nový riadok „OP“ označujúci opatrenia, ktoré platia pre zaočkovaných a tých, ktorí prekonali koronavírus pred menej ako 180 dňami. 

Aké budú fázy covid automatu? 

Covid automat ponecháva päť farieb rizikovosti okresov – od zelenej (monitoring) cez oranžovú (ostražitosť), červenú (1. stupeň ohrozenia), bordovú (2. stupeň ohrozenia) až po čiernu (3. stupeň ohrozenia).

Slovensko sa v rámci tretej vlny pandémie sfarbilo do červeno-bordovo-čierna, niektoré okresy sa však nedostanú do horších farieb, lebo vďaka zaočkovaniu seniorov majú tzv. „žolíka“.

Akú vplyv má zaočkovanosť staršej populácie na covid automat a čo znamená „žolík“? 

Čím viac zaočkovaných v tejto skupine ľudí daný okres má, tým väčšia je šanca, že sa posunie do lepšej farby a napriek číslu nakazených v ňom budú platiť miernejšie opatrenia. Zároveň to znamená, že niektoré okresy sa už nikdy nedostanú do čiernej farby. Ak sa zaočkovanosť ešte zvýši, nedostanú sa ani do bordovej. Už dnes to platí najmä pre okresy na juhozápade Slovenska. 

Do covid automatu vstupuje nová premenná, ktorou je počet zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, takto:

  • Ak má okres viac ako 65 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, môže sa posunúť o stupeň nižšie, teda do lepšej fázy, ako by bol pôvodne.
  • Ak bude mať okres 75 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov a má vysoký počet infikovaných, môže sa posunúť o dva stupne oproti tomu, ako by bol pôvodne. 

Zvýhodňuje covid automat zaočkovaných?

Áno, najmä tým, že neočkovaným v červených, bordových a čiernych okresoch zakazuje prakticky všetky aktivity vrátane nákupov v obchodných centrách, účasti na hromadných podujatiach alebo iných spoločenských akciách. Opatrenia sa však sprísňujú aj pre zaočkovaných v čiernych okresoch, zatvorené budú viaceré prevádzky. 

Zostáva ešte v covid automate režim OTP?

Áno, ale len v minime prípadov. Napríklad pri bohoslužbách alebo v profesionálnych športoch. Očkovanie môže v takom prípade nahradiť PCR a LAMP test starý najviac 72 hodín, v prípade antigénového testu je to 48 hodín.

Aká je definícia plne zaočkovanej osoby, ktorá môže využívať výhody?

Za plne zaočkovanú sa bude považovať osoba najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou, ďalej osoba najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou schémou.

Rovnako sa za plne zaočkovanú bude považovať osoba najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia covid-19. Deti do 12 rokov sa automaticky považujú za plne zaočkované, lebo na Slovensku sa zatiaľ očkovať nemôžu.

Môžu sa opatrenia ešte sprísniť? 

Áno, platí to však aj opačne. Ak sa situácia náhodou zlepší, vláda pristúpi k zmierneniu opatrení. Premiér Heger jedným dychom dodáva, že ak bude budúci týždeň pandemická situácia horšia, opatrenia ešte sprísnia. Vraj majú pripravený aj návrh prísnejšieho lockdownu. Opatrenia nebudú platiť dlhodobo, vláda zatiaľ plánuje zaviesť prísnejší covid automat na tri týždne, aby sa do Vianoc odľahčil nápor v nemocniciach. 


BARY, REŠTAURÁCIE A OBCHODY, PODUJATIA 


Kto sa bude môcť najesť v interiéri reštaurácie? 

Prevádzkovatelia podnikov dostali s covid automatom možnosť vybrať si, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky. Od pondelka už túto možnosť mať nebudú a výhodu dostávajú zaočkovaní. Platí však, že v čiernych okresoch, ktorých je na Slovensku momentálne najviac, nemôžu reštaurácie otvoriť ani pre zaočkovaných. Rovnaké pravidlá platia pre všetky prevádzky, čiže aj krčmy, bary či diskotéky. 

  • OP – v interiéri reštaurácie sa najedia aj v červených a bordových okresoch, v čiernych platí len okienkový predaj
  • OTP – v reštauráciách sa najedia len v zelených a oranžových okresoch, v horších nebude stačiť test a do úvahy prichádza len okienkový predaj
  • Nezaočkovaní – v interiéri sa najedia len v zelenej farbe, v oranžovej len na terase

Budú môcť prevádzky kontrolovať doklady o zaočkovaní? 

Áno. Vyhláška ustanovuje právo prevádzkovateľov zariadení žiadať doklady od návštevníkov a aj právo do týchto dokladov nahliadnuť.

Vláda navyše vyzýva obyvateľov Slovenska, aby prevádzkovateľov upozornili v prípade, že ich nikto neskontroluje. „Žiadajte si o to, aby vás v reštaurácii skontrolovali, aby ste si boli istí, že ste v bezpečnom prostredí,“ poradil Lengvarský zaočkovaným.

Nové možnosti má polícia aj vo vzťahu k prevádzkam. Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú v spolupráci s políciou overovať, či prevádzkari kontrolujú covid pasy. Udeliť môžu pokutu až 5-tisíc eur a prevádzku môžu dať okamžite zavrieť, ak zistia, že prevádzkovateľ umožňuje vstup do reštaurácie ľuďom, ktorí nemajú potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní koronavírusu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia