Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2021, 12:22
Čas čítania 1:18
Martin Adam Pavlík TASR

Peter Pellegrini vyzval vládu na vysvetlenie opatrení, varoval pred dezinformáciami a apeloval na ľudí, aby sa chránili

Peter Pellegrini vyzval vládu na vysvetlenie opatrení, varoval pred dezinformáciami a apeloval na ľudí, aby sa chránili
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO PETER PELLEGRINI SLOVENSKO VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Kritizoval aj poslancov, ktorí pravidelne blokujú rokovanie parlamentu tým, že nemajú nasadené rúška.

„Vláda by mala protipandemické opatrenia vysvetľovať ľuďom jasne a pravdivo, mala by informovať aj o tom, na čo sa zameriavajú a aký majú mať účinok,“ myslí si líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini. Zároveň apeloval na ľudí, aby boli opatrní a dodržiavali opatrenia.

Podľa jeho slov by ministerstvo zdravotníctva malo zverejňovať viac dát o hospitalizovaných, aby ľudia nepodliehali dezinformáciám. Pellegrini okrem toho informoval, že vládny návrh na zmenu legislatívy v súvislosti s treťou vlnou pandémie v pléne Národnej rady jeho poslanci nepodporia.

„Je dôležité, aké opatrenia vláda prijme, ale aj to, ako bude komunikovať s ľuďmi,“ povedal Pellegrini a vyzval kabinet Eduarda Hegera, aby pri prijímaní opatrení všetky vysvetľovali ľuďom a zdôvodňovali.

Peter Pellegrini, HLAS
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Myslí si, že ak ľudia budú počuť pravdu a logické zdôvodnenie krokov, napriek nízkej dôvere voči vláde by mohli opatreniam viac porozumieť a viac ich dodržiavať. Podľa neho by bolo dobré, aby vláda úprimne občanom povedala, čo sa má konkrétnym opatrením dosiahnuť, či už ide o zvýšenie motivácie na očkovanie, alebo napríklad o ochranu neočkovaných.

Expremiér poukázal na závažnú a zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku. „Zaočkovanosť na Slovensku je veľmi nízka. To je holý fakt,“ podotkol s tým, že faktom je aj zlá situácia v nemocniciach.

Zverejňovania viacerých dát o pomere očkovaných a neočkovaných v nemocniciach, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj ich vek by podľa neho mohlo ukázať, ktoré skupiny sú viac ohrozené a treba sa na ne aj viac zamerať. „Pokiaľ nemáme tieto dáta, pokiaľ nemajú ľudia tieto čísla, žijú z rôznych ľudských príbehov, dezinformácií, príhod, ktoré sa ústne tradujú,“ upozornil.

karviná koronavirus česko nemocnice
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta


K zodpovednosti vyzval Pellegrini aj priamo ľudí. Hoci si môžu myslieť o prijatých opatreniach čokoľvek, ak už raz platia, podľa neho by ich mali všetci dodržiavať. Upozornil občanov, že nedodržiavaním nariadení a nenosením rúšok netrestajú vládu. „Dodržiavanie opatrení robíme preto, lebo si chránime zdravie, a robíme to z úcty voči ostatným,“ dodal expremiér. Kritizoval pritom aj poslancov, ktorí pravidelne blokujú rokovanie parlamentu tým, že nemajú nasadené rúška.

Domov
Zdieľať
Diskusia