Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2021, 14:56
Čas čítania 1:07
Martin Mičuda

Chevrolet sa pochválil najväčším produkčným motorom pre osobné autá, má objem až 10,3 litra

Chevrolet sa pochválil najväčším produkčným motorom pre osobné autá, má objem až 10,3 litra
Zdroj: Chevrolet
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Motor ZZ632 je určený pre cestné, nie pretekárske vozidlá.

V čase, keď sa prakticky každá automobilka uchyľuje k zmenšovaniu motorov a tie najväčšie sa čoraz viac začínajú vytrácať, spoza veľkej mláky prichádza fascinujúca správa. Divízia Chevrolet Performance totiž predstavila svoj nový klenot, ktorý je široko-ďaleko najmä v kontexte súčasnej doby niečím nevídaným. Nejde pritom o žiadny nový model, ale „len“ samotný agregát, ktorého parametre sú úchvatné.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Pod označením ZZ632 sa schováva atmosférický agregát V8 s objemom až 10,3 litra, ktorý dosahuje maximálny výkon 749 kW/1 018 koní pri 6 600 ot./min. a krútiaci moment 1 187 Nm pri 5 600 ot./min.

Vo veci je tak objemovo najväčší produkčný motor pre osobné auto na trhu. Veľkoobjemový osemvalec však ponúka výrobca v rámci svojho programu pre koncových zákazníkov – motor si objednáš, zaplatíš a automobilka ti ho doručí v prepravke. V USA či Kanade ide o relatívne bežnú vec, ktorú využívajú rôzne firmy pri budovaní svojich projektov.

Chevrolet, ZZ632,
Zdroj: Chevrolet

K slávnostnému odhaleniu nového rekordne veľkého agregátu dôjde na tradičnej výstave SEMA v Las Vegas, k prvým zákazníkom sa dostane začiatkom budúceho roka. Žiaľ, cenové relácie nám výrobca zatiaľ neprezradil. Uvádza však to, že motor ponúkne nielen vysoký výkon, ale aj vysokú spoľahlivosť. Agregát totiž prešiel množstvom simulácií, ktoré  potvrdili jeho odolnosť, točiť pritom vie až 7-tisíc ot./min.

Otázkou ostáva homologizácia. Je viac než jasné, že v Európe by takýto motor už dávno neprešiel cez emisné normy, v Amerike sa však veci majú predsa len stále inak. Chevrolet tvrdí, že motor bol vyvinutý pre cestné, nie pretekárske vozidlá, čo potvrdzuje aj fakt, že namerané parametre dokáže ponúknuť pri spaľovaní klasického a verejne dostupného benzínu. Len pripomeňme, že v USA ide „len“ o 93-oktánové palivo. Ktovie, aké výkony by dosahoval pri použití u nás dostupného 100-oktánového benzínu.

Chevrolet, ZZ632,Chevrolet, ZZ632,Chevrolet, ZZ632,Chevrolet, ZZ632,
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia