Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2021, 22:08
Čas čítania 1:00
Martin Adam Pavlík

VIDEO: Žiaci v Kalifornii natočili učiteľku, ako na hodine zosmiešňuje Indiánov. Vedenie školy ju prepustilo

VIDEO: Žiaci v Kalifornii natočili učiteľku, ako na hodine zosmiešňuje Indiánov. Vedenie školy ju prepustilo
Zdroj: Instagram/@corn_maiden_designs
ZAUJÍMAVOSTI INDIÁNI RIVERSIDE UNIFIED SCHOOL DISTRICT USA
Uložiť Uložené

Učiteľku matematiky v Riverside Unified School District vo štvrtok prepustili po tom, čo sa videá, kde na hodine imituje indiánske rituály a tance, stali virálnymi na sociálnych sieťach.

Americkí Indiáni sa stretávajú s rasizmom odnepamäti. Bohužiaľ, vyzerá to tak, že aj v 21. storočí sa stále nájdu ľudia, ktorí majú potrebu útočiť na túto menšinu či zosmiešňovať ju. O to viac z toho mrazí, ak ide o učiteľku v škole.   

Podľa Los Angeles Times na strednej škole Riverside Unified School District učiteľka matematiky vo falošnej indiánskej čelenke na hodine tancovala, spievala a pohybovala sa okolo stola, ako keby bola uprostred vojnového tanca či zvláštneho rituálu.


 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Akalei Brown (@corn_maiden_designs)



Nakrútili ju pri tom študenti, ktorým takéto správanie prišlo nanajvýš nevhodné a neprípustné. Potom ako sa video stalo virálnym na sociálnych sieťach (na Twitteri malo 3,7 milióna pozretí či stovky reakcií na Instagrame) a na základe pobúrených komentárov verejnosti škola konečne prišla s vyhlásením, kde označila podobné správanie ako neakceptovateľné a odsúdila ho. Učiteľku prepustili. 


Laura Bolingová, prezidentka Riverside City Teachers Association, vo svojom vyhlásení uviedla: „Veľmi nám záleží na všetkých našich študentoch a neschvaľujeme činy, ktoré odcudzujú, zraňujú a ohrozujú vzdelávacie prostredie domorodých študentov.“


Členovia Hnutia amerických Indiánov v južnej Kalifornii zároveň zorganizovali vo štvrtok popoludní protest v reakcii na video. Na demonštrácii sa zúčastnila aj Ivette Xochiyotlová, obhajkyňa práv domorodého obyvateľstva. Poukázala zároveň na fotografiu ročenky z roku 2012, kde je údajne rovnaká učiteľka podobne ako na videu z inkriminovanej hodiny v indiánskej čelenke. 

Domov
Zdieľať
Diskusia