Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2021, 16:13
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

MAPA: Na Slovensku by mohol v noci napadnúť prvý sneh

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

V Žilinskom a čiastočne aj v Prešovskom kraji bude aj snežiť.

Na území Slovenska sa v najbližších hodinách výrazne ochladí, nad niektoré okresy sa presunú zrážky, ktoré sa do rána pravdepodobne premenia na prvé sneženie aj v nižších polohách. Informuje o tom portál iMeteo, podľa ktorého nie je okrem aktívneho sneženia vylúčené, že na niektorých miestach vznikne súvislá snehová pokrývka. Teploty budú podľa portálu pripomínať skôr záver novembra. 

Najmä územie severozápadu bude ovplyvňovať front studeného vzduchu, snežiť by mohlo začať ešte pred polnocou.

„[Zrážky] Dorazia z oblasti Moravy a do zajtrajšieho rána sa rozšíria nad mnohé oblasti severného Slovenska a do severozápadnej polovice územia. V nižších oblastiach bude samozrejme pršať, no úplne iná situácia bude v Žilinskom a čiastočne aj v Prešovskom kraji, kde bude aj snežiť,“ informuje iMeteo. Práve Žilinský kraj by mali zasiahnuť najsilnejšie zrážky, spadne tam od 5 do 10 milimetrov zrážok. 

Snežiť by malo v noci od nadmorskej výšky 1 000 m, ale do rána postupne na severe Slovenska hranica sneženia poklesne až na 600 m n. m. Napadnúť by mohlo od 1 do 3 cm nového snehu, dodávajú meteorológovia a upozorňujú na potenciálne nebezpečenstvo spojené s prvým snehom. 


Vo vyšších polohách sa podľa SHMÚ prechodne vytvorí aj snehová pokrývka, čo môže skomplikovať dopravnú situáciu najmä na horských priechodoch, a to hlavne na Spiši a v blízkom okolí. „Po prechode frontu sa zároveň cez alpskú nad karpatskú oblasť presunie tlaková výš, čo opäť podporí aj nočné mrazy,“ uviedol SHMÚ.


Chladno bude v stredu aj počas dňa, väčšinou osem až 15 stupňov Celzia, na severe aj menej. „Ďalšiu dávku chladného vzduchu dostaneme cez víkend a situácia bude veľmi podobná ako tá predošlá. Podľa aktuálnych predpovedných materiálov by však mala byť posledná a po nej sa s veľkou pravdepodobnosťou začne otepľovať,“ spresnil SHMÚ.

iMeteo
Zdroj: iMeteo
Domov
Zdieľať
Diskusia