Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2021, 12:30
Čas čítania 6:40
Dominik Vetrák

Čo pozerať na Netflixe a v kinách? Toto je 10 najočakávanejších filmov do konca roka

Čo pozerať na Netflixe a v kinách? Toto je 10 najočakávanejších filmov do konca roka
Zdroj: A24, Warner Bros., Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY NAJOČAKÁVANEJŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Priprav si peňaženku, pretože za väčšinu týchto peciek si musíš zaplatiť v kine.

Do konca roka ostávajú necelé 3 mesiace, no aj napriek tomu uvidíme mnoho z najočakávanejších filmov roka. Môže za to hlavne fakt, že filmy sa neustále odkladali z dôvodu pandémie, no a zároveň sa blíži oscarové obdobie, počas ktorého sa do kín dostanú kvalitné drámy. Nevyhneme sa však ani veľkým blockbusterom, komiksovkám či sci-fi.

Odporúčané
Október: 10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO, na Apple TV+ a ostatných streamingových platformách Október: 10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO, na Apple TV+ a ostatných streamingových platformách 3. októbra 2021, 15:30

1. Green Knight – 21. október

Spojenie artušovských legiend a nádherného vizuálu vo fantasy štýle od režiséra Davida Loweryho (Ghost Story či Pete’s Dragon) vyústilo do oku lahodiaceho filmu Green Knight. Hlavnú rolu stvárnil Dev Patel (Milionár z chatrče) ako sir Gawain, synovec kráľa Artuša a azda najznámejší rytier z artušovských legiend.

Hrdina sa vydá za dobrodružstvom s cieľom čeliť Green Knightovi, bájnej bytosti a skúške pre mužov. Toho vidíme aj v traileri, kde dokazuje, že nebude jednoduchým protivníkom. Okrem Deva Patela uvidíme aj Aliciu Vikander či Joela Edgertona. Snímka už zažila premiéru vo väčšine krajín vrátane Česka a zovšadiaľ sa ozývajú prevažne pozitívne hlasy.

Na Rottentomatoes svieti 88 % pozitívnych recenzií s hodnotením 8/10. Film bude určite rozdeľovať divákov na dva tábory. Ak čakáš nejaký obrovský fantasy blockbuster, zrejme budeš sklamaný, ale ak si dokážeš užiť pomalú filmárčinu, prehlbovanie charakteru postáv a odzbrojujúci audiovizuál, je vysoká šanca, že ťa Zelený rytier absolútne nadchne.

2. Duna – 21. október

Dennis Villeneuve nás ešte nesklamal. Každý jeho počin je v niečom lepší ako ten predošlý, čo platilo aj pre Blade Runner 2049. Duna je pravdepodobne jeho najambicióznejší film. Ide o adaptáciu slávnej knihy od Franka Herberta, ktorá je často označovaná ako nesfilmovateľná. Pokúšal sa o to aj legendárny David Lynch, no ani jemu samotnému sa jeho verzia veľmi nepáčila. Podľa recenzií to však Villeneuve zvládol. Duna je podľa všetkého audiovizuálne majstrovské dielo, ktoré si musíš užiť v kine, ideálne v IMAX-e.

Avšak nie je dokonalá. Príbeh údajne občas pôsobí chaoticky a nedokáže dostatočne zaujímavo posunúť divákovi príbeh, ktorý láka na zaujímavejšie udalosti v pokračovaní, ktoré stále nebolo odsúhlasené, takže uzavretia príbehu sa možno nedočkáme. V každom prípade má ísť o úžasný film a my sa nevieme dočkať, ako ti to priblížime v našej recenzii.

 

Hlavnou postavou je Paul Atreides v podaní Timothéeho Chalameta. Rebecca Ferguson si zahrala jeho lady Jessicu. Atreides sa s rodinou presťahoval z domovskej planéty Caladan na planétu Arrakis, ktorú získali ako dedičstvo. Arrakis je domovom najvzácnejšieho zdroja vo vesmíre – nadľudskej drogy s názvom Spice. Noví majitelia planéty si okamžite nájdu rivalov a nepriateľov.


Okrem Timotheého Chalameta a Rebeccy Ferguson uvidíme aj hercov a herečky ako Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgard, David Dastmalchian, Oscar Isaac, Javier Bardem, Josh Brolin, Dave Bautista a ďalších. O soundtrack sa postaral Hans Zimmer.

3. Eternals – 5. november

Eternals vyzerá ako celkom zábavná tímovka hrdinov, ktorí budú od tých predošlých v Marvele aj niečím unikátni. Medzi hlavnými postavami je aj homosexuálny pár vychovávajúci dieťa, mladší, ale aj starší herci a najviac nás zaujal fakt, že režisérkou je Chloé Zhao. Tá natočila drámy Rider a Nomadland, takže v podstate ide o režisérku nezávislých, menších filmov. Eternals však bude akčný sci-fi blockbuster s magickými stvoreniami a hrdinami, ktorým z očí ide laser ako Supermanovi.

Eternals stvorili Celestials (v Marvel Cinematic Universe ich zastupuje napríklad Grandmaster z Thora či Collector zo Strážcov galaxie), aby chránili Zem. Malo by ísť o rozšírenie vesmírnej časti Marvela. Vo filme bude vysvetlené aj to, prečo Eternals nikdy nepomohli Avengerom, a to ani v boji proti Thanosovi, hoci na Zemi žijú už celé tisícročia. 

Odporúčané
50 najočakávanejších filmov roka 2024 (2. časť) 50 najočakávanejších filmov roka 2024 (2. časť) 5. januára 2024, 12:30

Tím Eternals tvoria nasledujúci herci a postavy: Angelina Jolie je Thena, Richard Madden je Ikaris, Kumail Nanjiani je Kingo, Lauren Ridloff hrá Makkari, Brian Tyree Henry je Phastos, postava Salmy Hayek sa volá Ajak, Lia McHugh stvárni Sprite a Don Lee zase Gilgamesha. Jednu z hlavných úloh si strihne aj Kit Harington ako Black Knight. 

4. The French Dispatch – 11. november

Pracovať s režisérom Wesom Andersonom je snom mnohých hollywoodskych hercov. Jeho 10. film sa volá The French Dispatch a práve ním splnil množstvo takých snov. Jeho herecký ansámbel totiž tvorí viacero známych hercov a herečiek, ako napríklad Benicio Del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Saoirse Ronan či mladícka hviezda Timothée Chalamet.

Príbeh sa zameria na amerického novinára žijúceho vo Francúzsku. Ten vytvorí vlastný časopis a bude bojovať o to, aby mohol písať to, čo sám chce. Anderson tiež prezradil, že nepôjde o snímku o slobode tlače. Celovečerák má hodnotenie R, takže bude len pre dospelých. Podľa všetkého bude obsahovať sex alebo nahotu. 

5. House of Gucci – 25. november

Ridley Scott už o niekoľko dní dorazí do kín s historickou drámou The Last Duel. Recenzie však naznačujú, že nepôjde až o takú veľkú pecku, v akú sme dúfali. Scott nám však stále môže vyraziť dych svojím ďalším filmom, ktorý dorazí len o mesiac neskôr. Natočil totiž biografickú drámu o rodine Gucci. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104279 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia