Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2021, 18:31
Čas čítania 1:00
Dominik Vetrák

LGBTI komunita žiada, aby tvorcovia GTA V z hry odstránili homofóbne a transfóbne scény a vtipy

LGBTI komunita žiada, aby tvorcovia GTA V z hry odstránili homofóbne a transfóbne scény a vtipy
Zdroj: Rockstar Games
TECH GTA V
Uložiť Uložené

GTA V: Enhanced & Expanded vyjde už vo februári 2022.

Rok 2021 bude zrejme pre komunitu transgender ľudí doteraz najsmrteľnejší. Reč je o samovraždách, ale aj o vraždách. Rozhodne sa nedá povedať, že by trans osoby vyrastali v bezpečnom prostredí, ktoré ich podporuje.

Odporúčané
Programátor z Bethesdy Adam nám vysvetlil, ako vznikajú moderné hry a prečo sa objavujú bugy a prepady fps (Rozhovor) Programátor z Bethesdy Adam nám vysvetlil, ako vznikajú moderné hry a prečo sa objavujú bugy a prepady fps (Rozhovor) 2. októbra 2021, 9:30

A len o pár mesiacov vychádza GTA V, hra, ktorá bola za svoj prístup k LGBTI komunite často kritizovaná. Vyšla už síce v roku 2013, no ak niekomu vtedy pripadalo normálne spracovať trans ľudí tak, ako to vidíš na obrázku nižšie, mal by sa nad sebou vážne zamyslieť.

GTA V
Zdroj: Rockstar Games

Koncom septembra sa nad tým zamyslel server Kotaku a o pár dní neskôr organizácia Outmaking.games adresovala otvorený list Rockstar Games (tvorcom GTA). Žiadajú, aby sa voči transrodovej komunite zachovali správne a aby upravili, respektíve vymazali urážlivý obsah, ktorý v súčasnosti naozaj nemá v mediálnej zábave čo robiť. Týka sa to aj bilbordov a nápisov na autách, kde sa nachádzajú transfóbne vtipy.

V liste stojí, že modely transrodových postáv v hre sú výsledkom stereotypov vytváraných na to, aby transrodoví ľudia vyvolávali v ostatných pohoršenie či dokonca nenávisť. Vzhľadom na to, že GTA V hrajú deti po celom svete od útleho veku, je nesmierne dôležité, aby hra reprezentovala skutočný vzhľad a charakter transrodových ľudí, nie parodujúce karikatúry a stereotypy, pre ktoré sú terčom útokov všade po svete. 

Keď si k tomu pripočítame kritiku na „remaster“, ktorý toho veľa nového nepridáva a vyzerá skôr ako port z PS4, črtá sa nám celkom zbytočné a urážlivé vydanie takmer 9-ročnej hry. Vyzerá to tak, že Rockstar chce len zarobiť ďalšie milióny a ignoruje pritom požiadavky hráčov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia