Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. októbra 2021, 12:30
Čas čítania 2:28
Dominik Vetrák

RECENZIA: The Guilty

RECENZIA: The Guilty
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2021 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY NA NETFLIXE THE GUILTY
Uložiť Uložené

Oplatí sa vidieť The Guilty od Netflixu?

Film The Guilty je vynikajúca dánska dráma/triler. Recenzovali sme ho v lete 2018 a dali sme mu 9 bodov z 10. Vychválili sme vtedy do nebies herecké výkony, vynikajúcu réžiu a scenár s emotívnym a prekvapivým dejovým zvratom, ku ktorému sa tvorcovia dostávajú postupne a nepríde teda len ako nejaký lacný spôsob šokovania diváka.

Americký remake od režiséra Antoina Fuquu (Equalizer, Training Day) a scenáristu Nica Pizzolatta (True Detective) je presne takým istým filmom. A práve to je na ňom to najhoršie. Ak si totiž videl dánsky originál, remake ti nedá absolútne nič nové a aj to staré podá vo forme, ktorá je o čosi slabšia. 

Odporúčané
8 najočakávanejších októbrových kinofilmov: Duna pre nadšencov kvalitných filmov, Venom pre fanúšikov komiksovej zábavy 8 najočakávanejších októbrových kinofilmov: Duna pre nadšencov kvalitných filmov, Venom pre fanúšikov komiksovej zábavy 29. septembra 2021, 9:30

Dej sa zameriava na Joea Baileyho (Jake Gyllenhaal), policajta, ktorý dvíha hovory na linke 911. Divák zisťuje, že na druhý deň má dôležitý súd, no nevie, čoho sa týka. Táto dejová línia je v origináli oveľa zaujímavejšia a údernejšia. Sčasti za to môžu drobné zmeny v scenári a vo vyznení scén, sčasti výkon hlavného hereckého predstaviteľa.

Dánsky herec Jakob Cedergren dokázal svojich vnútorných démonov „predať“ autentickejšie. To neznamená, že by bol Gyllenhaal zlý. Práve naopak, podáva tu výborný výkon a dovoľuje divákovi nahliadnuť do svojej duše a srdca. Avšak nie je až taký sympatický a autentický ako Jakob Cedergren. A to je tak trochu problém, keďže je v podstate jediným hercom v čisto konverzačnom filme.

Gyllenhaala akoby bola „plná miestnosť“ a miestami sa nám to oproti originálu zdalo ako o čosi „živšie“ hranie. To súvisí aj s celkovou atmosférou, keďže v origináli bola ponurejšia a aj farebne chladnejšia. Záleží teda aj na tom, aký štýl ti viac sadne.

Ako sme totiž spomínali vyššie, Joe dvíha telefóny a pomáha ľuďom v núdzi. Jeho rutina sa zmení, keď mu zavolá rozrušená žena a on zistí, že ju niekto uniesol. Hovor sa však rýchlo ukončuje a Joea zaplaví adrenalín. Je rozhodnutý ženu zachrániť, no mesto v tom čase ničia obrovské lesné požiare.

The Guilty
Zdroj: Netflix

Policajti a ďalšie bezpečnostné jednotky pracujú s obmedzenými zdrojmi, a tak nedokáže hľadať unesenú ženu, prehľadať dom potenciálneho únoscu a zároveň poslať hliadku do domu ženy, kde sú osamotené jej dve deti. Celý film teda len zbiera informácie, komunikuje s deťmi a policajtmi, so svojou rodinou a s kolegom, ktorý má na súde svedčiť v jeho prospech.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Nic Pizzolatto napísal kvalitný scenár, keď za 80 minút neustále prepína medzi jednou napínavou scénou a druhou a nenechá vydýchnuť ani Joea, ani diváka. Z tohto hľadiska režisér a scenárista uspeli, keď dokázali zreprodukovať napínavý štýl originálu, v ktorom sa neustále niečo dialo a hnalo vpred postavy aj záujem diváka o to, čo bude nasledovať a ako sa to stane. Výborný je aj dejový zvrat, ktorý otáča celý film o 180 stupňov.

Bohužiaľ, je identický s originálom. Ak si ho teda videl, tak ako my, novinka ti nič neprinesie. Tušíme, že inak spracovala osud malého Olivera, ale okrem toho je to úplne rovnaký film, dokonca s podobnými dialógmi. A keďže je The Guilty postavené na sile dejového zvratu, znalci originálu akoby sa pozerali na rekapituláciu deja s americkými hercami.

The Guilty
Zdroj: Netflix

Nezaznamenali sme žiadne výrazné režisérske postupy, ktoré by film oproti originálu osviežili natoľko, aby bola existencia remaku ospravedlniteľná. Skutočne nevidíme dôvod, prečo by si niekto mal pozrieť takmer identický remake, keď existuje kvalitnejší originál. 

Nebyť originálu (The Guilty/Den skyldige), The Guilty od Netflixu by bol veľmi kvalitnou žánrovkou s originálnym príbehom. Pochvalu si zaslúžia všetci tvorcovia a herec Jake Gyllenhaal, ale ako znalci originálu jednoducho dokážeme tento film vnímať len ako hollywoodske prerozprávanie, ktoré príbehu ani postavám nepridáva nič úžasné.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Filmu The Guilty teda udeľujeme šesť a pol bodu z desiatich. Ak si nevidel pôvodný film, môžeš pridať bod navyše, no nevidíme dôvod na to, aby si si v tom prípade nepozrel namiesto remaku o čosi kvalitnejší originál z Dánska. 

Domov
Zdieľať
Diskusia