Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. septembra 2021, 12:30
Čas čítania 8:44
Martin Adam Pavlík

10 najlepších zápasníkov a zápasníčok v UFC

10 najlepších zápasníkov a zápasníčok v UFC
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari/Zuffa LLC
OSOBNOSTI MMA UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Sú v najlepšej forme, na vrchole svojej kariéry so zlatým opaskom či na najvyšších priečkach rebríčkov. Kto sú v súčasnosti tí najlepší z najlepších v najväčšej MMA organizácii sveta – Ultimate Fighting Championship?

V UFC kedysi zápasili skutočné zvieratá, monštrá, šialenci, z ktorých šiel strach už pri pohľade na nich. Často robili rozruch aj mimo klietky, a keď sa v nej už ocitli, súperili podľa iných pravidiel. Hlavičky, nemilosrdné kopy do hlavy či tvrdé kolená do kľačiacich protivníkov boli kedysi v najprestížnejšej organizácii zameranej na zmiešané bojové umenia povolené.

MMA je šport, ktorý sa od raných 90. rokov výrazne skultivoval. Dnes v ňom dominujú úplne iné typy bojovníkov než kedysi – disciplinovanejší, pokornejší či inteligentnejší. Časy Brocka Lesnara, Shana Carwina, Marka Colemana, Chucka Lidella, Wanderleia Silvu či Jona Jonesa sú nenávratne preč. Kto prevzal štafetu a pohybuje sa na vrchole dnes? 

10.  Glover Teixeira 

Posledný mohykán poloťažkej divízie, ktorý miestami pôsobí ako nezastaviteľný terminátor nie z mäsa, ale z ocele. Pre niekoho je už síce starcom za zenitom, ale pre iných absolútnou legendou. Teixeira má 41 rokov, no stále vyráža dych divákom v arénach či pred obrazovkami tým, ako likviduje o generáciu mladšie nádejné talenty, napríklad Iona Cuțelabu (27), Karla Robersona (30) či Anthonyho Smitha (33). Práve poslednému menovanému skúsený Brazílčan v spoločnom zápase vybil zub a doslova ho vyšťavil.

To, že ho ešte netreba odpisovať, dokazuje aj fakt, že 30. októbra sa v Abú Zabí na turnaji UFC 267 dokonca pobije o opasok s 38-ročným poľským obrom Janom Błachowiczom. Keďže vzhľadom na jeho vek ide pravdepodobne o poslednú šancu získať titul v poloťažkej váhe, bude mať o to väčšiu motiváciu (Brazílčanovi dokonca predpovedal, že raz sa stane šampiónom boxer Mike Tyson). 

Pôjde o Teixeirov okrúhly štyridsiaty zápas, pričom ak zvíťazí, bude mať na konte už 33 výhier. I keď jeho parketou je najmä grappling a brazílske džiu-džicu, aj postojačky vie pohroziť a udrieť tak silno, že súperom „vypne poistky“. Presvedčil sa o tom napríklad bývalý šampión Rashad Evans.


9. Charles Oliveira

Čaká na útok ticho, pokojne a trpezlivo – ako anakonda. Keď sa súperovi dostane na chrbát a zvalí ho na zem, poväčšine „je vymaľované“. Jeho škrtiace schopnosti sú devastačné. Iba 31-ročný Brazílčan má deväť výhier v rade, momentálne je novým kráľom ľahkej divízie a zároveň drží v UFC rekord v najväčšom počte ukončení na submisiu. Svojich protivníkov prinútil odklepať neuveriteľných 14-krát. Vedeli, že ak sa nevzdajú, rýchlo zaspia alebo budú mať nepekné zlomeniny.

Odporúčané
Black Panther: Vyrastal som v drsnej štvrti, pouličné bitky ma dostali do väzenia. K drastickej zmene prinútil Keitu sestrin plač Black Panther: Vyrastal som v drsnej štvrti, pouličné bitky ma dostali do väzenia. K drastickej zmene prinútil Keitu sestrin plač 1. mája 2024, 10:00

Podarilo sa mu ukončiť napríklad neustále vytrvalého Claya Guidu, tvrdého Jima Millera či nepríjemného a rozhodne objemnejšieho wrestlera Kevina Leeho. Či však bude stačiť 11. decembra aj na Dustina Poiriera v prvej obhajobe opasku, je otázne. Rozhodne si verí. „Poirier je jedným z najnebezpečnejších mužov ľahkej divízie, no aj čo sa týka postoja či súboja na zemi, som na inej úrovni. Dokázal by som ho ukončiť,“ povedal podľa MMA News.


8. Max Holloway

Sympatický 29-ročný Havajčan, ktorý miluje ostré a krvavé prestrelky viac než ktokoľvek iný, bije sa ako o život vždy do poslednej sekundy, aj keď už nevládze, a sebavedome vyhlasuje, že je najlepším boxerom v organizácii. Vzhľadom na to, že pôsobí v perovej divízii (do 66 kg), je poriadne vysoký (meria 180 cm), čo okrem jeho schopností tiež viditeľne znepríjemňuje pobyt v klietke prevažnej väčšine jeho oveľa nižších súperov.



Bývalý šampión perovej divízie dokázal vo fantastických dueloch poraziť legendy MMA, akými sú napríklad Jose Aldo (dokonca dvakrát) či Frankie Edgar, ale aj hladných dravcov typu Anthonyho Pettisa, Cuba Swansona, Ricarda Lamasa či Briana Ortegu. Práve v zápase s posledným menovaným v roku 2018 stihol rozdať 290 signifikantných úderov, čo bolo najviac v histórii UFC. Ale keďže Holloway rád prekonáva sám seba, v poslednom zápase podľa Talksportu vytvoril nový rekord. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103609 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý zápasník bol kedysi bezdomovcom a dnes drží svetový rekord v najtvrdšom údere a v UFC je šampiónom.
  • Ktorá zápasníčka bola v detstve sexuálne zneužitá a dvakrát dokázala vyhrať titul v slamovej váhe.
  • Ktorý zápasník nedokončil ani základnú školu, no vyhral dočasný titul v ľahkej váhe.
  • Ktorý zápasník na poli UFC nikdy neprehral.
  • Ktorá zápasníčka by podľa prezidenta organizácie dokázala poslať do kómy Jaka Paula.
Domov
Zdieľať
Diskusia