Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. septembra 2021, 14:53
Čas čítania 1:51
Tímea Krauszová

Lekárka v USA mrzačila genitálie malých dievčat. Robila to z náboženských dôvodov, deti nemohli po zákroku ani chodiť

Lekárka v USA mrzačila genitálie malých dievčat. Robila to z náboženských dôvodov, deti nemohli po zákroku ani chodiť
Zdroj: Unsplash/Jafar Ahmed/volně k užití
NEWS MRZAČENIE ŽENSKÝCH GENITÁLIÍ (ŽENSKÁ OBRIEZKA) ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Dievčatám zakazovali o bolestivej procedúre hovoriť.

Americkí štátni zástupcovia vo štvrtok potvrdili, že v prípade mrzačenia ženských genitálií v Detroite išlo o spoluprácu viacerých lekárov. Hlavnou obžalovanou je doktorka Jumana Nagarwalová, spolu s ňou obvinili majiteľa kliniky Fakhruddina Attara aj s jeho manželkou Faridou Attarovou a matku jednej z údajných obetí, ženu menom Fatema Dahodwalová.

Procedúry údajne prebiehali v noci, mimo hlavnej prevádzky detroitskej kliniky, a cestovali za nimi ženy s dcérami z rôznych kútov USA. Lekárka Attarová bola podľa obžaloby prítomná počas zákrokov a obete držala za ruky. Tie podľa súdnych dokumentov opisujú bolesť, pálenie a neschopnosť chodiť ako následok, píše portál Des Moines.

Tajná sieť sektárskych lekárov, ktorí mrzačili 7-ročné dievčatá

Nagarwalová je podľa štátnych zástupcov súčasťou organizovanej skupiny lekárov z úzkej komunity Indov, ktorí obrezávali 7-ročné dievčatá naprieč Spojenými štátmi. Procedúry vykonávali počas niekoľkých rokov a považujú ich za náboženskú a kultúrnu povinnosť. Matky aj s dcérami tieto procedúry podľa prokurátorov vyhľadávajú a sú ochotné za nimi aj cestovať.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

K mrzačeniu údajne došlo nielen v Detroite, ale aj v Kalifornii a Illinois, vyhlásili v súdnej sieni štátni zástupcovia. Všetci lekári, ktorí zákroky vykonávali, boli tiež súčasťou indickej komunity. Ide o skupinu Dawoodi Bohras, vetvu islamskej viery.

Obžaloba tiež tvrdí, že Nagarwalová niekoľkokrát vycestovala aj do oblasti Washingtonu D. C., kde takisto vykonala zákroky. Ide teda o zločin federálnych rozmerov, ale súdny proces trvá už roky a okrem covidu ho hatí aj legislatíva.

Prípad sa začal ešte v roku 2017, o rok neskôr však zákon o ženskej vyriezke vyhlásili v USA za protiústavný. Väčšinu obvinení tak museli stiahnuť a ostalo len jedno obvinenie z marenia spravodlivosti. Prokuratúra však v tomto roku pridala nové obvinenia, konkrétne z manipulácie s dôkazmi a ovplyvňovania svedkov. Lekári údajne šli za svojimi klientmi a povedali im, čo odpovedať na prípadné otázky FBI. Oni sami pritom FBI pri výsluchoch klamali.

Obhajoba argumentuje viacerými bodmi, najmä však tým, že lekárka v skutočnosti nikomu neublížila. Podľa obhajoby totiž nešlo o rezanie a mrzačenie genitálií, ale len o „poškrabanie“. Ženskú vyriezku v tejto skupine veriacich považujú za akýsi iniciačný ceremoniál. 

Lekárku obvinili z 9 prípadov mrzačenia genitálií v štátoch Michigan, Illinois a Minnesota. Niektoré z obetí pri zákroku kričali, krvácali a plakali, jedna z nich dokonca dostala kombináciu liekov na upokojenie a proti bolesti, len aby vydržala procedúru. Prokuratúra je presvedčená, že zákroky vykonávala aj v Detroite v spolupráci s manželským párom, ktorý šéfuje miestnej klinike.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

Hoci oficiálne Nagarwalovú obvinili z deviatich prípadov, štátni zástupcovia tvrdia, že dievčat bolo viac ako sto. Argumentujú tým, že aj keď lekári vedeli, že je to nelegálny a z medicínskeho pohľadu úplne nepotrebný zásah do ľudského tela, v mrzačení genitálií pokračovali.

Celosvetovo je ženská vyriezka zakázaná a desiatky krajín sveta ju považujú za protizákonnú. V EÚ je zakázaná a niektoré štáty ju trestajú dokonca aj vtedy, ak je vykonaná mimo ich územia.

Domov
Zdieľať
Diskusia