Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2021, 7:17
Čas čítania 0:32
Richard Bonde

Poľsko musí zrušiť svoje anti-LGBT+ zóny, inak ho Európska únia pripraví o 150 miliónov eur

Poľsko musí zrušiť svoje anti-LGBT+ zóny, inak ho Európska únia pripraví o 150 miliónov eur
Zdroj: Aldara Zarraoa/Getty Images
NEWS LGBT+ POĽSKO
Uložiť Uložené

Krajina tieto zóny zaviedla už v roku 2019.

V auguste roku 2019 zaviedlo Poľsko takzvané anti-LGBT+ zóny. Keďže ide o historicky konzervatívnu krajinu, v týchto zónach platí zákaz akéhokoľvek verejného propagovania príslušnosti k LGBT+ komunite.

Odporúčané
Dezinformácie majú na Facebooku 6-krát viac interakcií ako informácie z overených zdrojov, tvrdí nová štúdia Dezinformácie majú na Facebooku 6-krát viac interakcií ako informácie z overených zdrojov, tvrdí nová štúdia 6. septembra 2021, 18:51

To sa však nepáči Európskej únii. Ako informoval Bloomberg, Únia sa im vyhráža zadržaním príspevku v hodnote až 150 miliónov dolárov. Ten Poľsku udelí len v prípade, že krajina všetky tieto zóny zruší.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Christian Lue

Európska komisia poslala listy piatim vojvodstvám, ktoré tieto zóny pred vyše dvomi rokmi prijali. Ide o Ľublinské, Malopoľské, Podkarpatské, Svätokrížske a Lódžske vojvodstvo a celkovo 33 tzv. powiatov, teda okresov. Bloomberg citoval poľské médiá, ktoré potvrdili legitimitu tohto prípadu.

Odporúčané
Zomrel bývalý francúzsky futbalista Jean-Pierre Adams. 39 rokov strávil v kóme Zomrel bývalý francúzsky futbalista Jean-Pierre Adams. 39 rokov strávil v kóme 6. septembra 2021, 20:18

Fondy, ktoré by EÚ v prípade nedodržania ultimáta pred Poľskom zadržala, boli z programu REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories – Pomoc pri zjednocovaní a obnovení teritórií). Poľská vláda sa podľa dostupných informácií zatiaľ pre médiá nevyjadrila.

Domov
Zdieľať
Diskusia