Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2021, 8:30
Čas čítania 7:31
Adam Novosad

Tieto NFT nakupujú v ošiali aj Slováci za tisícky eur. Obrázky opíc či postavičiek dokážu zarobiť 90 miliónov dolárov za hodinu

Tieto NFT nakupujú v ošiali aj Slováci za tisícky eur. Obrázky opíc či postavičiek dokážu zarobiť 90 miliónov dolárov za hodinu
Zdroj: Mekaverse
ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Zbieranie unikátnych NFT tokenov sa stalo novou obľúbenou voľnočasovou aktivitou nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

Za menej ako hodinu obrat skoro 90 miliónov dolárov a Čech, ktorý nazbieral kúsky za státisíce eur.

Obchodovanie s kryptomenami nie je len o nakupovaní a predávaní bitcoinu. V posledných mesiacoch trh patrí NFT tokenom, ktoré pre mnohých laikov predstavujú nepochopiteľný trend investovania tisícok eur do digitálnych obrázkov, kariet či videí.

Tie síce vo svojej podstate majú rovnakú hodnotu ako fyzické umelecké dielo v múzeu, ale na internete slúžia len ako dôkaz o vlastníctve konkrétneho kúsku.

Množstvo ľudí nedokáže pochopiť, prečo by ktokoľvek investoval obrovské peniaze do virtuálnych obrázkov alebo fotografií, keď si bežný človek môže rovnaký obrázok otvoriť v prehliadači v priebehu pár sekúnd bez toho, aby siahol hlboko do vrecka.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo má obrázok digitálnej mačky hodnotu viac ako 500-tisíc dolárov.
  • Kto všetko dnes kupuje NFT spomedzi celebrít ako Logan Paul či Jay-Z.
  • Ako je možné, že obrázky zmutovaných opíc zarobili 100 miliónov za hodinu.
  • Ktorý Čech má ikonické NFT za 150-tisíc dolárov a rozsiahlu kolekciu.
  • Kam odchádzajú peniaze z hlavného projektu ethereum, kde majú NFT raj.
  • Na ktorých projektoch chcú ľudia zarobiť v blízkej budúcnosti.

Keď si Logan Paul kúpi obrázok mačky za 522-tisíc dolárov

Medzi najstaršie projekty vo svete NFT patria CryptoPunks, čo sú vizuály rôznych viac aj menej divokých postavičiek existujúce od roku 2017. Vďaka svojej dlhej histórii sa v komunite fanúšikov CryptoPunks vytvorilo silné spojenie, a tak si množstvo majiteľov jednej z 10-tisíc postavičiek svoje kúsky hrdo vystavuje na sociálnych sieťach.

Naposledy sa medzi pyšných vlastníkov podľa všetkého zaradil raper Jay-Z, ktorý si svojho CryptoPunka nahodil na Twitter a ľudia rýchlo odhalili, že na základe adresy majiteľa postavičky za ňu vysolil 55 ETH alebo 126-tisíc dolárov.

Ani táto suma však nie je závratná v porovnaní s investíciou basketbalistu Stephena Curryho, ktorý za umelecké dielo znázorňujúce vtipnú opicu od Bored Ape Yacht Club zaplatil rovnako 55 ETH, ale v tejto chvíli v hodnote až 180-tisíc dolárov. 

Napokon sa nechcel dať zahanbiť ani Logan Paul, ktorý sa zrejme zamyslel nad vhodnými investíciami, kam by mohol napchať peniaze zarobené zo zápasu s Floydom Mayweatherom, a tak si zadovážil vzácnu digitálnu mačku Mooncat, ktorá vznikala popri CryptoPunks ako jeden z prvých NFT projektov. 

 Znudené opice za 96 miliónov dolárov v priebehu hodiny

Investícia Stephena Curryho do digitálnej opice má svoje opodstatnenie. Basketbalista nevkladal do spoločnosti Bored Ape Yacht Club nádeje len tak náhodou, pretože BAYC
svoje pôvodne znudené opice alias Bored Apes, ktorých vytvorila 10-tisíc kusov, tentoraz pred pár dňami dala zmutovať.

Každý vlastník pôvodnej Bored Ape dostal zmutovanú verziu svojej opice zadarmo, zatiaľ čo verejnosť dostala príležitosť kúpiť si jednu z 10-tisíc nových zmutovaných opíc v cene 10-tisíc dolárov za každý kus.

Výsledok? V priebehu jedinej hodiny zaknihoval Bored Ape Yacht Club tržby 96 miliónov dolárov, pričom aj po odrátaní nákladov na vytvorenie samotných opíc či poplatkov za transakcie dosiahol čistý zisk z predaja v porovnateľnej sume.

Človeku sa pri týchto cifrách môže zastavovať rozum, pretože skupina Bored Ape Yacht Club vznikla len v apríli tohto roka a okamžite sa svojím prvým výtvorom 10-tisíc znudených opíc zaradila medzi najpopulárnejšie NFT projekty.

Štatistiky hovoria o tom, že Bored Apes celkovo patria medzi najúspešnejšie projekty v histórii trhu s NFT tokenmi, keďže od apríla 2021 dohromady vygenerovali tržby vyše 354 miliónov a za pôvodnú Bored Ape, ktorých naďalej zostáva len 10-tisíc kusov, dnes musíš vysoliť minimálne 25 ETH, čo je viac ako 80-tisíc dolárov.

Čech Petr Mára má NFT postavičku za 150-tisíc dolárov

Milovník nových technológií, rečník a najnovšie majiteľ celej kolekcie unikátnych NFT tokenov v hodnote stoviek tisíc eur. Petr Mára patrí medzi popredných predstaviteľov technologickej scény najmä v susednej Českej republike, ale už dlhší čas so svojou tvorbou preniká aj na Slovensko, pretože sa čoraz viac venuje kryptomenám a NFT.

Na svojom Twitteri sa pochválil profilom na online burze OpenSea, kde do jeho portfólia patrí dokonca jeden CryptoPunk z originálnych 10-tisíc kusov, viacero kusov Cool Cats, Pudgy Penguin či Meebits. Pre bežného človeka tieto názvy zrejme neznamenajú veľa, ale za všetko azda hovorí ponuka, ktorú má na OpenSea od potenciálnych záujemcov o kúpu znudenej opice z Bored Ape Yacht Club.

Najvyššia ponuka, ktorú doteraz dostal, sa vyšplhala na 37 ETH, čo je pri súčasnom prepočte viac ako 146-tisíc dolárov. Všetko však vyzerá tak, že Petr Mára sa svoje zberateľské kúsky z NFT sveta momentálne nechystá predávať, a tak len čas ukáže, kam sa ceny dokážu vyšplhať, alebo v horšom prípade padnúť.

Ethereum dominuje, peniaze však prichádzajú aj inam alebo prečo potrebujeme NFTrade

Originálne NFT tokeny, ktoré vznikali od roku 2017 až dodnes, väčšinou dizajnéri vytvárali na projekte ethereum. Ethereum je dodnes najpoužívanejším blockchainom, kde si môžeš uchovať svoje NFT, avšak fenomén unikátnych tokenov sa rozmohol natoľko, že NFT sa objavujú na pestrej škále blockchainov. 

Spočiatku sa objavovali prevažne jednoduché kópie CryptoPunks, ktoré len ľudia prekonvertovali na blockchainy ako Polygon, Avalanche, Internet Computer či Binance Smart Chain, ale čím ďalej, tým viac sa scéna rozbieha správnym smerom a nadšenci majú záujem o zbieranie NFT tokenov naprieč platformami.

Dôležitú úlohu v tomto dynamickom svete zohrávajú burzy ako NFTrade, ktoré podporujú viaceré blockchainy naraz, a tak nie je výber limitovaný napríklad výlučne na kúsky na projekte ethereum.

Práve na NFTrade môžeš nájsť vychytávky ako AvaxPunks či PolygonPunks, s ktorými by si to na ethereu ďaleko nedotiahol. Práve preto sa z NFTrade stalo vyhľadávané miesto medzi fanúšikmi avalanche, polygonu alebo binance smart chain. Ďalšie blockchainy pravdepodobne uvidíme čoskoro. Burza bude mať dokonca aj svoj vlastný token, a to už čo nevidieť.

Vo svete NFT sa dokonca snažia preraziť aj tvorcovia zo Slovenska, ktorí vytvorili projekt Cryptomeda spájajúci všemožné postavičky zo sveta kryptomien do fantasy hry. Samotní tvorcovia svoj projekt nazývajú herným ekosystémom, ktorý unikátnym spôsobom prepája zberateľské NFT predmety, decentralizované financie a ikonické postavy zo sveta kryptomien, a tak podľa všetkého ide o návykový spôsob, ako stráviť svoj čas, zatiaľ čo čakáš na výrazný rast svojich investícií. 

Na čom sa snažia ľudia zarobiť v blízkej budúcnosti?

Aj keď si doteraz do sveta NFT nevstúpil, nemusíš sa strachovať, že by bolo neskoro. Nové NFT projekty pribúdajú ako huby po daždi, a tak sa v najbližšom čase chystajú viaceré možnosti, ako teoreticky investovať, zadovážiť si unikátny digitálny umelecký kúsok a pridať sa do komunity ľudí, ktorí sa svojimi zbierkami hrdia. 

Zrejme najatraktívnejším projektom je v tejto chvíli projekt The Sevens, ktorý obsahuje 7-tisíc vygenerovaných umeleckých diel, kde hrajú hlavnú úlohu najrôznejšie postavičky oblečené do populárnych kúskov streetwear oblečenia, tenisiek či doplnkov z počítačových hier, ktoré ovládajú pop kultúru. Verejnosť dostane príležitosť uchádzať sa o jeden z týchto NFT tokenov už 7. septembra.

O nič menej lákavý je projekt Cryptodads, ktorý obsahuje 10-tisíc náhodne vygenerovaných tatkov, ktorí budú pre verejnosť dostupní od 10. septembra. Samotní tvorcovia konštatujú, že digitálnych tatkov vytvorili otcovia, ktorí v minulosti podľahli najhorším nástrahám sveta kryptomien, a tak chcú teraz svetu ukázať, že z kryptomenovej jamy levovej sa dokážeš vyhrabať aj ty.

Ak si kedysi patril medzi vášnivých fanúšikov filmov o Transformeroch, tak sa ti bude určite pozdávať projekt Mekaverse. V tomto prípade ide o 8 888 unikátne vyzerajúcich futuristických robotov, ktorí síce nápadne pripomínajú Transformerov, ale nejde o žiadnu oficiálnu spoluprácu. Zatiaľ čo roboti sa volajú Mekas, budúci majitelia dostali meno Drivers, a tak si môžeš v najbližšom období jedného zadovážiť aj ty sám. Fascinujúce.

Je síce skvelé, ak môžeš do svojej zbierky pridať unikátne umelecké kúsky, ale projekt NiftyRiots si povedal, že nastal čas využiť NFT na dobrú vec, a do svojej galérie povyberal 7 635 umeleckých diel, ktoré však neodkazujú na počítačové hry ani streetwear, ale vytvorené boli príslušníkmi rôznych menšín – cieľom je podporiť umelcov, ktorí možno nemajú príležitosť byť dostatočne reprezentovaní, ale vďaka kryptomenám im to odrazu svet umožnil. 

Riziká sú zjavné

V súčasnej divokej situácii na trhu sa pritom často stáva, že verejnosť dostane príležitosť zapojiť sa do konkrétneho NFT projektu a získať špecifický token, pričom cena za jeho vytvorenie sa pohybuje okolo 150 či 200 eur, lenže v čase najväčšieho ošiaľu ide o každú sekundu, a tak sú ľudia ochotní zaplatiť za získanie tokenu nielen stovky, ale aj tisícky eur.

Občas sa dokonca stane, že vytvorenie tokenu (v angličtine minting) stojí používateľa viac, ako je jeho samotná úvodná hodnota. Na druhej strane, zvyčajne sa preplatiť na poplatkoch oplatí, pretože ak je záujem príliš veľký, tak hodnota na trhu sa okamžite vyšplhá na niekoľkonásobok tej pôvodnej.

Komplikované môže byť aj prípadné predávanie jednotlivých NFT tokenov v budúcnosti, keby sa náhodou trh prepadol. Zatiaľ čo pri bežnej kryptomene vieš na burze predávať svoje mince v skutočnom čase, ak vlastníš konkrétne NFT, potrebuješ nájsť niekoho, kto tvoj unikátny kúsok od teba odkúpi. 

Nikdy by si preto nemal investovať viac, ako si schopný stratiť, alebo by si skôr mal považovať všetky investície do kryptomien za vysoko rizikové s neexistujúcou zárukou, že svoje peniaze skutočne zhodnotíš. Štatisticky financie na kryptomenovom trhu skôr stratíš, ako získaš.

Domov
Zdieľať
Diskusia