Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2021, 7:25
Čas čítania 1:11
Ema Stanovská

Každý hotdog ti vraj vezme 36 minút života, hranolky sú na tom prekvapivo dobre, ukázala nová štúdia

Každý hotdog ti vraj vezme 36 minút života, hranolky sú na tom prekvapivo dobre, ukázala nová štúdia
Zdroj: unsplash/CC0/volně k užití
NEWS GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Vedci ohodnotili viac ako 5 800 potravín na základe ich nutričnej hodnoty a záťaže na životné prostredie.

Na základe novej štúdie vedcov z Univerzity v Michigane môžu určité potraviny  človeku predlžovať či skracovať život.

Štúdia publikovaná v časopise Nature Food ohodnotila viac ako 5 800 potravín na základe ich nutričnej hodnoty a záťaže na životné prostredie.

Výskumníci vypracovali nový index nutričného zdravia a konkrétnym potravinám pridelili pozitívne a negatívne skóre na základe toho, či nám život predlžujú alebo skracujú. Zobrali pritom do úvahy rizikové faktory ohrozujúce zdravie človeka a nutričné údaje každej potraviny. Okrem toho zvážili aj vplyv potravín na životné prostredie, a to pomocou faktorov, ako je náročnosť výroby, spracovania, prípravy či rozkladu potraviny.

Sendvič s arašidovým maslom a džemom: +33,1 minúty
Pečený losos: +13,5 minúty
Banán: +13,5 minúty
Paradajky: +3,8 minúty
Avokádo: +2,8 minúty
Hranolky: +1,5 minúty

Čedar: –1,4 minúty
Slanina: –6,5 minúty
Pizza: –7,8 minúty
Dvojitý cheeseburger: –8,8 minúty
Nealkoholický nápoj: –12,4 minúty
Hotdog: –36,3 minúty

Vedci zistili, že ak by sme 10 percent denného príjmu hovädzieho a spracovaného mäsa nahradili ovocím, zeleninou, orechmi, strukovinami a vybranými morskými plodmi, znížilo by to našu uhlíkovú stopu o tretinu a získali by sme o 48 minút života navyše.

Orechy áno, párky nie

Do dobrej „zelenej zóny“ sa dostali orechy, ovocie, zelenina vypestovaná na poliach, strukoviny, celozrnné produkty a niektoré morské plody. Naopak, v „červenej zóne“ sú potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Patrí tam najmä spracované mäso (salámy, klobásy a podobne), ale aj hovädzie, bravčové a jahňacie.

mäso
Zdroj: pxhere.com/public domain

Pre porovnanie, každý gram spracovaného mäsa ti podľa vedcov vezme 0,45 minúty života. Napríklad štandardný hotdog so 61-gramovým párkom ťa bude stáť až 36 minút života. Pizza ti uberie 7,8 minúty, cheeseburger 8,8. Naopak, porcia orechov ti môže predĺžiť život o 26 minút.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

„Odporúčaniam v oblasti výživy vo všeobecnosti chýba konkrétny smer, ktorý by motivoval ľudí zmeniť svoje správanie. Málokedy sa zároveň zaoberajú vplyvmi na životné prostredie,“ vravia výskumníci.

Domov
Zdieľať
Diskusia