Vedci ohodnotili viac ako 5 800 potravín na základe ich nutričnej hodnoty a záťaže na životné prostredie.
Na základe novej štúdie vedcov z Univerzity v Michigane môžu určité potraviny človeku predlžovať či skracovať život.
Štúdia publikovaná v časopise Nature Food ohodnotila viac ako 5 800 potravín na základe ich nutričnej hodnoty a záťaže na životné prostredie.
Výskumníci vypracovali nový index nutričného zdravia a konkrétnym potravinám pridelili pozitívne a negatívne skóre na základe toho, či nám život predlžujú alebo skracujú. Zobrali pritom do úvahy rizikové faktory ohrozujúce zdravie človeka a nutričné údaje každej potraviny. Okrem toho zvážili aj vplyv potravín na životné prostredie, a to pomocou faktorov, ako je náročnosť výroby, spracovania, prípravy či rozkladu potraviny.
Pečený losos: +13,5 minúty
Banán: +13,5 minúty
Paradajky: +3,8 minúty
Avokádo: +2,8 minúty
Hranolky: +1,5 minúty
Čedar: –1,4 minúty
Slanina: –6,5 minúty
Pizza: –7,8 minúty
Dvojitý cheeseburger: –8,8 minúty
Nealkoholický nápoj: –12,4 minúty
Hotdog: –36,3 minúty
Vedci zistili, že ak by sme 10 percent denného príjmu hovädzieho a spracovaného mäsa nahradili ovocím, zeleninou, orechmi, strukovinami a vybranými morskými plodmi, znížilo by to našu uhlíkovú stopu o tretinu a získali by sme o 48 minút života navyše.
Orechy áno, párky nie
Do dobrej „zelenej zóny“ sa dostali orechy, ovocie, zelenina vypestovaná na poliach, strukoviny, celozrnné produkty a niektoré morské plody. Naopak, v „červenej zóne“ sú potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Patrí tam najmä spracované mäso (salámy, klobásy a podobne), ale aj hovädzie, bravčové a jahňacie.
Pre porovnanie, každý gram spracovaného mäsa ti podľa vedcov vezme 0,45 minúty života. Napríklad štandardný hotdog so 61-gramovým párkom ťa bude stáť až 36 minút života. Pizza ti uberie 7,8 minúty, cheeseburger 8,8. Naopak, porcia orechov ti môže predĺžiť život o 26 minút.
„Odporúčaniam v oblasti výživy vo všeobecnosti chýba konkrétny smer, ktorý by motivoval ľudí zmeniť svoje správanie. Málokedy sa zároveň zaoberajú vplyvmi na životné prostredie,“ vravia výskumníci.