Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 15:06
Čas čítania 1:20
Ema Stanovská

VIDEO: Zúfalí Afganci sa z krajiny snažili odletieť na kolesách lietadla, spadli z niekoľkokilometrovej výšky

VIDEO: Zúfalí Afganci sa z krajiny snažili odletieť na kolesách lietadla, spadli z niekoľkokilometrovej výšky
Zdroj: Paula Bronstein /Getty Images
NEWS AFGANISTAN
Uložiť Uložené

O prevoz z krajiny žiadajú aj Slováci, premiér Eduard Heger poskytne azyl desiatim občanom Afganistanu.

Na letisku v Kábule, hlavnom meste Afganistanu, naďalej vládne chaos. Vydesení civilisti sa tlačia na pristávacej dráhe a zúfalo sa snažia dostať do lietadiel, aby unikli z krajiny, ktorú ovládlo radikálne islamistické hnutie Taliban. 

Niektorí sa v snahe uniknúť vyškriabali na kolesá štartujúceho amerického lietadla. Krátko po vzlietnutí sa ľuďom na pristávacej ploche naskytol výjav ako z hrôzostrašného filmu. Afganskí občania po chvíli z lietadla spadli a z obrovskej výšky sa rútili k zemi.

Táto tragédia zatiaľ priniesla päť obetí. Informoval o tom portál Independent. Niekoľko ľudí dopadlo na strechy domov. Jeden z jeho majiteľov povedal, že pri náraze počul „hlasný a desivý zvuk“.

 

O prevoz žiadajú aj Slováci

O prevoz z Afganistanu dnes požiadalo aj niekoľko občanov Slovenska. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že vláda SR intenzívne komunikuje s partnermi a je zapojená do procesov prevozu občanov Afganistanu, ako aj občanov Európskej únie do bezpečia. 

Odporúčané
Príslušník špeciálnych jednotiek, ktorý šiel evakuovať ľudí z Afganistanu: Plač v lietadle po odlete bol srdcervúci (Video) Príslušník špeciálnych jednotiek, ktorý šiel evakuovať ľudí z Afganistanu: Plač v lietadle po odlete bol srdcervúci (Video) 1. septembra 2021, 14:30

„V rámci týchto misií sme poskytli vojenský špeciál a v týchto hodinách sa rokuje o jeho nasadení, ale aj ďalšej techniky v rámci partnerov NATO,“ spresnil Heger. Vládny kabinet SR sa podľa slov premiéra rozhodol poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za posledné roky veľmi intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia