Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 17:00
Čas čítania 1:00
Martin Mičuda

Audi Skysphere je futuristický roadster z budúcnosti, ktorý si vie upravovať dĺžku karosérie

Audi Skysphere je futuristický roadster z budúcnosti, ktorý si vie upravovať dĺžku karosérie
Zdroj: Audi
TECH AUDI AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Takto si predstavuje automobilka Audi svoju budúcnosť.

Nielen zrušené autosalóny majú za následok, že automobilky už nepredstavujú toľko koncepčných vízií ako kedysi. Po dlhšom čase sa to však pokúša zmeniť Audi, ktoré ukázalo štúdiu Skysphere. Už na prvý pohľad je jasné, že z konceptu žiadne sériové vozidlo v dohľadnom čase nevznikne, nemecká automobilka týmto počinom chce poukázať na svoje budúce smerovanie, a to nielen dizajnové, ale aj technické. 

Futuristický 2-miestny roadster má úzke svetlomety, rozmernú masku a dlhočiznú prednú kapotu. Tá sa v mieste pod čelným oknom môže dokonca natiahnuť až o 250 milimetrov, pretože Skysphere má variabilne nastaviteľný rázvor náprav. Elektrický mechanizmus tak dokáže upravovať celkovú dĺžku vozidla v rozsahu od 4,94 po 5,19 m. Zatiaľ čo v krátkom nastavení riadi vozidlo sám vodič, pri natiahnutí karosérie sa nastaví režím Grand Touring, keď sa aktivuje plne autonómna jazda.

Práve v tomto bode sa pedále i volant posunú do úzadia a vodič si môže počas jazdy vychutnávať multimediálny svet. Ten v Audi Skysphere ponúka sledovanie filmov, surfovanie po internete či uskutočňovanie videokonferenčných hovorov. Prispôsobený je tomu celý interiér, ktorého palubnú dosku tvorí obrovský štít s displejmi – na šírku majú až 1 415 milimetrov, na výšku 180. 

Odporúčané
Lamborghini oživilo slávny Countach, osadilo ho hybridnou technikou s výkonom 814 koní Lamborghini oživilo slávny Countach, osadilo ho hybridnou technikou s výkonom 814 koní 15. augusta 2021, 8:44

Za zmienku stojí aj pohonná sústava, ktorú, ako určite predpokladáš, tvorí elektromotor. Je síce len jeden, a to konkrétne na zadnej náprave, disponuje však výkonom až 465 kW/632 a krútiacim momentom 750 Nm. Vďaka týmto parametrom trvá akcelerácia z nuly na 100 km/h len 4 sekundy. Zdrojom energie sú akumulátory s kapacitou vyše 80 kWh, zaručiť majú dojazd viac ako 500 kilometrov.  

Audi, SpysphereAudi, SpysphereAudi, SpysphereAudi, Spysphere
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia