Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2021, 12:13
Čas čítania 0:46
Jakub Paulík TASR

Proti očkovacej lotérii je väčšina Slovákov, ukázal prieskum. Z odporcov očkovania peniaze zlákajú iba menšinu

ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Lotéria si veľkú popularitu v našej krajine nezískala.

V auguste štát rozbehne očkovaciu lotériu, ktorá má motivovať Slovákov k tomu, aby prijali vakcínu proti ochoreniu covid-19. Z prieskumu Ako sa máte, Slovensko? uskutočneného od 15. do 20. júla vyplynulo, že ju Slováci prevažne odmietajú.

Nápad na lotériu neschvaľuje podľa odpovedí až 64,1 % respondentov. Návrh ministerstva financií, naopak, ocenilo 24,3 % opýtaných a 11,6 % nemalo na danú vec názor. Z ľudí, ktorí sa ešte len plánujú dať zaočkovať, lotériu podporilo 57,9 % opýtaných. Z radov ľudí, ktorí očkovanie neplánujú, by lotéria k očkovaniu motivovala len 6,8 % respondentov.

Odporúčané
Sex, Draco a dcéra Voldemorta. Erotická poviedka zo sveta Harryho Pottera valcuje slovenský internet Sex, Draco a dcéra Voldemorta. Erotická poviedka zo sveta Harryho Pottera valcuje slovenský internet 3. augusta 2021, 16:27

Sprostredkovateľský bonus neschvaľuje 69,4 % opýtaných a podporilo ho 22,4 % respondentov. Nevyjadrilo sa 8,2 % ľudí. Z osôb, ktoré sa pôjdu dať zaočkovať, so sprostredkovateľským bonusom súhlasilo 62,6 % ľudí. Finančná motivácia by zmenila názor 8,1 % ľudí, ktorí sa momentálne nechcú dať zaočkovať.

Podľa ministra financií Igora Matoviča sa do očkovacej lotérie k 4. augusta do 12.00 h zaregistrovalo už 362 133 ľudí.

„Očkovacia lotéria a odmeny za presviedčanie na očkovanie nie sú v populácii príliš populárne, ale oceňujú ich najmä tí, ktorí sa ešte len plánujú dať zaočkovať. Pre túto skupinu respondentov to môže byť dôležitý motivačný faktor, zrealizovať svoje odkladané rozhodnutie,“ povedal Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

Podľa Ministerstva zdravotníctva SR sa k 4. augustu na Slovensku prvou dávkou vakcíny dalo zaočkovať 2 282 533 ľudí. Druhú dávku prijalo 2 010 419 osôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia