Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 4:43
Richard Bonde

Kúpil som si na Bazoši nepoužitý a nerozbalený iPhone. O pár týždňov mi zavolala polícia, že je kradnutý a musím prísť na výsluch

Kúpil som si na Bazoši nepoužitý a nerozbalený iPhone. O pár týždňov mi zavolala polícia, že je kradnutý a musím prísť na výsluch
Zdroj: Unsplash/Nicholas Santoianni
ZAUJÍMAVOSTI IPHONE KRÁDEŽ PODVOD POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Podľa informácií od polície som nebol jediný, kto predávajúcemu na jeho trik naletel.

Od zimy 2018 som bol spokojným majiteľom iPhonu XR. Vo februári tohto roka sa mi však stala nehoda – môj dvojročný mobil sa mi pri páde na podlahu rozbil a pre nefunkčný dotykový panel sa stal absolútne nepoužiteľným. Nemal som na výber a musel som sprevádzkovať svoj starý iPhone 5S, ktorý mal v tom čase takmer 7 rokov.

Odporúčané
5 skvelých funkcií iPhonu, na ktoré sa môžeš tešiť v novom iOS 15 5 skvelých funkcií iPhonu, na ktoré sa môžeš tešiť v novom iOS 15 20. júla 2021, 17:30

Ako majiteľ iPadu, Macbooku a Apple Watch som inú značku nechcel používať ani dočasne – prišiel by som o telefonáty a SMS správy na ostatných zariadeniach, na mobile by som nemal ako pristupovať k súborom a heslám v iCloude a moje inteligentné hodinky by sa razom stali iba predraženým ukazovateľom času.

Absenciu iPhonu vo svojom osobnom aj pracovnom živote som preto potreboval vyriešiť čo najskôr. Ukázalo sa však, že moje rýchle rozhodnutie sa mi stalo osudným. Svoj nový iPhone som si totiž mohol užívať len niekoľko týždňov – potom som ho musel odovzdať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako som vyriešil problém s rozbitým iPhonom.
  • Čo všetko sa odohralo pri kúpe nového telefónu.
  • Prečo si odo mňa predajca o niekoľko dní pýtal fotku môjho občianskeho preukazu.
  • Ako sa policajti dopátrali až k môjmu telefónnemu číslu.
  • Ako sa páchateľovi podarilo iPhone ukradnúť.
  • Prečo nikdy nikomu fotku svojho občianskeho preukazu nepošlem.
  • Čo bude s mojím iPhonom alebo peniazmi ďalej.

Zajtra ma čaká veľa práce

Ako redaktor používam smartfón niekoľko hodín denne. Vedel som, že ak by som v nasledujúci pracovný deň žiadny nemal, veľmi by mi chýbal. Preto som sa ešte v ten večer rozhodol, že skúsim Bazoš a pozriem sa na ponuky iPhonov. Medzi prvými výsledkami som našiel ponuku nerozbaleného a nepoužitého iPhonu SE druhej generácie, ktorý na portáli visel len niekoľko minút. Napriek tomu, že už bolo krátko po polnoci, predajcovi som napísal správu, na ktorú mi hneď odpovedal.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Dohodli sme si stretnutie v bydlisku predávajúceho, v Dolnom Ohaji, dedine neďaleko Nových Zámkov, na ktoré sme mali doraziť nasledujúce ráno. Za moju ústretovosť s osobným odberom mi predávajúci cenu ešte znížil. Z bankomatu som si na svoj nový iPhone, ktorý bol podľa textu inzerátu zakúpený k paušálu v predajni operátora O2, vytiahol 340 eur. Hodnota nového iPhonu SE s pamäťou 64 GB bola v tom čase 469 eur, ušetril som teda takmer 30 percent z ceny.

Keďže bol studený február, predávajúceho som čakal vo vyhriatom aute pred obecnými potravinami. V správe som mu opísal jeho typ a farbu, aby vedel, kde má zastaviť. Mladý, približne 30-ročný muž v svetlomodrej košeli a hnedom kabáte zastavil vedľa mňa a povedal mi, aby som ho nasledoval. Po približne minútovej jazde sme zastavili v bočnej uličke medzi stromami.

Zahral som sa na Monka

Keďže sa mi jeho presun ďalej od dedinčanov nepozdával, zaznamenal som si každý detail. Poznačil som si jeho ŠPZ, pozorne a zblízka som si prezrel jeho tvár a priamo na mieste som ho požiadal, aby mi na e-mailovú adresu preposlal dokumenty od operátora. Všetko som si poctivo skontroloval, a keď som zistil, že v dokumentoch je aj jeho adresa, bol som už pokojnejší.

Z uličky som po zaplatení vycúval bez väčších problémov a s novým iPhonom na sedadle spolujazdca som sa vydal domov. Doma som si ho zapol a fungoval presne tak, ako som si prial. Dokonca som si overil jeho sériové číslo a bol legitímny. Na podozrivý predaj som teda so zapísanou ŠPZ a uloženými e-mailovými prílohami zabudol.

Záhadný telefonát

Predajca mi zatelefonoval na druhý alebo na tretí deň. Tvrdil, že mu O2 ponúklo prepísanie telefónu na mňa. Vďaka tomu by som mohol mať na telefón okrem ročnej záruky v autorizovanom servise Apple aj dvojročnú priamo u operátora.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Keď mi však predajca iPhonu oznámil, že na prepis bude potrebovať sken môjho občianskeho preukazu, ponuku som odmietol a povedal som mu, že svoj občiansky preukaz nikdy nikomu nepošlem. V tomto momente som už tušil, že niečo nie je v poriadku – povedal som si však, že kým bude telefón fungovať, nemám čo riešiť.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101520 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto mi zavolal o niekoľko týždňov neskôr.
  • Ako sa dopátral až k môjmu telefónnemu číslu.
  • Ako sa páchateľovi podarilo iPhone ukradnúť.
  • Prečo nikdy nikomu fotku svojho občianskeho preukazu nepošlem.
  • Čo som musel robiť na polícii.
  • Čo bude s mojím iPhonom alebo peniazmi ďalej.
Domov
Zdieľať
Diskusia