Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 10:33
Čas čítania 0:41
Viktor Kniš

Supercelárne búrky a krupobitie, vylúčené nie je ani tornádo. Na Slovensko sa valí vlna extrémnych búrok

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Portál iMeteo upozorňuje najmä obyvateľov východného Slovenska.

Na celom území Slovenska hrozia v sobotu búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu prvého stupňa.


Výstraha pre Trenčiansky a Banskobystrický kraj platí od 5.00 do 16.00 h, pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj do 14.00 h. Pre Košický, Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha pred búrkami od 9.00 do 16.00 h, resp. do 19.00 h. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ uviedol SHMÚ.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ


Meteorológovia vystríhajú aj pred vysokými teplotami v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov.

Portál iMeteo upozorňuje na extrémne počasie aj v nedeľu. Už od skorého rána môžu začať vznikať búrky, ktoré budú vplyvom vlhkého vzduchu a silného vetra prerastať do silných búrkových systémov.

 
„Tieto systémy by sa mali vyskytovať najmä na fronte, čiže skôr na strednom a západnom Slovensku. Naopak, na východe sa zas môžu vyskytnúť supercelárne búrky. Tie môžu priniesť väčšie krúpy, prívalové zrážky a vzhľadom na očakávané stáčanie sa vetra v spodných vrstvách troposféry nie je vylúčený ani vznik tornáda,“ informujú meteorológovia. 

SMHÚ vydáva výstrahy pred búrkami aj na nedeľu. 

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia