Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 9:30
Čas čítania 6:48
Katarína Danková

7 módnych vecí, ktoré dnes nosíš a toto o nich nevieš: džínsy pôvodom z Európy, vybíjané cvoky z brnenia, farebná šifra bandany

7 módnych vecí, ktoré dnes nosíš a toto o nich nevieš: džínsy pôvodom z Európy, vybíjané cvoky z brnenia, farebná šifra bandany
Zdroj: Getty Images/Andrew Chin/Contributor
MÓDA MÓDNY PRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Prežili skúšku času a dnes sú bežne využívané v módnom svete. Kto ich stvoril, kto ich nosil a ako sa inovovali? Spoznaj 7 módnych kúskov a prvkov, ktoré máš v skrini pravdepodobne aj ty.

Že džínsy pôvodne slúžili ako pracovné nohavice a nepochádzajú z Ameriky, že bandana pomáhala pri tajnej komunikácii homosexuálov a že klasickú koženú bundu, ako ju poznáme dnes, vymysleli takmer pred storočím? Čo všetko si ešte netušil o bežne používaných kúskoch a rôznych prvkoch, ktoré dnes módny svet miluje?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerali vybíjané cvoky v minulosti.
  • Vďaka komu si údajne gay a fetišová komunita obľúbila harness.
  • Čo symbolizovali farebné bandany v minulosti.
  • Vďaka ktorému hercovi sa svetovo preslávila kožená bunda.
  • Čím boli vystužené korzety v minulosti.
  • Podľa ktorého ostrova sa nazýva jedna z najpoužívanejších a najobľúbenejších výšiviek módneho sveta.
  • Prečo boli džínsy prvotne pracovné nohavice určené pre robotníkov.

Sedem módnych kúskov a prvkov prevzatých z rôznych krajín a kultúr, o ktorých pôvode a histórii si možno ani netušil. Aspoň jeden z nich s obľubou nosíš aj ty. Poznatok o tom, kto ho vymyslel a na čo sa pôvodne využíval, rozhodne obohatí tvoje vedomosti.

Odporúčané
Hrdo, sebavedomo a odvážne. Naši športovci budú Slovensko reprezentovať v odeve s odkazom na kultúru našej i hosťujúcej krajiny Hrdo, sebavedomo a odvážne. Naši športovci budú Slovensko reprezentovať v odeve s odkazom na kultúru našej i hosťujúcej krajiny 22. júla 2021, 9:30

7. Vybíjané cvoky a hroty

„Vybíjance“ sme už videli azda na každom kuse oblečenia a doplnkov. Hranaté, špicaté či ostnaté – vychádzajú z punkovej kultúry a sú obľúbené práve v rámci nej. Od svojich začiatkov v 70. rokoch v Anglicku a USA bolo punkové hnutie vždy úzko spojené s prezentáciou svojich členov v oblasti módy a starostlivosti o vlasy.

Aj keď sú tieto kovové prvky malé, rozhodne nie sú zanedbateľné či neviditeľné. Nesú znaky rebélie, anarchie i spoločenského vyvrheľstva. Samotné cvoky či vybíjance vzbudzujú v ľuďoch pocity nebezpečenstva a agresie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa punk’s not dead! (@oi_punk_oi)

Tento „nebezpečný“ trend údajne pochádza z dávnych čias, keď muži nosievali brnenia. Bojovníci na sebe mali brigantínu, čo je typ zbrojenia, na ktorom sú kovové doštičky umiestnené na koži a pripevnené nitmi. Tak sa chránili v boji pred čepeľou meča i hrotmi z letiacich šípov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 7Samurai Armor Workshop (@7samuraiarmor)

Možno aj práve vďaka brneniam mohol vzniknúť tento dnes už módny prvok. Punkeri cvoky využívajú pre ich odstrašujúci efekt a najčastejšie nosievajú kožené bundy posiate malými pichľavými ostňami. Rovnako k typickým punkerským doplnkom patrí aj vybíjaný choker. 

Odporúčané
Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) 23. septembra 2023, 14:30

Vybíjance teda perfektne navodzujú atmosféru tajomného nebezpečenstva, ktorú využívajú aj módni návrhári z celého sveta a dodávajú svojim modelom požadovaný rebelský rozmer.

6. Harness pre každého

Postroje na telo si získavajú čoraz väčšiu fanúšikovskú základňu aj v módnom priemysle. Nie je to tak dávno, čo herci Michael B. Jordan, Timothée Chalamet a Chadwick Boseman na rôznych spoločenských udalostiach spopularizovali tento stále pomerne nový trend.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Esquire Italia (@esquireitalia)

Aká je však história tohto netradičného módneho doplnku? Existuje niekoľko možných ciest, kam sa vydať. Niekto tvrdí, že za predchodcu harnessu sa považujú zvieracie postroje, ktoré slúžili ako opora a zabezpečovali rozloženie váhy ťahaného nákladu na celé telo. Iní sa prikláňajú k horolezeckému výstroju a iní zas k forme japonského kočovného divadla kabuki, ktoré využívalo techniku spútania lanami. 

Životaschopnosť harnessov udržuje aj gay a fetišová scéna. Harness priťahuje pozornosť na určité časti tela a tým vyzdvihuje ich atraktivitu. Prvé kožené postroje vznikli v 70. rokoch minulého storočia a zásluhu na ich zviditeľnení má aj fínsky umelec Touko Valio Laaksonen, známy pod prezývkou Tom z Fínska. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lu Castro (@art_by_lucastro)

Pre vtedajšiu cenzúru sa nemohli vyobrazovať homosexuálne páry pri milostnom styku, a preto umelec Tom údajne začal kresliť mužov homosexuálov ako gladiátorov v postrojoch. Jeho kresby sa publikovali v rôznych časopisoch a možno práve pre istú dávku zmyselnosti a erotiky si harness obľúbila gay a fetišová komunita

Odporúčané
Cruizer: Rytmusovi som predal bundu za 8 000 €. V obchode máme vystavený kufor Louis Vuitton z 19. storočia (Rozhovor) Cruizer: Rytmusovi som predal bundu za 8 000 €. V obchode máme vystavený kufor Louis Vuitton z 19. storočia (Rozhovor) 17. júna 2023, 14:30

Či už je pôvod taký, alebo onaký, faktom zostáva, že harness sa adaptoval do módnych doplnkov a je využívaný mužmi aj ženami ako trend na skvelé ozvláštnenie každého športového i elegantného outfitu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Seven Stories London (@sevenstorieslondon)

Odporúčané
Sexi doplnok harness prišiel do pozornosti najmä vďaka fetišovej a gay scéne vo svete. Dnes je univerzálnym svetovým módnym kúskom Sexi doplnok harness prišiel do pozornosti najmä vďaka fetišovej a gay scéne vo svete. Dnes je univerzálnym svetovým módnym kúskom 22. marca 2021, 13:20

5. Bandana – malá šatka s veľkým (a rôznorodým) významom

Taký malý kúsok látky obviazaný okolo ruky, krku či na hlave má bohatú históriu plnú rôznych významov. Bandana, teda malá šatka so špecifickým vzorom, pochádza z konca 17. storočia pravdepodobne z južnej Ázie či zo Stredného východu.

Šatku využívali kovboji z praktického dôvodu. Chránili sa pred slnkom, prachom a potom. Svetoví návrhári ako Saint Laurent či Kozaburo bandany využívali vo svojich kolekciách a vrátili tak kovbojskú kultúru a estetiku do populárnej kultúry.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Asaprockyfits (@asaprockyfits)

Možno málokto vie, že bandany sa využívali ako tajná komunikácia medzi homosexuálmi v časoch spoločenského útlaku. Farba šatky nosenej ako vreckovka totiž naznačovala rôzne sexuálne fetiše, ktoré nositeľ preferoval. Dnes tento význam zostáva skrytý v úzadí, no niektorí bandanu nosia na pride festivaly ako znak podpory a úcty.

Ďalším významom bandany je príslušnosť ku gangu. V Los Angeles napríklad konkurenčné gangy Bloods a Crips používali modrú a červenú farbu šatiek, aby rozlíšili svojich ľudí a podporovateľov. Aj preto sa tento malý kúsok látky spája s trestnou činnosťou. Zločinci si ho radi uväzovali okolo krku a na verejnosti si ním zakrývali tvár.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MNR LaRafale Del Ombrė (@larafalenc)

4. Kožená bunda má už vyše 90 rokov

Určite máš aj ty jednu v skrini, ktorá na teba čaká vždy, keď sa ochladí. Zaručene aj ty miluješ ten pocit sebavedomia a sexy drsnosti prichádzajúci s oblečením si druhej kože. Možno to cítia aj motorkári, pre ktorých je kožená bunda typická a ktorí ju nosia doteraz. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101027 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Vďaka ktorému hercovi sa svetovo preslávila kožená bunda.
  • Čím boli vystužené korzety v minulosti.
  • Podľa ktorého ostrova sa nazýva jedna z najpoužívanejších a najobľúbenejších výšiviek módneho sveta.
  • Prečo boli džínsy prvotne pracovné nohavice určené pre robotníkov.
Späť
Zdieľať
Diskusia