Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 10:12
Čas čítania 0:41
Adam Novosad

Tretia dávka vakcíny už na jeseň? V Chorvátsku ti status zaočkovaného môže vypršať už čoskoro, aj Rakúsko stanovilo limit

Tretia dávka vakcíny už na jeseň? V Chorvátsku ti status zaočkovaného môže vypršať už čoskoro, aj Rakúsko stanovilo limit
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Viaceré krajiny si stanovili maximálnu časovú lehotu, v ktorej človeka vnímajú ako plne zaočkovaného.

Nikto zatiaľ nevie predpovedať, ako dlho vydržia protilátky vytvorené podaním vakcíny v tele. Doterajšie dáta vyzerajú sľubne, pretože vysoká miera ochrany zostáva zachovaná aj po viac ako šiestich mesiacoch, ale údaje o celkovom trvaní ochrany vakcínou výskumníci stále iba postupne získavajú, informujú TV Noviny.

Odporúčané
VIDEO: Čínu zasiahla tisícročná voda. Ľudia zomierali uväznení vo vagóne metra, keď za tri dni napadlo toľko dažďa ako za celý rok VIDEO: Čínu zasiahla tisícročná voda. Ľudia zomierali uväznení vo vagóne metra, keď za tri dni napadlo toľko dažďa ako za celý rok 22. júla 2021, 9:07

Viaceré krajiny preto pristúpili ku kroku, na základe ktorého zrejme postupom času nikoho neminie tretia dávka očkovacej látky.

Rakúsko si ako podmienku definície plne zaočkovanej osoby stanovilo časový limit 9 mesiacov od podania prvej dávky, zatiaľ čo Chorvátsko najnovšie stanovilo tento limit na 210 dní od druhej dávky.

očkování mladí žena slovensko koronavirus
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V praxi to bude znamenať, že seniorom či zdravotníkom zaočkovaným v úvode roka hneď po spustení vakcinačnej stratégie pomaly vyprší teoretická imunita stanovená na papieri.

Ak sa niekto dal zaočkovať koncom januára a druhú dávku absolvoval koncom februára, tak mu podľa nových pravidiel v Chorvátsku zostáva možnosť vycestovať len do konca leta.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pripustil, že tretia dávka bude v budúcnosti potrebná, ale zatiaľ ani výrobcovia vakcín nepožiadali o povolenie tretej dávky oficiálnou cestou, a tak možno o jej potrebe len polemizovať. „Budeme sa riadiť oficiálnymi závermi výrobcov vakcín,“ skonštatoval minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia