Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2021, 11:11
Čas čítania 0:38
Ema Stanovská TASR

Dnes poobede poletí miliardár Jeff Bezos do vesmíru. Na palube bude tínedžer aj 82-ročná letkyňa

NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Vesmírna loď dosiahne rýchlosť 3 700 kilometrov za hodinu, let by mal trvať 10 minút.

Dnes poobede podnikne zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos krátky let do vesmíru. Kozmická loď New Shepard vyvinutá jeho spoločnosťou Blue Origin bude štartovať z firemnej základne neďaleko mestečka Van Horn v Texase o 15.00 h nášho času. Informovala o tom TASR.

10-minútový výlet za milióny

Po štarte by mala kozmická loď New Shepard v priebehu dvoch minút zrýchliť na viac ako 3 700 kilometrov za hodinu. Oddelená kapsula dosiahne najvyšší bod letu vo výške viac ako 100 kilometrov nad zemou. Beztiažový stav by mal trvať tri minúty. Potom sa má znovu dostať do zemskej atmosféry a pristáť v texaskej púšti pomocou veľkých padákov. Celkovo by mala cesta trvať len asi desať minút.


Na palube vesmírneho plavidla bude okrem Jeffa Bezosa aj jeho brat Mark, 18-ročný Oliver Daemen a 82-ročná americká letkyňa Wally Funková.

Odporúčané
S Bezosom bude letieť do vesmíru aj 18-ročný Oliver. Stane sa tak najmladším človekom vo vesmíre S Bezosom bude letieť do vesmíru aj 18-ročný Oliver. Stane sa tak najmladším človekom vo vesmíre 16. júla 2021, 11:30

V „pomyselnom dobývaní kozmu“ sa v súčasnosti predbiehajú najbohatší ľudia sveta. Bezosa pred deviatimi dňami predbehol majiteľ značky Virgin Richard Branson. Do vesmíru sa dostala aj posádka spoločnosti SpaceX, ktorú vlastní Elon Musk.

Domov
Zdieľať
Diskusia