Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2021, 8:14
Čas čítania 0:46
Ema Stanovská TASR

Protilátky proti koronavírusu pretrvávajú najmenej 9 mesiacov po nakazení. Vyplýva to z novej štúdie

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Protilátky zistili u 98,8 percenta ľudí.

Protilátky proti koronavírusu ostávajú v tele najmenej deväť mesiacov po nakazení týmto vírusom. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovala londýnska univerzita Imperial College a univerzita v talianskej Padove. Informovala o tom TASR.

Bez ohľadu na to, či pacient mal alebo nemal príznaky ochorenia, hladinu protilátok by mal mať po prekonaní ochorenia vysokú. „Veľká väčšina infekcií SARS-CoV-2 (koronavírusom), bez ohľadu na nástup príznakov, vytvára protilátky," uvádza sa v štúdii, ktorá bola v pondelok zverejnená v časopise Nature Communications.

Zaznamenali aj zvýšenie protilátok

K tomuto výsledku prišli vedci po testovaní pacientov v severnom Taliansku. Na protilátky testovali zhruba 3 000 obyvateľov severotalianskeho mesta Vó v máji a neskôr v novembri 2020.

Koncom minulého roka zostali u 98,8 percenta ľudí, ktorí sa vírusom nakazili vo februári alebo v marci 2020, „zistiteľné hladiny protilátok". Tím výskumníkov uviedol, že u niektorých sa hladiny protilátok dokonca zvýšili. To naznačuje potenciálne opätovné nakazenie sa koronavírusom aj možné „posilnenie imunitného systému".

Domov
Zdieľať
Diskusia