Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Tower Finance.
11. apríla 2022, 11:30
Čas čítania 4:17
Sponzorovaný obsah

Dobrý finančný sprostredkovateľ funguje ako tvoj partner. Zisti, ako si vybrať toho správneho, ktorý ti pomôže s financiami

REFRESHER
Uložiť Uložené

Už dávno to nie sú „kravaťáci“, ktorí ti budú predávať poistky. Pomôže ti ušetriť, vybaviť cestovné poistenie alebo financie na bývanie.

Finančných sprostredkovateľov má väčšina z nás zafixovaných ako tých, ktorí ťa volajú na kávičku a chcú ti predať všemožné poistenia, ktoré ti vôbec nepomôžu. Dobrý finančný sprostredkovateľ ti však môže pomôcť so šetrením a s investovaním peňazí, s vybavením ideálnej hypotéky, ale aj s výberom vhodného poistenia. Zisti, ako si vybrať správneho finančného sprostredkovateľa a aké by mal mať vlastnosti. Odborníci z TOWER Finance ti zároveň prezradia, čo všetko práca finančného sprostredkovateľa zahŕňa a ako prebieha spolupráca s klientom.

Peniaze
Zdroj: Pexels.com

Aj napriek tomu, že finančný sprostredkovateľ je seriózna práca, ktorá dokáže slušne zarobiť či pomôcť optimalizovať tvoje financie, túto prácu mnoho ľudí nepovažuje za dostatočne atraktívnu či presvedčivú. Imidž jej kazia skúsenosti, ktoré máš možno i ty. Často sa totiž stáva, že narazíš skôr na opačný prípad – niekoho, kto sa ti namiesto kvalitného poradenstva snaží vnútiť finančné produkty, ktoré vôbec nepotrebuješ. Príbehy o investíciách, ktoré ti čoskoro zarobia rozprávkový majetok, alebo napríklad chválenkárske reči o pracovnej slobode a hviezdnych zárobkoch lokálnych „vlkov z Wall Streetu“ vrhajú na túto profesiu zlé svetlo. 

Finančný sprostredkovateľ už nie je typický „kravaťák“

Treba však vedieť odlíšiť skutočných finančných sprostredkovateľov, ktorí ti dokážu pomôcť, od ľudí, ktorí ti ponúknu čokoľvek bez ohľadu na tvoje vlastné potreby, len aby na tebe zarobili. Mário Markech zo spoločnosti TOWER Finance to pomenoval výstižne: „Pod finančníkom si väčšina ľudí predstaví kravaťáka používajúceho sofistikované výrazy, ktorým mnoho ľudí nerozumie. Často sa stretávame s tým, že ľudia majú mylnú predstavu o tom, čo a ako robíme. Niektorí si ešte stále myslia, že fungujeme ako v roku 1997 a chodíme vyklopkávať po domoch, nátlakovo predávame poistky a podobné nezmysly. Ak sa bavíme o naozaj profesionálnych finančných službách, s podobnými praktikami sa už viac ako 20 rokov nestretnete.“ 

 

Ondrej Broska a Mário Markech, spoluzakladatelia TOWER Finance.
Ondrej Broska a Mário Markech, spoluzakladatelia TOWER Finance. Zdroj: TOWER Finance

Dobrý finančný sprostredkovateľ ti nevnucuje veci, ale funguje ako partner a snaží sa ti pomôcť nájsť tú správnu cestu. Podľa Mária Markecha by sa mal takýto odborník úprimne zaujímať o svojho klienta, zistiť, ako pracuje s peniazmi a čo je pre neho dôležité. Až na základe týchto zistení by mal prísť návrh na mieru šitých rozhodnutí. V prvých krokoch by mal odborník s tebou len diskutovať o možnostiach trhu a finálne rozhodnutie nechať vždy v tvojich rukách.

„Naším cieľom nie je predať klientovi čo najviac produktov. Chceme ho naučiť, ako správne pracovať so svojimi peniazmi, tak aby pracovali pre neho,“ vysvetľuje Ondrej Broska a pokračuje: „Spolupráca sa začína finančnou analýzou, kde si prejdeme, ako klient pracuje s peniazmi, aké produkty využíva a či spĺňajú to, čo od nich očakáva. Zistíme jeho ciele a plány do budúcna a na základe nich vypracujeme návrh finančného plánu, v ktorom klient nájde vyhodnotenie toho, ako pracuje s peniazmi. Chceme poskytnúť klientovi všetky informácie, aby sa vedel správne rozhodnúť, ako si nastaviť svoje financie. Finančný plán potom pravidelne vyhodnocujeme a zapracovávame prípadné zmeny.“

Vo finančnom sprostredkovateľovi by si teda mal vidieť človeka, ktorému môžeš plne dôverovať a môžeš s ním riešiť akúkoľvek otázku týkajúcu sa tvojich financií. To znamená nielen veľké investície či riešenie hypotéky, ale napríklad aj cestovné poistenie, prípravu financovania bývania či napríklad riešenie sporenia na dôchodok. Cieľom je, aby ťa finančný sprostredkovateľ pomohol navigovať k správnym riešeniam a zveľadeniu tvojho majetku. Inými slovami, aby si bol z roka na rok bohatší a nestrácal peniaze tam, kde je to zbytočné.

Fotografia z výletu tímu v Mexiku.
Fotografia z výletu tímu v Mexiku. Zdroj: TOWER Finance

Práca, v ktorej si slušne zarobíš

Financie sú dôležité pre každého jedného z nás, pretože či už si to priznáme, alebo nie, sú každodennou súčasťou našich životov. „Preto sme do tejto profesie chceli priniesť kvalitnú službu s normálnym a ľudským prístupom. Našou snahou je na nič sa nehrať a úprimne pomôcť ľuďom s ich financiami,“ vysvetlil Ondrej Broska z TOWER Finance a dodal, že najmä mladým ľuďom dokáže táto profesia ponúknuť zmysluplnú prácu s flexibilným časom a so zaujímavým ohodnotením. Ak máš rád prácu s ľuďmi a si ochotný tvrdo pracovať, vieš si bez problémov zarobiť 2 000 € mesačne a viac.

„Pre mladšiu generáciu je táto práca atraktívna, pretože ponúka to, čo každý chce a väčšina profesií nemá, teda flexibilný pracovný čas a možnosť ovplyvniť výšku svojho príjmu,“ vysvetľuje Mário Markech. Okrem toho spomína i ďalšie atraktívne benefity vo forme exotických dovoleniek plne hradených spoločnosťou pre tých najlepších, zaujímavé praktické vzdelávanie, možnosť sebarealizácie v projektoch spoločnosti a mnohé iné.

Firemný benefit, ktorý ti budú závidieť – dovolenka na náklady firmy pre 15 % najlepších.
Firemný benefit, ktorý ti budú závidieť – dovolenka na náklady firmy pre 15 % najlepších. Zdroj: TOWER Finance

Čo musíš vedieť na to, aby si sa stal finančným sprostredkovateľom?

Na Slovensku neexistujú žiadne stredné ani vysoké školy, ktoré by ťa túto profesiu naučili. Mnohé spoločnosti preto mentorujú a edukujú svojich nových kolegov samy. Inak to nie je ani v TOWER Finance: „V prvom rade treba povedať, že nikoho nezamestnávame. Nie sme klasický 9-to-5 job. Každý náš spolupracovník je sám sebe pánom a rozvíja svoj vlastný biznis pod značkou našej spoločnosti, ktorá mu zabezpečuje fungujúce know-how, mentoring, právnu a marketingovú podporu a všetko potrebné na to, aby sa mohol plne sústrediť na rozvoj svojho biznisu. Vedieť preto nemusí na začiatku v podstate nič, pretože našich ľudí vzdelávame a vychovávame sami. To však neznamená, že finančné sprostredkovanie môže robiť každý,“ vysvetlil Broska.

Nemusíš sa obávať, že na všetko budeš sám. V začiatkoch vzdelávacieho programu dostaneš garanta, ktorý ťa bude mentorovať a na ktorého sa môžeš s čímkoľvek obrátiť. Skúsenejší kolega ti teda vysvetlí všetko potrebné a pomôže ti stať sa samostatným finančným sprostredkovateľom. Rovnako ti pomôže aj v prípade, že sa ti nebude dariť budovať vlastnú sieť kontaktov potenciálnych klientov. „Ak sa niekomu nedarí vybudovať si vlastnú klientelu, využívame platformy na získavanie leadov, ale štandardne po absolvovaní nášho vzdelávacieho programu sú naši ľudia plne kompetentní vybudovať si vlastnú kvalitnú databázu klientov,“ vysvetľuje Markech.

Tower Finance
Zdroj: TOWER Finance

Stále sa môžeš stretnúť s mnohými polopravdami a fámami o tom, ako funguje profesia finančného sprostredkovateľa, no väčšina ľudí absolútne netuší, aká je skutočnosť. V dnešnej dobe ti táto profesia môže priniesť zaujímavú prácu s nadštandardným príjmom, flexibilným časom a možnosťou vybudovať vlastné podnikanie.

 
„Najviac však závisí od toho, s akou spoločnosťou sa človek rozhodne spolupracovať. My v TOWER Finance si dávame naozaj záležať na tom, aby sme boli firma 21. storočia so všetkým, čo k tomu patrí. Využívame moderné digitálne nástroje, ktoré nám denne uľahčujú našu prácu, vytvorili sme funkčný vzdelávací systém, aby sme našu profesiu úspešne naučili každého, kto bude mať seriózny záujem, viackrát do roka berieme tých najlepších z nás na zaujímavé firemné dovolenky po celom svete a prostredníctvom nášho občianskeho združenia TOWER Evolution pravidelne podporujeme rôzne dobročinné a charitatívne projekty a ľudí, ktorí to naozaj potrebujú. Sme kolektív mladých ľudí so spoločnými hodnotami, ktorí sa časom stávajú nielen kolegami, ale aj priateľmi,“ dodáva Mário Markech.

Domov
Zdieľať
Diskusia