Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Corwin.
20. júla 2021, 8:20
Čas čítania 3:16
Sponzorovaný obsah

V Bratislave nájdeš budovu, ktorá patrí k 1 % najvýnimočnejších stavieb sveta

V Bratislave nájdeš budovu, ktorá patrí k 1 % najvýnimočnejších stavieb sveta
Zdroj: REFRESHER/Paulina Sčepková
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Zvonku nenápadná, zvnútra prešpikovaná technológiami, vďaka ktorým sa radí k slovenským unikátom a svetovej špičke.

Vedel si, že v Bratislave máme skutočný unikát? Nehovoríme pritom tentoraz len o vonkajšom vzhľade budovy, ktorý väčšinu verejnosti zaujme „hneď na prvú“, ale o technologicky jedinečnej budove, ktorá patrí medzi 1 % najudržateľnejších budov a na Slovensku tak (zatiaľ) nepozná konkurenta. 

Možno si si túto stavbu už všimol, možno v nej má tvoj zamestnávateľ či klient kancelárske priestory a možno okolo nej chodíš denne. Hovoríme o administratívnej budove Einpark Offices, ktorú môžeš nájsť na Einsteinovej ulici, prakticky rovno oproti Inchebe. Svoje sídla tu majú napríklad centrála McDonald's, Mercedes-Benz a chvíľu po otvorení sa sem presťahovali aj firmy ERNI, Beiersdorf, Softec či Metrohm.

Spoznaj Einpark Offices

Ekologický prístup počas stavby, ale aj prevádzky

To, čo robí Einpark Offices svetovou špičkou a slovenským unikátom, je práve zelený prístup developera počas stavby a prevádzky. Táto budova totiž dostala najvyššie platinové hodnotenie certifikačných kritérií LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Budovy, ktoré získali takéto hodnotenie, spĺňajú najprísnejšie environmentálne podmienky a vyznačujú sa vysokou energetickou efektivitou a úspornosťou

Einpark
Zdroj: REFRESHER / Paulina Sčepková

„Už dávno pred začiatkom pandémie sme vedeli, že zdravé vnútorné prostredie a udržateľnosť budú v kancelárskom segmente mimoriadne dôležité. Preto sme investovali do toho, aby naša budova spĺňala najprísnejšie certifikačné kritériá udržateľnosti LEED Platinum. To okamžite zaujalo veľké zahraničné firmy. Einpark vidia ako jeden z nástrojov, ktorý im pomáha znižovať ich negatívne vplyvy na životné prostredie a zlepšuje im ESG skóre. Aj v čase, keď veľké množstvo firiem redukuje svoje zastúpenie v kancelárskych budovách alebo ich dokonca úplne opúšťa, sa nám darí získavať nových nájomcov,“ hovorí Peter Demský, obchodný riaditeľ spoločnosti Corwin, ktorá stojí za projektom Einpark Offices.

LEED však nehodnotí len kvalitu stavieb, ale poskytuje aj cestu k tvorbe budov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a vytvárajú zdravé miesto na prácu a život. Zamestnanie je miesto, kde trávime väčšinu svojho dňa, a preto bolo pre developera mimoriadne dôležité, aby vytvoril také, ktoré podporuje zdravie a blahobyt.

Einpark
Zdroj: REFRESHER / Paulina Sčepková

Zelená strecha, včelie úle, ale aj špeciálny systém chladenia

Corwin pri stavaní Einpark Offices nemyslel len na ohľaduplnosť k životnému prostrediu počas samotnej stavby, ale aj po jej odovzdaní, resp. počas jej užívania. O tom, že táto budova je skutočne eco-friendly, svedčí sedem včelích úľov, ktoré môžeš nájsť na zelenej streche, či napríklad špeciálne dažďové nádrže, ktoré slúžia na to, aby ani pri silných dažďoch neprúdila ani kvapka vody do kanalizácie.

Einpark
Zdroj: REFRESHER/Paulina Sčepková

Keď už spomíname technológie, za zmienku tiež stojí smart systém, ktorý monitoruje koncentráciu CO2 a automaticky upravuje prívod vzduchu tak, aby sa zaručilo zdravé vnútorné prostredie a pritom sa šetrili energetické náklady.

Aby v letných mesiacoch nebolo v budove teplo, temperovanie vnútorných priestorov je zabezpečené pomocou škandinávskej technológie chladiacich trámov. Tá vytvára prirodzený chlad bez hluku či fúkania, poskytuje zdravšie kancelárske prostredie, a tak pomáha zlepšiť pracovnú produktivitu. 

EinPark
Zdroj: REFRESHER/Paulina Sčepková

„V celom Einparku máme mimoriadne šetrnú a zdravú technológiu chladiacich trámov. Tá funguje na princípe sálania. Nevíri prach, nefúka studený vzduch a vytvára omnoho príjemnejšie a zdravšie vnútorné prostredie, ako je to v prípade použitia konvenčného chladenia, ktoré stojí za stúpajúcim výskytom respiračných ochorení aj v letných mesiacoch. Využívame tiež systém monitoringu CO2, ktorý zaisťuje, že v miestnosti sa automaticky vymieňa čerstvý vzduch podľa momentálnej potreby. Tieto a ďalšie technológie nielen znižujú negatívne dosahy na planétu, ale vytvárajú aj príjemnejšie pracovné prostredie a chránia zdravie obyvateľov budovy,“ opisuje Demský.

Za svoj jedinečný zelený prístup a množstvo technológií získal Einpark Offices aj ocenenie Best Leading Green Building Development 2020 v CIJ Awards.

EinPark
Zdroj: REFRESHER/Paulina Sčepková

Pozitívne ovplyvňuje okolitú mikroklímu

Einpark navyše svojimi technológiami pozitívne ovplyvňuje okolitú mikroklímu a pomáha k zdravšiemu mestskému prostrediu. Zelené strechy zadržiavajú dažďovú vodu a počas jej vyparovania ochladzujú okolité prostredie. Použité farby na streche pritom redukujú produkciu tepelných mostov. Na chladenie a vykurovanie sa primárne využíva systém tepelných čerpadiel voda-voda, pri ktorom budova využíva regeneratívnu energiu z podzemných vôd na ochladenie, resp. ohriatie vody, ktorá cirkuluje v systéme. Podzemnú vodu si tak budova vyslovene iba požičiava a všetku opäť vracia späť do podložia. Okrem toho je budova výnimočná aj v oblasti využívania pitnej vody. Jej spotreba je o polovicu nižšia než pri bežných kancelárskych budovách. 

EinPark
Zdroj: REFRESHER/Paulina Sčepková

Na zabezpečenie ideálneho prirodzeného osvetlenia priestorov sú v budove použité okná bez parapetov siahajúce od podlahy až po strop. Tieto okná navyše majú špeciálne izolačné sklo, ktoré perfektne odhlučňuje vnútorné priestory od ruchu mesta. Minimalizujú sa tak tepelné straty a nič nenaruší komfort pri práci. 

V Einparku sa dokonca nachádza aj elektrický kompostér, ktorý dokáže spracovať až 50 ton organického odpadu ročne. Znižuje tak jeho objem až o 90 % a vytvára z neho kvalitný substrát, ktorý sa dá použiť priamo na pozemku. 

Špeciálny kompostér, ktorý dokáže spracovať až 50 ton bioodpadu ročne.
Špeciálny kompostér, ktorý dokáže spracovať až 50 ton bioodpadu ročne. Zdroj: Einpark Offices

Einpark Offices ukazuje, čo sa dnes dá dosiahnuť, keď pri stavbe nových budov dáme udržateľnosť, zdravie a kvalitu na prvé miesto. Projekt je mimoriadne šetrný k životnému prostrediu a najmä v čase pandémie ukazuje dôležitosť tvorby zdravých pracovných priestorov. Oproti bežným budovám ušetrí viac ako 2 300 000 litrov vody a 1 075 000 kg CO2 ročne. Navyše vďaka inteligentnej výmene čerstvého vzduchu s monitoringom CO2 v miestnostiach, výberu materiálov či podpore aktívneho života (napríklad prepracovaná cyklistická infraštruktúra) zabezpečuje budova príjemnejšie a tvorivejšie pracovné prostredie, ktoré v porovnaní s konvenčnými kancelárskymi budovami chráni zdravie ľudí, ktorí v budove pracujú,“ uzavrel architekt Branislav Kaliský, jeden z hlavných tvorcov Einparku.

Zisti viac o Einpark Offices
Domov
Zdieľať
Diskusia