Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2016, 20:14
Čas čítania 0:00
johnnybravo

O koľko eur si na olympiáde prilepšili Slováci? Nie je to zlé, veď Briti nedostali nič a Švédi len plyšákov

ŠPORT FINANCIE KRYPTOMENY OLYMPIJSKÉ HRY PENIAZE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Odmeny pre slovenských olympionikov však neboli nijak závratné.

Olympijské hry predstavujú pre drvivú väčšinu športovcov vrchol kariéry, na ktorý sa pripravujú celé roky a keď to na nich nakoniec vyjde, človek sa nemusí tešiť iba z chvíľkovej slávy a medaile, ale v závislosti na národnosti aj z poriadnej tučnej finančnej odmeny. Zaujímavosťou je teda už od začiatku fakt, že každá krajina a jej olympijský výbor si stanovuje výšky finančných odmien úplne sám a veľkú rolu hrajú peňažné prostriedky z rozpočtu spoločne s peniazmi od sponzorov. Väčšina krajín sa preto rozhodla svojich úspešných športovcov odmeniť čiastkami od pár tisíc eur do výšky státisícov, no peniaze nemusia vôbec byť jediným motivačným faktorom.

O koľko eur si na olympiáde prilepšili Slováci? Nie je to zlé, veď Briti nedostali nič a Švédi len plyšákov
Zdroj: red

Na začiatok by sme sa mohli pozrieť na zázemie, ktoré bolo vytvorené pre našich športovcov. Slovenský olympijský výbor už dávnejšie potvrdil, že odmeny budú v rovnakej výške ako tomu bolo aj na zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Za zlatú medailu preto slovenský športovec dostane 45-tisíc eur, za strieborné umiestnenie zase 35-tisíc eur a rovnako to bolo odstupňované aj pre bronzového medailistu, ktorý zarobí 25-tisíc eur. Na prebiehajúcej olympiáde v Rio de Janeiro sme síce zatiaľ získali štyri medaily, avšak finančné odmeny si z brazílskej pôdy odniesli aj slovenskí olympionici, ktorí sa umiestnili do celkového 8. miesta, takže aj keď napríklad také piate miesto Marcela Lomnického v hode kladivom neskončilo medailou, nejakú tu odmenu si domov odniesol aj on.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

V súčasnosti sa preto zo 45-tisíc eur raduje chodec Matej Tóth, ktorý fenomenálnym spôsobom ovládol po minuloročných majstrovstvách sveta aj olympijské hry, a ďalšími zlatými chlapcami sa vo vodnom slalome stali bratranci Škantárovci. Peter Sagan bohužiaľ svojím výsledkom v horskej cyklistike dieru do sveta neurobil, aj keď to po skvelom začiatku vyzeralo nádejne, no defekt predného kolesa pochoval všetky naše nádeje na medailové umiestnenie. Úctyhodných 35-tisíc eur potom putovalo na účet strieborného Mateja Beňuša a rovnako tak aj našim reprezentantom v K4 Denisovi Myšákovi, Erikovi Vlčekovi, Jurajovi Tarrovi a Tiborovi Linkovi. Nanešťastie, v prípade tímových športov sa odmeny rozdeľujú a každý člen družstva nedostane po 45-tisíc. Za zlato teda členovia družstiev obdržia po 15-tisíc, za striebro 13-tisíc a bronz zase 11-tisíc eur.

O koľko eur si na olympiáde prilepšili Slováci? Nie je to zlé, veď Briti nedostali nič a Švédi len plyšákov
Zdroj: wikimedia

Pre bežného Slováka môže 45-tisíc za prvé miesto vyznieť ako veľmi slušná odmena, ale situácia v ďalších svetových výpravách dokáže byť v oblasti odmien dosť odlišná. Keby sa talentovaný Matej Tóth nenarodil na Slovensku, ale napríklad v Spojenom kráľovstve, za svoj výkon by nedostal vôbec nič. Nižšie odmeny ako Slováci dostanú aj športovci z USA, Nemecka či Austrálie, ale zase susedia z Česka si prídu v prepočte na 65-tisíc eur. Čo sa týka najštedrejšej krajiny na tohtoročných olympijských hrách, v obrovským náskokom pred druhou pozíciou sa ňou stal Singapur. Singapurskí športovci sú motivovaní odmenou vo výške až 666-tisíc eur a vláda tejto ázijskej krajiny očividne vie, čo robí, pretože veľa šancí na medailové umiestnenia jej športovci nemali a jediným úspešným zástupcom sa stal plavec Joseph Schooling, ktorý porazil aj Američana Michaela Phelpsa.

Medzi ďalšie štedré krajiny potom patrí aj Indonézia s 339-tisíc eurami za prvé miesto, Azerbjadžan s 225-tisíc eurami a Kazachstan, ktorý zlatým medailistom vyplatí 204-tisíc eur. Športovci však nutne nemusia dostať iba finančnú odmenu, k čomu pristúpilo aj Švédsko a svojim športovcom porozdáva za medailové umiestnenia iba plyšových maskotov. Na základe druhu medaile sa líšia jedine veľkosti jednotlivých plyšákov. Celkom zaujímavú formu odmeny si nakoniec pripravili aj v Iráne, kde sa olympijskí víťazi môžu tešiť na 300 zlatých mincí a ešte k tomu dostanú aj topánku z čistého zlata, automobil a stavebný pozemok, takže Iránčania očividne majú tento vzácny kov radi, pretože hodnota mincí aj topánok dohromady dosahuje asi 120-tisíc eur a to už nerátame vozidlo s pozemkom.

Späť
Zdieľať
Diskusia